DÖGEI IMRE

Full text search

DÖGEI IMRE
DÖGEI IMRE (FKGP): Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kengyeli önkormányzat 1997. augusztus 3-án népszavazást tartott arról, javasolják-e, hogy Kengyel község külterületén környezetvédő beruházásként plazmaenergiás hulladékmegsemmisítő épüljön.
A helyi népszavazás eredményes volt annyiban, hogy a szavazati joggal rendelkezők 56 százalékának 70 százaléka hulladékmegsemmisítő megépítését támogatta. A népszavazásra kiadott szavazólapokon hulladékmegsemmisítő építéséről kellett dönteni. Kiderült azonban, hogy nem a szavazólapokon feltüntetett hulladékmegsemmisítő építéséről szavaztak, hanem tulajdonképpen a szavazólapon nem jelzett veszélyeshulladék-megsemmisítő létesítmény megépítéséről szavaztak.
A település lakossága tehát a népszavazáskor lényeges tévedésben volt a szavazás tárgyában. Mikor a tévedés és a valós helyzet ismertté lett, a lakosság számos tagja írásban és szóban tiltakozott a veszélyeshulladék-megsemmisítő megépítése ellen. A tiltakozásuk eredménytelen volt, arra érdemi választ nem kaptak. A veszélyeshulladék-égetés súlyos környezet- és egészségrombolással jár, amit a település lakói nem viselhetnek el. De a veszélyes hulladékok szállítása is - a külföldi cég más országokból is ide szállítaná a veszélyes hulladékokat - országos környezetártalommal jár. A veszélyes hulladékokról szóló kormányrendelet e hulladékok megsemmisítésével kapcsolatos tevékenység kapcsán - gyűjtés, ártalmatlanná tétel - teljesen más rendelkezést ír elő az önkormányzatokra és általában a környezetvédelmi szervezetekre.
A miniszter úr magyarázatát kérem: miért nem történt meg a kengyeli településen a Green World Rt. amerikai cég által megvalósítani kívánt plazmaenergiás veszélyeshulladék-megsemmisítési mű leállítása?
Kérem államtitkár úr... (Közbeszólás: Asszony!) asszony válaszát e rendkívüli fontos és döntő kérdésben.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me