DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Én a feltételezéseknél és némely újságból való idézeteknél többre tartom a tényeket - ezért maradjunk azoknál!
A Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szövetsége 1997. november 3-ára országos demonstrációt hirdetett meg a földtörvény módosítása ellen. Ennek keretében dr. Zacsek Gyula október 27-én forgalomlassító figyelmeztető tüntetést jelentett be - 50-200 gépjármű részvételével - Budapestre. A bejelentés szerint november 3-án 11 és 12 óra között a résztvevők a Dózsa György úton, a Műcsarnok előtti parkolóban gyülekeztek volna, majd ezt követően 12 órától gépjárművekkel - gyalogos tempóban történő - folyamatos felvonulást terveztek a főváros legfrekventáltabb útvonalait igénybe véve, melynek során 18 órára érkeztek volna vissza a Hősök terére.
(15.20)
Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, az ön által említett és idézett gyülekezési jogról szóló törvény 8. §-a azt írja: tekintettel arra, hogy a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járt volna - ezt tartalmazza a törvény -, ekkor van mérlegelési joga a rendőrségnek, hogy betiltsa.
Erre hivatkozva a budapesti rendőrfőkapitány úr valóban megtiltotta.
A rendőrségnek nem az a feladata, hogy előre lássa, hogy vajon majd mennyi gépjármű vesz részt a demonstrációban, azon vajon hányan vesznek részt, hanem a bejelentésre kell alapozniuk, s bejelentés itt 50-200 gépjárművet jelzett. Talán a demonstráció szervezőinek kellene közelebb lenniük az igazsághoz, hogy valójában milyen mértékű lesz a demonstráció.
Ezt követően pedig - mindenki nagyon szeretné elfelejteni az önök oldaláról - felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a demonstráció szervezője, és a Pesti Központi Kerületi Bíróság szintén megtiltotta a demonstrációt, azaz helyt adott a rendőrség döntésének.
A Kossuth térre egyébként nem is volt bejelentve rendezvény, így aztán nem várható el a rendőrségtől, hogy feltételezze, hogy majd még hova jelentenek be különböző demonstrációt, és erre vonatkozóan nyilatkozzon.
A tényekhez tartozik még az is, hogy a helyszínen, ahol a "tömegek" megjelentek, háromszor felszólították az embereket a demonstráció megszüntetésére, azonban a résztvevők ezeknek a felszólításoknak nem tettek eleget, és emiatt vált szükségessé - szintén benne van a gyülekezési törvényben - a feloszlatás lehetősége, amivel élt a rendőrség.
Számos alkalommal elmondtuk - de úgy látszik, hogy hiába, nem tudom, hogy az idézetek honnan valók, én akkor inkább a konkrét rendőri jelentésekre adok -, gumibothasználat egyébként nem volt, és valóban a rendőrség amit tudott - egy rendőrség így működik -, a leghumánusabb eszközöket figyelembe véve és alkalmazva oszlatta fel az ott lévőket.
Szeretném hangsúlyozni: nagyon érdekesnek tartom - s ezt önök is elismerik és elismerték korábban is -, hogy egy törvényellenes demonstráció zajlott le. És itt a parlamentben, egy demokratikus parlamentben, ahelyett, hogy talán azokhoz szólnának, akik törvényellenesen kivonultak az utcára, a törvényes módon a saját feladatukat végző rendőröket vádolják, nem pedig pont fordítva. Ez egy nonszensz egy demokráciában, hogy a törvényelleneseket egy demokratikus parlamentben védik, és a törvényt alkalmazókat pedig adott esetben támadják!
Igen, egy demokráciában a törvényeket mindenkinek be kell tartania, függetlenül nemre, korra, tekintet nélkül a korábbi eredményekre vagy bármire. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me