DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, visszajutottunk ugyanabba a mederbe, hogy az önkormányzatnak saját törvényéből fakadóan van egy feladata, és van egy másik eljárási gyakorlat, ami a hatósági eljárást illeti. Az önkormányzatokban és az önkormányzatoknak az önállósága - amellyel az önkormányzati törvény alapján dolgoznak - biztosít számukra bizonyos jogokat, hogy eldöntsék, a saját településükön, területükön milyen fejlesztéseket kívánnak megvalósítani.
Van azonban egy szabály, a ma még hatályban lévő építésügyi törvény, amely alapján a területrendezési terveket is ismertetni kell a lakossággal, a területrendezési tervet az érdek-képviseleti szervekkel egyeztetni kell, s természetesen polgármesteri kötelem az is, hogy ezt az ismertetést, illetőleg az egyeztetést lefolytassa. Tehát a településrendezés mint helyi közügy az önkormányzati igazgatás része, és ez az önkormányzat képviselő-testületének át nem ruházható feladat- és hatásköre, ami gyakorlatilag megalapozza majdan azt az eljárást, amely az építésügyi eljárás során történik, és az építésügyi eljárásba vonják be a szakhatóságokat, amikor is a környezetvédelmi, egészségügyi és egyéb szakhatóságok a véleményüket kinyilváníthatják.
A fóti önkormányzat képviselő-testülete - hiszen pontosan erre a konkrét ügyre vonatkozik a képviselő úr kérdése - október 7-én tárgyalta ezt a népi kezdeményezést. Az elvi lehetősége van meg az üzemanyagtöltő állomás létesítésének. Hangsúlyozom, hogy az elvi lehetősége, hiszen ezt követően kerülhet sor a hatósági engedélyezésre, és ebben lesz majd lehetőség arra, hogy részleteiben megfogalmazza azokat az előírásokat, feltételeket, amelyek a környezetvédelem és az egyéb szempontok érvényesítését elősegítik.
Kérem képviselő urat, fogadja el válaszomat. Köszönöm. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me