DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, a demokrácia hetedik évében reménykedtem, hogy nem kell kioktatni egyetlenegy országgyűlési képviselőt sem, hogy más a helyi önkormányzat, más a közigazgatás, más az államigazgatás. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
De képviselő úr, ön engem erre kényszerít. 1990-ben valóban létrejött az önkormányzati rendszerünk, amely alapvetően változtatta meg közigazgatási rendszerünket, és hallatlanul nagy pozitívumai mellett természetesen vannak negatívumai is. Ilyen negatívumként értékelte a kormányzat, hogy megyénként több mint 30, közvetlen minisztériumi irányítás alá tartozó államigazgatási szerv jött létre, és ezek működéséről mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy koordináltan működtek.
Éppen ezért a kormány programja a közigazgatási reform egyik döntő kérdéseként fogalmazta meg a területi államigazgatási szervek rendszerének általános felülvizsgálatát - ez történt meg. A területi államigazgatási szervek reformja, az ezzel összefüggő szabályozás kizárólag államigazgatási szervekre vonatkozik, nem érinti az önkormányzatok feladatait és szervezetét.
Amire ön hivatkozik, hogy a kormány elvonta volna az Országgyűlés jogalkotási jogkörét: csak szeretném az emlékezetébe vésni - nézze meg képviselő úr az 1996. évi LXXII. törvényt, és akkor választ kap arra -, hogy a kormány a parlamenthez fordult, és parlamenti felhatalmazás alapján hozta meg rendeletét. Így tehát nincs szó arról, hogy a kormány elvonta volna az Országgyűlés törvényalkotási jogkörét, és főképp nem arról, hogy alkotmánysértés történt volna.
Szeretném tehát hangsúlyozni, hogy a szabályozás nem változtatta meg a közigazgatási hivatalok önkormányzatokkal kapcsolatos feladat- és hatáskörét, a hivatalok továbbra is az önkormányzati törvény szabályai szerint látják el törvényességi ellenőrzéssel kapcsolatos feladatukat. Az államigazgatási feladatok bővültek, ez tény. A kormány döntésének területi végrehajtása ezáltal összehangoltabbá vált, és pontosan az volt a cél, hogy a területi államigazgatási szervek tevékenységét ellenőrizze, hatékonyabb legyen a köztisztviselők képzése, továbbképzése, az államigazgatási szervek informatikai fejlesztése, és általában összehangolt legyen a tevékenységük.
Ami azt illeti, ön azt mondta, hogy hierarchikus, centralizált - és még plusz jelzőket is használt, hogy milyen rendszer jött létre. Képviselő Úr! Megint csak különbséget kell tennünk az önkormányzati és az államigazgatási tevékenység között. Az önkormányzati tevékenységtől eltérően, az, hogy az államigazgatásban érvényesülnek bizonyos hierarchikus elemek, nem hátrány - egyáltalán nem hátrány, képviselő úr.
A fogyasztóvédelmi felügyelőségekkel kapcsolatban pedig csak azt szeretném mondani, hogy valóban a hivatalok keretében működnek, de nem szűnt meg az önállóságuk, megőrizték szakmai önállóságukat, és szakmai irányításukat változatlanul a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség végzi.
(16.00)
Végezetül pedig a kormányprogramban meghatározott feladat végrehajtásával kapcsolatos szabályozás tehát nem a rendszervisszaváltást, hanem pontosan egy összehangolt, működésre képes, szakmailag magasabb szinten működő és takarékosabban gazdálkodó államigazgatási rendszer létrehozását célozza.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me