DR. KELEMEN ANDRÁS

Full text search

DR. KELEMEN ANDRÁS
DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Október 24-én a Magyar Hírlap arról tudósított, hogy "a kormány és a Mol 700 millió forinttal támogatja az Energia Alapítványt". Október 30-án a Világgazdaság arról számolt be, hogy a Pénzügyminisztérium javaslatára a költségvetés közgyógyellátásra fordítható forrásait félmilliárd forinttal csökkentik - vagyis elvesznek belőle ennyit -, és ez az összeg a gázárkompenzálás céljaira fordítódik.
Mondhatnánk, hogy a költségvetés kialakítása közben több elképzelés fogalmazódik meg, ezért ez az ellentmondás nem érdemel nagyobb figyelmet. Az ugyan nyilvánvaló, hogy a kormányzat a legképtelenebb módon akarja ezzel enyhíteni a közgyógyellátás folyamatos gondjait, többek között azt, hogy a lakosság egyhuszada kapja a támogatás 20 százalékát, s hogy a gyógyszerár-támogatás 1998-ra tervezett összege 17 százalékkal marad el az 1994. évitől, tekintet nélkül az inflációra.
Azonban bármilyen összegben is valósul meg a gázárkompenzálás, a tervezett eljárás felvet két alapvető kérdést. Egyrészt azt, hogyan gondolja a kormány, hogy a tb önálló költségvetéséből kivesz és áttesz máshová pénzt, valamint szociális szempontból milyen álszent eljárás az, hogy az összeg átcsoportosítása lényegileg a lakosság ugyanazon részétől vesz el, amelynek adni akar, hiszen mindazok, akik az emelkedő gázárakat nem tudják megfizetni, mindazok, akik a gyógyszereiket nem képesek kifizetni, egyaránt a társadalom ugyanazon legszegényebb rétegéhez tartoznak. Tehát felmerül a kérdés, hogy hol itt a kompenzáció.
Másik kérdésemet, amely arra vonatkozik, hogy a vázolt feszültségek alapján megfelelőnek tartja-e a gyógyszerár-támogatás rendszerét, talán nem is kellene feltennem, hiszen ma délelőtt a tb költségvetési expozéjában Akar László államtitkár úr már maga is kifejtette, hogy javítandónak látja a gyógyszerár-támogatás rendszerét.
Várom válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me