DR. VÁRNAI LÁSZLÓ

Full text search

DR. VÁRNAI LÁSZLÓ
DR. VÁRNAI LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tegnap, november 10-én volt 127 éve annak, hogy Magyarországon megszületett az első felnőttoktatást szabályozó jogszabály. Az évforduló kapcsán - úgy vélem - indokolt ráirányítani a figyelmet a felnőttoktatásra, a dolgozók iskoláira. A megemlékezés elején néhány szót szeretnék mondani a történelmi előzményekről is.
Az iskolaköteles koron túl levő ifjak és felnőttek nyilvános oktatásáról csak az utolsó 150 évben történik több-kevesebb gondoskodás. Mindenütt a társadalom körében indult meg a mozgalom, de ott, ahol az állam nem sietett a mozgalom segítésére, az eredmény nem volt kielégítő. Franciaországban Mace hozta létre Francia Oktatásügyi Liga néven az első olyan szervezetet, amely tevékenységével nagy részt vállalt abban, hogy 1895-ben megszületett a felnőttoktatás ottani első jogi szabályozása.
A dán népfőiskolai mozgalom - melyet egyre inkább követendő példaként szoktunk idézni hazánkban is - a múlt század harmincas éveiben kezdett körvonalazódni, és Gründting püspök munkássága eredményeként jött létre az első tanfolyam Röddingben 1844-ben.
A felnőttoktatás gondolatát emigrációjából hazatérve Türr István tábornok hozta magával, aki a francia mintát kívánta megvalósítani. Szülővárosában, Baján, majd Pesten alakítja meg és működteti a népoktatási kört. Sajnos, a kezdeti lelkesedés után - az állami támogatás elmaradása miatt - az érdeklődés visszaesett.
Ekkor karolja fel az ügyet egy másik '48-as szabadsághős, Irányi Dániel, akinek nevét viseli választókerületem központjában, a Kiskunhalason működő dolgozók általános iskolája. Irányi Dániel 1869. november 3-án törvényjavaslatot terjesztett a Képviselőház elé a felnőtt személyek elemi tanításának elősegítése ügyében. A Képviselőház nem tárgyalta a javaslatot.
1870-ben új, most már részletesen kidolgozott javaslatot terjesztett elő Irányi, melyben kifejtette, hogy a felnőttek oktatását nem lehet csupán a magánosok buzgalmára bízni, mert nemcsak nálunk, ahol a lelkesedés hamar lelohad, hanem külföldön is csak az állam támogatásával lehet eredményes.
Báró Eötvös József vallás- és közoktatásügyi miniszter Irányi törvényjavaslatát megismerve 1870. november 10-én rendeletet adott ki, melyben felszólította a tanfelügyelőket és iskolafenntartó hatóságokat, hogy ahol szükséges, szervezzenek felnőtteket oktató tanfolyamokat.
November 10-e mérföldkő a hazai felnőttoktatás történelmében, hiszen e kérdést először e napon kibocsátott rendelet tette mindenki számára hivatalossá. Az oktatásban dolgozó kollégák e napot tartják a magyar felnőttoktatás napjának, függetlenül attól, hogy ennek hivatalos deklarálása még várat magára.
A kezdetek áttekintése után áldozzunk néhány percet a jelennek is! A nemzeti alaptantervből sajnos kimaradt a felnőttoktatásra vonatkozó kiegészítő szabályozás; talán jövő évre készül el. Pedig mind az általános, mind a középiskolai felnőttoktatás olyan sajátosságokkal rendelkezik, amelyek igényelnék a mai követelményeknek megfelelő külön szabályozást. Sajnos, nem áll rendelkezésre olyan megfelelő taneszköz- és tankönyvháttér, amely a modern európai követelményeknek megfelelő egyéni vagy távoktatási programokat biztosítaná, holott a munkanélküliség csökkentésének egyéb feltételek mellett egyik legfőbb akadálya az alap- és középfokú végzettség hiánya.
Sokszor hivatkozunk statisztikai adatokra, melyek a felnőttoktatás, különösen a dolgozók általános iskolai oktatása iránti csökkenő igényt bizonyítják, holott csak arról van szó, hogy nincsenek meg vagy szűkösebbek azok a tanulmányi kedvezmények, amelyek a nyolcvanas években még működtek. Ez érthető is, hiszen a munkáltatónak mindaddig nem fűződik érdeke ahhoz, hogy hiányos iskolai végzettségű munkaerőt alkalmazzon, amíg a munkaerőpiacon még talál megfelelő és felvehető munkást. Ehhez a helyzethez jobban kellene alkalmazkodnia az intézményrendszernek és az oktatásirányításnak egyaránt.
Évente folyamatosan nő azon fiatalok száma, akik nem fejezik be a tankötelezettség felső határáig az alapfokú tanulmányaikat. Igaz, hogy a NAT bevezetésével párhuzamosan növekszik a tankötelezettség felső határa, de annak kicsi a valószínűsége, hogy eltűnik hazánkban az a réteg, amelyik nem szerez alapfokú végzettséget.
Komoly gondokkal küzd az iskolarendszeren kívüli felnőttoktatás is. Nincs igazán megfelelő objektív szakmai kontroll, hiányzik a megfelelő módszertani háttér, és munkanélküli-átképző programok, pályázatok is csak szakjellegű képzésről szólnak, de sajnos nem támogatják az alapműveltség megszerzését.
(22.50)
Tisztelt Képviselőtársaim! Tudom, hogy mindezeket a gondokat nem oldja meg az, hogy évente egyszer van egy ünnepnap, de legalább odafigyelést és erkölcsi elismerést kell biztosítani az ezen a nagyon hálátlan és nem túl látványos területen dolgozóknak. Szeretném leszögezni, büszkék lehetünk arra, hogy a múlt században Európa élenjáró országaival együtt, elsők között kezdtünk el foglalkozni a felnőttek elemi oktatásával, most pedig itt az idő, hogy ezen a területen is az európai utat követve hozzáfogjunk a modernizációhoz.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me