DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A budapesti metróvonal továbbépítése mellett, még ha kétségkívül ellenzői is vannak, jóval több érv szól, mint ellene. Minden eddigi vizsgálat azt erősítette meg, hogy a főváros tömegközlekedési problémáit hosszú távon csak egy újabb metróvonal építésével lehet megoldani.
A finanszírozáshoz valóban számításba jött az orosz államadósság. Ezt azonban több bizonytalansági tényező miatt kellett feladni. Így például az orosz ajánlat csak szerkezetépítésre és nem a teljes programra vonatkozott. Hiányoztak a folyamatos fizetés garanciái, nem lehetett volna a nemzetközi tenderfeltételekbe egyszerűen beilleszteni. Sok töprengés volt ezzel kapcsolatban, amíg ez végül elutasításra került.
Mindezekre tekintettel múlt év őszén a kormány úgy döntött, hogy a metróvonal felszín alatti munkáinak elvégzésére tett orosz ajánlatot nem fogadja el.
(16.20)
A Világbank véleményének tisztázására - amely többek között a kockázati tényezők újragondolását és a magántőke bevonási lehetőségeinek vizsgálatát is javasolta - a hiteltárgyalások lefolytatására illetékes Főpolgármesteri Hivatal és a pénzintézet szakértői még ez év májusában tárgyalóasztalhoz ültek. A megbeszélések eredményeként a Fővárosi Önkormányzat már az előkészítő munka során a Világbank ajánlásainak egy részét figyelembe vette. December közepéig - tehát ez év december közepéig - a kért elemzésekkel kiegészül a megvalósíthatósági tanulmány. Itt egy folyamatos kapcsolat van a Fővárosi Önkormányzat és a Világbank illetékesei között.
Ezt követően a Világbank ismételten megvizsgálhatja - valószínűleg meg is fogja vizsgálni - a hitelnyújtás szándékát. Tisztában vagyunk ugyanakkor azzal, hogy a felveendő hitel olyan területen hasznosul, amely egy ma már zsúfoltságában elviselhetetlen helyzetet fog rendezni, és megítélésem szerint hosszú távon jelentős mértékben segít a főváros felszíni tömegközlekedésén.
Köszönöm a kérdését. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me