DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetségének országgyűlési képviselőcsoportja indítványozza, hogy a mai napra tervezett, a Ház alelnöki posztjára történő szavazást a tisztelt Országgyűlés halassza el.
Indokolásképpen szeretném előadni, hogy szeretnénk lehetőséget biztosítani a Független Kisgazdapárt számára, hogy átgondolja személyi javaslatát, és ebben a kérdésben egy mindenki számára megnyugtató, elfogadható megoldást találjunk közösen.
Mint közismert, tisztelt Ház, a Kisgazdapárt dr. Kávássy Sándort jelölte erre a posztra, azt a képviselőt, aki az elmúlt időszakban számtalan alkalommal szélsőséges megnyilatkozásoknak adott hangot. Emlékszünk mindannyian arra, amikor Meiar lakosságcserével kapcsolatos javaslatát üdvözölte, emlékszünk a határkiigazításra vonatkozó parlamenti indítványára, és már jelöltként az elmúlt nap folyamán egy olyan nyilatkozatot tett közzé az egyik napilapban, amely véleményünk szerint a Ház tekintélyét, az ország nemzetközi tekintélyét is sérti, rombolja. Nem véletlen, hogy a határon túli magyar értelmiségi szervezetek már tiltakozásuknak adtak hangot e miatt a legutóbbi megnyilatkozás miatt.
Azt gondolom, hogy a Magyarország NATO-csatlakozásáról történő népszavazás előestéjén igencsak rossz üzenet lenne, ha közösen emelnénk az Országgyűlés alelnöki posztjára, e fontos közjogi méltóságba egy olyan politikust, aki ilyen és ehhez hasonló nyilatkozatokat tett eddig, és semmi biztosítékunk nincs arra nézve, hogy a későbbiekben nem fog hasonlót tenni.
Amennyiben a tisztelt Ház a mi ügyrendi indítványunkat nem tudja megfontolni és nem tudja elfogadni, akkor kénytelen vagyok bejelenteni, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének képviselői a mai szavazáson nem kívánnak részt venni; ilyen módon közvetve sem kívánnak felelősséget vállalni Kávássy Sándor úr korábban tett, illetve a későbbiekben esetleg teendő nyilatkozataiért.
Tisztelt Ház! Kérem, hogy indítványomat bocsássuk vitára. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me