DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Amennyiben képviselő úr úgy értelmezi a kérdését - mármint azt, hogy új fejezet nyílott a magyarországi szervezett bűnözésben -, hogy egyre erősödik a szervezett bűnözés, hogy egyre durvább lesz, akkor természetesen azt kell mondanom, hogy egyetértek önnel, hisz ezek mind valós tények.
Ugyanakkor ön napok óta, hetek óta ezt a problémát úgy tálalja itt a parlament előtt, mintha egy magyar specialitással állnánk szemben és nem jellemezné a szervezett bűnözés erősödése a világ szinte valamennyi országát, tekintet nélkül arra, hogy Európának a keleti vagy nyugati részét tekintjük, vagy akár az Amerikai Egyesült Államokat vagy akár Dél-Amerikát.
Tisztelt Képviselő Úr! Lehet, hogy Münchhausen bárónak sikerült saját hajánál fogva kihúzni magát a problémákból, de ne legyünk annyira naivak. Magyarország igenis szerves része a világnak, szerves része Európának, és éppen ezért ezek a negatívumok is éppúgy jellemzik Magyarországot, mint ahogy jellemzik Európát. Valóban, a bűnözés szervezettebb lesz, és - úgy, ahogy Nyugat-Európában vagy akár az amerikai földrészen - egyre nehezebb lesz ellene felvenni a küzdelmet.
(15.10)
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem próbálnánk meg minden eszközzel felvenni a szervezett bűnözés ellen a harcot.
Néhány konkrétumra azért szeretném emlékeztetni képviselő urat - bár erre már én nagyon sokszor kísérletet tettem, de úgy látszik, hogy önnek szelektív az emlékezete -, hisz a kormány hozott határozatot a rendőrség középtávú fejlesztési programjáról; ez alapján a program alapján cselekvési program készült, amelyben konkrétumok szerepelnek akár a rendőrség informatikai fejlesztését, akár létszámát illetően, akár bármely más technikai felszerelését tekintve. Ezek, például az informatika fejlesztése, pontosan azt a célt szolgálják, hogy hatékonyabban tudják felvenni a küzdelmet az alvilággal szemben.
Felhívnám arra is a figyelmet, hogy már évek óta, és hatásosan, jól működik a rendőrségen belül a szervezett bűnözés elleni fellépésre szakosított bűnüldöző egység, illetve egységek. Az a különbség, hogy a képviselő úr itt mindig drámai módon adja elő a negatívumokat: ezek a rendőrök teszik a dolgukat, és az eredményekről, a meglévő komoly eredményekről reggeltől estig nem tájékoztatják önt.
Én természetesen bízom benne, hogy ha önnek van tudomása arról, hol székelnek ezek a bűnözők - hiszen ön azt állítja, hogy a rendőrség vagy akár a Belügyminisztérium mint egy cinkostárs, közreműködik, nem bántja ezeket a bűnözőket -, akkor ahelyett, hogy valóban nem fukarkodva a jelzőkben, itt állandóan drámai módon ecseteli a helyzetet, tegyen ön is azért, hogy a szervezett bűnözés ellen hatékonyabban vegyük fel a küzdelmet: szolgáltassa ki ezeket a címeket, hogy hol találjuk meg ezeket a bűnözőket! Én állítom, és kötelezettséget vállalok arra, hogy a rendőrség azon nyomban meglátogatja azt a címet, és eljárást indít a bűnözők ellen - ahogy ezt teszi anélkül is, hogy az ön által megadandó címre várna. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me