KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy semmiféle tartalmi összefüggés nincs a közgyógyellátás és a gázár-kompenzáció között. Kívánatos lett volna, képviselő úr, hogy ne csak az újságcikkeket kövesse figyelemmel, hanem a parlament előtt folyó törvényalkotási folyamatot is.
Az első félév végén a kormány ugyanis a társadalombiztosítási alapok 1997. évi folyamatait, így természetesen a gyógyszertámogatást is áttekintette, és ennek során a közgyógyellátás várható forrásigényét is felmérte. Tekintettel arra, hogy a közgyógyellátottak száma csak kis mértékben, 2-3 százalékkal, mintegy 13 ezer fővel emelkedett, így az előirányzat várható teljesítése is a tervezett alatt marad. Mivel a prognosztizálható kiadás legfeljebb 9,7 milliárd forint, ezért a kormány 2,3 milliárd forintot zárolt az előirányzatból, ezzel is javítva az államháztartás egyensúlyi pozícióját, amelyet - mint köztudott - az Egészségbiztosítási Alap kedvezőtlenül befolyásol.
Az elmúlt időszakban egyre feszítőbb gondként jelentkezett, hogy a villamos energia árának emeléséhez nyújtott lakossági kompenzáció mellett milyen módon lehetne támogatni a legrászorultabb rétegeket a vezetékes gáz árának megfizetésében. A kormány október 22-ei ülésén megvizsgálta a gáz árának 1997. évi emelésével összefüggésben a lakosság terhei részleges ellentételezésének a lehetőségét, és úgy határozott, hogy a népjóléti tárca költségvetésében e célra 500 millió forintot különít el. Ennek forrása a zárolt 2,3 milliárd forint egy része.
Összességében tehát a gázkompenzáció céljára biztosítandó 500 millió forint nem érinti hátrányosan a közgyógyellátásban részesülőket, hiszen az úgynevezett megtakarítás nem a szolgáltatás szűkítéséből ered, hanem az óvatos tervezés eredménye.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me