DR. FÜLE ISTVÁN

Full text search

DR. FÜLE ISTVÁN
DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! 1997-ben az ország gazdasági növekedése meghaladja a 3 százalékot, elérheti a 4 százalékot is. Ezen örvendetes számok mögött rendkívül nagy területi különbségek húzódnak meg. Így az Alföld két nagy régiójában, az Észak-Alföldön, illetve a Dél-Alföldön stagnál, illetve továbbra is csökken a GDP. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az ipari termelés az első félévben például az országos 8 százalékos növekedéssel szemben 2 százalékkal csökkent. Hasonló adatokkal találkozunk a vállalkozók számát illetően is. S ha már a vállalkozásokat említjük, akkor ki kell térni arra is, hogy a nemzetközi befektetések körülbelül 10 százaléka jön a térségbe, ami rendkívül kevés, főleg ha a fejlettségi szintet is figyelembe vesszük. Úgy gondolom, ez sem véletlen. Jász-Nagykun-Szolnok megyei, de általános tapasztalat, hogy a tőke oda megy, ahová fizikálisan is el tud jutni. Ha az infrastruktúra állapotát figyelembe vesszük, az Alföldre egyre nehezebben tud eljutni, s egyre inkább szűk keresztmetszetté válik a 4-es főközlekedési út. Ma már egyre többször a kritikus állapotot meghaladva, több szakaszon túltelítetté vált. Néhány jellemző adat:
Az abonyi átkelési szakaszon 10 903 jármű az átlagos napi forgalom, amelyből 2022 a nehézgépjármű-forgalom. Ez folyamatosan emelkedik, és Törökszentmiklóson a 46-os számú főút csomópontjában már 16 967 jármű az átlagos napi forgalom, amiből 2214 a nehézgépjármű. Ezzel azt is jelzem, hogy számunkra kritikus szakasznak és így támogatandónak a Szolnok-Törökszentmiklós közötti szakasz tekinthető, majd ezt követően a Szolnok-Albertirsa közötti szakasz. S minthogy az M4-es jelen helyzetben igen távolinak tűnik, közlekedni pedig már ma sem lehet, így a jelenlegi út négysávosítása már most sürgető a jelzett szakaszon.
Az összehasonlítás érdekében jelzem, hogy az említett csomópont értékeit a főközlekedési utak átlagértékei rendre alulmúlják. A legnagyobb értéket a 2-es számú főút Pest megyei szakasza produkálta 14 389 jármű/nap forgalommal.
Hiába tehát a tőke vonzását elősegítő adókedvezmény, ha a tőke nem tud eljutni a célterületre megfelelő infrastruktúra hiányában. Az Alföldön élők kénytelenek azt tapasztalni, hogy az egyébként is fejlett Dunántúl infrastruktúrája jóval fejlettebb, a források aránymegosztásában továbbra is kedvezőbb helyet foglalnak el az indokoltnál.
A források esetében tehát az arány változtatása is lehet megoldás, de nem gondoljuk, hogy a benzin adótartalma növelésével lehet és kell megoldani a kérdést. A jelenleg kiemelkedő infrastruktúrával rendelkezők szolidaritásával is számolunk, hiszen a kimutathatóan több jövedelemből lehet finanszírozni akár az autópályadíjakat is. Mi szívesen cserélnénk ezekkel a területekkel.
De ezt ma nem tehetjük meg. Ezért is kérdés: a 4-es számú főközlekedési út miért kerül rendszeresen háttérbe a közlekedésfejlesztési koncepciókban, s így a költségvetési pénzek odaítélésében? Várom a választ. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me