DR. GYURICZA BÉLA

Full text search

DR. GYURICZA BÉLA
DR. GYURICZA BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A rendszerváltozás hetedik évében a fegyveres szervek hivatásos állományainak szolgálati viszonyát rendező törvény még mindig egy felemás megoldást tartalmaz.
Tisztelt képviselőtársaim előtt ismert, hiszen a szolgálati törvény általános és részletes vitájában számos érvet hoztunk fel annak érdekében, hogy a szolgálati törvény a fegyveres szervek hivatásos állományai kötelezettségeinél és jogainál, amikor 1996. szeptember 1-jét határozza meg életbelépésnek, akkor vele egy időben az úgynevezett illetményrendszer - amely táblázatban a törvény mellékletében jelent meg - is vele együtt lépjen életbe.
Akkor az általános vitában elhangzott, hogy erre nincs reális lehetőség, ezért elhúzódott, és törvénymódosítással úgy került rögzítésre, hogy a fegyveres szerveknél 1999. január 1-jéig kell bevezetni az illetménytáblázatban előírt illetményeket, bértáblázatot. Akkor azt hitte a hivatásos állomány, hogy ez gyakorlatilag 1996-97-ben, részben '98-ban - mint több módosító indítvány is tartalmazta - megtörténik.
Most, amikor a '98. évi költségvetés tervezete van az Országgyűlés előtt, ismertük meg, hogy csak e bértáblázat bevezetésének egy részére van lehetőség, azaz egyharmadára, a többire pedig majd később. Olyan helyzet teremtődött tehát, tisztelt képviselőtársaim, hogy a 88/95-ös országgyűlési határozatban meghatározásra került a fegyveres erőknek, illetve a Magyar Honvédségnek a feladata, majd az Országgyűlés módosította, és e feladatokat 1997. december 31-éig előrehozta, meggyorsította. Az várható volt, hogy ezzel párhuzamosan akkor legalább most a bértáblázat nagyobb része érvénybe lép, vagy a kormány megnézi, hogy milyen forrásokból tudja 100 százalékosan, '98. január 1-jével a bértáblát bevezetni. Ez megoldana számos olyan problémát, amely differenciáltan már most is gondot okoz, hiszen a Belügyminisztériumon belül a Határőrség, a rendőrség, a polgári védelem, a tűzoltóság eltérő bértáblázattal dolgozik, a honvédség jelen pillanatban a leggyengébb bértáblázattal. Ennek kifejezője az is, hogy a honvédségnél a gyakorlati területen dolgozó tisztek bértáblázata most csak 61 százalék. Amennyiben a '98-as költségvetésnél megtörténik a jelzett illetményemelés, átlagban 75-80 százalék fölé, akkor a tiszti állománynál nehezen lehet a bértáblát bevezetni.
Így 1999-re egy jelentős tétellel kellene számolni a költségvetésben, amely az ismert irányszámok figyelembevételével jelen pillanatban nem áll rendelkezésre.
Befejezésül: amikor mi a törvénytervezet módosítására megtettük a javaslatunkat, még egy cél vezérelt bennünket, tisztelt képviselőtársaim: hogy a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak ne kelljen a szolgálati törvény adta lehetőségekkel élniük, magyarán ne kelljen demonstrálniuk, hiszen megítélésünk szerint egy jogállamban ez a fegyveres erőkre vonatkozóan kimondottan szégyen.
(17.30)
Ezért a megoldást a parlamenten belülre gondoltuk. Sajnálattal kell közölnöm önökkel, hogy a honvédelmi bizottság többségében elutasította a napirendre vételt, ezért most ismételten azzal a kéréssel fordulok önökhöz, képviselőtársaim, tegyék lehetővé, hogy hozzuk a parlamenten belülre e törvényjavaslatnak a megvitatását, és az önök számos módosító indítványával együtt tegyük lehetővé, hogy a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak bérilletménye lehetőség szerint ne 1999. január 1-jével, hanem azt megelőzően növekedjék még akkor is, ha nem egyszerre, hanem részletekben kerül is megvalósításra.
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me