DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselő Úr! Megpróbálok elég férfias választ adni a képviselő úrnak... (Derültség.), mert sokszor államtitkár úrként aposztrofált, hiszen egy elég fontos kérdést intézett a képviselő úr, és azt gondolom, hogy a környék lakosságát foglalkoztató kérdésben fordult a tárcához. Bár hozzáteszem, hogy a helyi népszavazás etikai vagy akár törvényességi megítélése nem a környezetvédelmi tárca hatókörébe tartozik.
Ennek egészen más az útja, hiszen azt a képviselő úr is tudja, hogy a helyi népszavazásra vonatkozó szabályok szerint panasz benyújtására van lehetőség az ott megfogalmazott határidők figyelembevételével. Hogy mire van joga a környezetvédelmi tárcának ebben a kérdésben... - hiszen a képviselő úr kérdése alapvetően arra irányul, és arra, hogy egyáltalán lehetőség van-e leállítani valamit, de megfordítom a kérdést, egyáltalán elindult-e valami; az ügyben a népszavazás során hozott határozat, amire képviselő úr is utalt, mindössze elvi lehetőséget biztosít arra, hogy egyáltalán egy környezetvédelmi célú beruházás megvalósuljon. Hangsúlyozom, és ismételten aláhúzom: elvi lehetőséget.
Miért mondom ezt? Hiszen ahhoz, hogy egy környezetvédelmi engedélyt kapjon bármi, környezeti hatásvizsgálatra, gazdasági-társadalmi hatáselemzésre van szükség. Sőt, tovább megyek: abban az esetben, ha ezek elkészültek, lehetősége van a hatásterületen élő polgároknak, hogy véleményt nyilvánítsanak az ügyben. De ez ma még nem indult el, hiszen senki - hangsúlyozom, senki - nem fordult még környezetvédelmi engedélykérelemmel az illetékes elsőfokú hatósághoz. Tehát mindössze annyi történt ebben az ügyben, hogy a helyi népszavazás kiírására, illetőleg megtartására kerülhetett sor. Megismétlem képviselő úrnak: ennek törvényességi kérdése és felülvizsgálata nem a környezetvédelmi tárca feladatköre.
Megjegyzem azt is, hogy a technológia részleteit sem ismerjük, s mindaddig, amíg egy-egy környezetvédelmi beruházásnál a technológia részletei sem ismeretesek, azt gondolom, bárki részéről kijelenteni azt, hogy ez a veszélyeshulladék-égetés súlyos környezet- és egészségrombolással jár, ez sem meg nem erősíthető, sem meg nem cáfolható. Hangsúlyozom, a felügyelőségnek is - amely elsőfokon ebben az ügyben eljár - mindössze a sajtóból van alkalma ezt az egész ügyet ismerni, hiszen még mindössze arról van szó, hogy a település lakosságának véleménynyilvánítására került sor, ami megelőzte, és csak az elvi lehetőségét adta annak, hogy esetlegesen megindulhasson a hatósági eljárás. Ha visszanyúlok arra a kérdésre, amit a képviselő úr feltett, egyáltalán mi a minisztérium és a miniszter úr álláspontja abban a kérdésben, hogy a kengyeli településen a mű beállítása vagy leállítása - hiszen gondolom, elírás történt a képviselő úr levelében - miért nem történt meg, azért, képviselő úr, mert a hatósági engedélyezés még el sem indult.
Kérem a tisztelt képviselő urat, hogy figyelemmel az eddig megalkotott szabályainkra, amelyek alapján környezeti hatásvizsgálatra, környezetvédelmi engedélyre, társadalmi-gazdasági hatáselemzésre és a lakosság véleménynyilvánítására van lehetőség, azt gondolom, hogy a hatósági eljárásban - ami merőben különbözik ettől a helyi népszavazástól - még mindig lehetőség van arra, hogy az ott lakók véleményt nyilvánítsanak. Megvannak annak a garanciális elemei, hogy a környezetet tovább terhelő mű nem kerül Kengyelen beépítésre. Hangsúlyozom azt is, hogy ez ügyben csak akkor van módunk véleményt nyilvánítani, ha egyáltalán az ezzel kapcsolatos kérdésben eljárás indul, és az eljárás során a technológiát megismerhetjük.
(15.50)
Kérem a tisztelt képviselő urat, figyelemmel azokra a tényekre, amiket elmondtam (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), figyelemmel arra is, hogy a leállításra nincs módunk, hiszen még semmi sem indult el, a hatósági eljárás nem indult el, fogadja el a válaszomat. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me