DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértek képviselő úrral abban, hogy a 4-es számú főút nemcsak az érintett térség, hanem az ország szempontjából is - és mint nemzetközi főközlekedési útvonal - kiemelkedő jelentőségű. Fejlesztésének szükségességét a forgalmi adatok is alátámasztják. E szempontokat is mérlegelve nyomatékkal hangsúlyozom: nem vesszük le napirendről a 4. számú főút fejlesztési programját. A forráshiányból eredő néhány átütemezési kényszer miatt a korszerűsítés megkezdésének bizonyos eltolódása egyáltalában nem jelenti azt, hogy az alföldi úthálózat fejlesztése során éppen a 4-es főút háttérbe szorult volna.
(15.30)
Az Útalap szűkös helyzete ellenére lehetőségeinkhez mérten az elmúlt időszakban igen nagy értékű beruházások valósultak meg. Néhányat említve a teljesség igénye nélkül: 1994-ben teljesen új nyomvonalon elkészült a 4-es főút Szolnok várost elkerülő szakasza, megépült az új Tisza-híd, amelyhez az Útalap jelentős hitelt igénybe vett, amelyet jelenleg is törleszt még.
1995-ben adtuk át a 4-es főutat és az M5-ös autópályát közvetlenül összekötő 405-ös főutat, amely hatalmas könnyítést jelent számos, 4-es főút mentén elhelyezkedő helység, város számára. 1995-ben kezdődött meg a 4-es számú főút Szolnok, Törökszentmiklós közötti szakaszának négysávosítása, első ütemként mintegy 100 millió forintos ráfordítással elkészült a Szolnok és a szajoli vasúti felüljáró közötti szakasz.
Számos további fejlesztés tart különböző fázisban, jelen pillanatban a tervezés különböző fázisaiban, illetve beruházási program szintjén. Ilyen: az úthálózat-korszerűsítési tervekben szerepel a 4-es főút vonalán teljes hosszában gyorsforgalmi út kiépítése; ez ügyben az érintett megyékkel jelenleg, és éppen most, a közelmúltban egyeztetések történnek. Készülnek a tervek a Vecsés, Üllő, Monor, Pilis települések együttes elkerülésére, ezek megvalósítását az M0-ás útgyűrűhöz kapcsolódóan azzal egy időben tervezzük. Ez lesz az egyik legközvetlenebb fejlesztése az M0-ás útgyűrűnek, amelyhez még bizonyos nyomvonalkérdések csatlakoznak, de gyakorlatilag rövidesen elkezdhető.
Említette képviselő úr Abony város kérdését. Az elkerülő út szakaszára a tervek már készen állnak, itt is a beruházási program rövidesen kezdődik.
Hasonló a helyzet Törökszentmiklós esetében. A beruházások: Abony 5,5-6 milliárd forint, tehát igen nagy összegű fejlesztésekről van szó, Törökszentmiklós közel 2 milliárd forint. 1999-ben, illetve 2000-ben ezek a fejlesztések indítandók.
Konkrét terveink között szerepel Hajdúszoboszlón elkerülő út. Ebben az évben megállapodásra jutottunk Debrecen önkormányzatával a 4-es út átvezetésére vonatkozóan. Mintegy 700 millió forintos ráfordítással folyamatban van az új szajoli felüljáró és a hozzá csatlakozó új két forgalmi sávos útszakasz építése. Forgalomba helyezés: 1998 tavaszán.
1998-ban a 4-es főút Szajol-Törökszentmiklós közötti fejlesztésére az Útalap további mintegy 700 millió forintot irányoz elő.
Úgy ítélem meg, hogy az elmondottak jól érzékeltetik: szó sincs arról, hogy a 4-es főút és térsége nem kapná meg a lehetőségeken belül megadható fejlesztéseket. Következő években kifejezetten prioritásként kezeljük a 4-es főút korszerűsítését. Én azt hiszem, hogy ezek eléggé meggyőző érvek. Ezen túlmenően még egyszer áttekintjük a 4-es főút további lehetőségeit, de ezeket mindenképpen terveinkben szerepeltetjük, amelyek meglehetősen - megítélésünk szerint - a lehetőségeink felső határán vannak.
Köszönöm kérdését (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), és kérem a válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me