DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A belügyminiszternek és Budapest újonnan kinevezett főkapitányának, Berta Attilának nem lehetnek illúziói, a rendőrvezetők cseréje nem hatotta meg az alvilágot. Még két perc sem telt el 1997-ből, és a miniszter és a főváros első rendőre máris megkapta a maga üzenetét - egy páncéltörő gránát képében. Az üzenet így szól: a szervezett bűnözés él és virul; milliárdos jövedelmei védelmében nem riad vissza a tömegek életét veszélyeztető robbantásoktól sem. Különösen akkor, ha a bűnözők tudják, hogy nem eshet bántódásuk, mivel a rendőri szervek - az anyagi eszközök hiánya, személyi állományuk, technikai felszereltségük, valamint az alkalmatlan törvények és joghézagok miatt - képtelenek a bűnügyek felderítésére. A magyar szervezett bűnözés életében új fejezet kezdődött. Már az sem számít, ha halottak maradnak a figyelmeztetések nyomában. A kérdés az, hogy miért nem, és ez kinek az érdeke.
Tavaly december 18-án, a kora esti órákban, lakhelye, az Üllői úti ház előtt két lövéssel meggyilkolták Domák Ferencet, aki jól ismerte az Óbudán kivégzett Prisztás Józsefet, akivel az olajüzlet aktív résztvevője volt. Családja határozottan állítja: Domák leszámolás áldozata lett; azért kellett meghalnia, mert az olajüzletből származó tízmilliók bankszámlájára vándoroltak. A baj csupán annyi volt, hogy a pénz nem saját vállalkozásaiból csordogált a számlára, hanem másé volt.
A rendőrségi hírek szerint amióta "Kisbandi", alias Lakatos András állítólag eltüntette az alvilági olajból származó bevételek jó részét, több milliárd forintot, azóta a nehézfiúk nehezebben tűrik az eseményeket. Így kézigránátok robbannak hol egy autó alatt, hol egy vendéglátóhely bejárata előtt; vagy a III. kerületben a Szépvölgyi úton vállról indítható páncéltörő rakétát lőttek ki a Secret Night Clubra.
A rakétatámadás ténye két dologra figyelmeztet: az alvilág nem csupán birtokolja az efféle harci eszközöket, hanem gondolkodás nélkül használja is. Az pedig, hogy az épületben emberek tartózkodtak, több mint elgondolkodtató. Ezt a típusú rakétát páncél szétégetésére használják. Ha megfelelő szilárdságú anyaggal találkozik és abban felrobban, borzasztó pusztítást végez. Ezért isteni szerencse, hogy nem tizenöt-húsz halott maradt a night club romjai alatt.
Mindebből az a következtetés vonható le, hogy ez a rakétatámadás a magyarországi szervezett bűnözés új fejezetét nyitotta meg. Már nem számít, ha a figyelmeztetésnek vagy éppen büntetésnek szánt robbanás áldozatokat követel. Berta Attila szavaival élve: "a rendőrség csaknem a sötétben tapogatózik, mert az elkövetők felderítéséhez a bűncselekmény indítékával kellene elsősorban tisztában lenni". Az áldozatok hozzátartozói félnek, nem akarnak tudni semmiről, s jószerivel megtagadják az együttműködést a rendőrséggel.
Kérdezem államtitkár úrtól: a szervezett bűnözés keretében történő egyre durvább leszámolások, a maffiaháború ellen mit kíván tenni a kormány a hátralevő időben? Várom államtitkár úr válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me