DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! 1848. március 15-én a nagyméltóságú helytartótanács reszketett: reszketett és félt.
1997. november 3-án a Horn-Kuncze-kormány is reszketett. (Moraj és derültség a kormányzó pártok padsoraiban.) Reszketett és félt, pedig semmi oka nem volt sem a reszketésre, sem a félelemre (Derültség a kormányzó pártok padsoraiban. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.): senki nem akarta erőszakkal megdönteni a kormányt, nem kívántak a börtönökből rabokat kiszabadítani, hanem mindössze hét órán keresztül magyar állampolgárok kívántak a magyar föld védelmében felvonulni Budapest utcáin. A felvonulást a rendőr-főkapitányság nem engedélyezte. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: És a bíróság?) Indoklásul azt hozta fel: igen nagy mértékben akadályozza a főváros forgalmát a tervezett rendezvény.
A gyülekezési jogról szóló törvény értelmében a rendőrkapitányság betilthatja a rendezvényt ilyen okból, de ez a betiltás nem kötelező: mérlegelheti a döntésének a következményeit. (Dr. Szabó Zoltán: Hogy miért ne legyen!)
A tegnapi Kereszttűzben Kuncze Gábor miniszter úr elszólta magát, amikor azt mondta, hogy a kormány tiltotta be a tüntetést. (Korinthus Katalin: Jaj!) Utána helyesbített, hogy ez a rendőrség volt, de azt hiszem, mindenki előtt, aki látta a Kereszttüzet, egyértelművé vált: a rendőrségen keresztül a kormány döntött ebben az ügyben, ezért a politikai felelősség is őt és Horn Gyula miniszterelnök urat terheli.
A bejelentés szerint mintegy hat órán keresztül folyamatosan haladtak volna a gépjárművek, megállni nem álltak volna meg, beszédekre nem került volna sor.
November 3-án a Kossuth térre igen nagy rendőri erőket vontak össze, karhatalmista alakulatokkal vonultak ki a térre, lezárták a 2-es villamos pályáját, valamint a közút egy részét is; a mintegy 150-200 főt szétoszlatták.
Idéznék az újságokból: "A rendőri fellépés kemény és határozott volt. A lökdösődés után néhányszor gumibotot is használtak a rendőrök, az ütések elszenvedői között voltak idős emberek és nők" - eddig az idézet. (Moraj a kormányzó pártok padsoraiban. - Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Nyugdíjasok?) Az egyik újság címlapfotója szerint egy idős nőt, aki térdelve imádkozott az emlékműnél, két tagbaszakadt, bőrfejűekre emlékeztető kommandós a vállánál megragadott és elhurcolt onnan. (Dr. Szabó Zoltán: Azok a ti szövetségeseitek voltak!) Állítólag a tömeg a Himnuszt énekelte a szétoszlatás közben.
Fentiek alapján kérdezném az államtitkár urat - mert sajnos a miniszter úr nemrég eltávozott (Moraj a kormányzó pártok padsoraiban.)-:
A mérlegelési jogkörében eljárva a rendőrkapitányság nem engedélyezhette volna ezt a valójában igen csekély forgalmi zavart okozó demonstrációt?
Miért kellett ilyen eszközökkel szétoszlatni a tömeget? A megjelentek számára és korösszetételére tekintettel nem lehetett volna másként eleget tenni a gyülekezési törvényben foglalt intézkedési kötelezettségnek? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.)
Várom válaszát. (Taps az MDF és az MDNP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me