DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A törvénysértő módon 1997. január 1-jén hatályba léptetett 191/1996. számú kormányrendelettel - melynek során a kormány elvonta az Országgyűlés törvényalkotási jogkörét - a hatalom megtette az első lépést a törvényalkotás terén hatalmi túlsúlyának további növelésére. Más szóval kifejezve: a kormány mindent megtesz a diktatórikus, pártállami önkormányzati intézményrendszer feltámasztása, újraélesztése érdekében.
A hivatkozott rendelet 1. §-a kimondja, hogy a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok a kormány területi szervei. Aki ezt igazgatási korszerűsítésnek nevezi, az nem lehet más, mint a hatalmi arrogancia megtestesítője. Ebben a kormányrendeletben már találhatók olyan kifejezések, mint például szakigazgatási szerv, felettes szerv, szervezeti formák, kettős irányítás s a többi.
Ezek a megfogalmazások nem kifejezetten az önkormányzati irányítás sajátjai, sőt, kísértetiesen hasonlítanak a volt pártállami tanácsi igazgatási rendszerre jellemző megoldásokra. Az ilyen törvény- és alkotmánysértő kormányzati törvényhozási gyakorlat azért is veszélyes, mivel lehetőséget teremt az igazgatási intézményrendszer fokozatos átalakítására, egy hierarchikus igazgatási rendszer kialakítására. Az intézményi átstrukturálás a 199/1996. (XII. 22.) számú kormányrendelettel el is kezdődött.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségről szóló rendelet kiadásához a kormány a hatáskört az 1991. évi XX. törvény 72. §-ában kapott felhatalmazásra alapítja, és a fogyasztóvédelemről szóló 95/1991. (VII. 23.) számú kormányrendelet 1. §-át az alábbi harmadik bekezdéssel egészíti ki: "A megyei, fővárosi fogyasztóvédelmi felügyelőségek a megyei, fővárosi közigazgatási hivatalok szervezetében működnek.".
Ezzel a rendelkezéssel törvényességi szempontból az a gond, hogy a kormány ezen a területen nem kapott felhatalmazást - nem is kaphatott -, mivel a jelenleg is hatályos 1991. évi XX. törvény 71. §-a meghatározza a fogyasztóvédelem működésének feltételeit, míg a 72. § (1) és (2) bekezdése pedig a jogalanyiság és a szervezet alapkérdései. Csak ezt követően, a 72. § (3) bekezdése adott a kormánynak felhatalmazást arra, hogy a főfelügyelőség működésének és szervezetének részletes szabályait megállapítsa. Arra azonban nem, hogy szervezetét megváltoztassa, területi szerveit megszüntesse és egy másik szervezetbe építse. Törvénysértő volta mellett el kell ismerni, hogy ezen kormányrendelet történelmi jelentőségű, mivel létrehozta az első kettős irányítású, pártállami szakigazgatási szervet. Mindezt az úgynevezett demokrácia hetedik évében!
Kérdezem államtitkár úrtól - mivel az úgynevezett rendszerváltás óta hatalmon lévő kormányok részéről ilyen súlyos törvénysértésre nem volt példa -: véleménye szerint ez mind a rendszervisszaváltást célozza? Vissza kívánja-e vonni a kormány az említett rendeleteket... (Dr. Szabó Zoltán: Idő!), hogy korszerűsítési elképzeléseit a parlament elé terjeszthesse? Nagy érdeklődéssel várom államtitkár úr válaszát. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me