DEUTSCH TAMÁS

Full text search

DEUTSCH TAMÁS
DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A bős-nagymarosi vízierőmű problémája egy, a rendszerváltáson átívelő, régóta húzódó, a magyar polgárokat hosszú évek óta intenzíven érdeklő probléma; egy olyan kérdés, egy olyan megoldatlan ügy, amiben a magyar polgárok - nyugodtan mondható - milliói mindannyiunk számára, az egész ország számára kedvező, biztos és megnyugtató megoldást várnak.
Éppen ezért volt az egész magyar közvélemény részéről fokozott a várakozás a Hágai Nemzetközi Bíróság Bős-Nagymaros tárgyú ítéletével kapcsolatban. Akkor a parlamenten kívül és a parlamenten belül is azt mondtuk - kormánypárti és ellenzéki politikusok, a kérdéssel foglalkozó szakértők, az oly sokat idézett vagy hivatkozott egyszerű magyar polgárok -, hogy ha nem is nyertünk Hágában, de győztünk; számunkra komoly sikert jelent a megszületett hágai ítélet... (Zaj.) - bősi ítélet -, mert legalább három kérdésben a probléma megnyugtató rendezésének lehetőségét teremti meg.
Megnyugtató a hágai ítélet azért, mert egyértelművé tette, hogy Magyarországnak nem kell egyoldalúan kártérítést fizetni. Megnyugtató és komoly esélyt teremtő a hágai ítélet, mert egyértelművé tette, hogy Magyarországnak nem kell felépítenie a nagymarosi gátat, és megnyugtató a hágai ítélet, mert a Duna néhány évvel ezelőtti, egyoldalú elterelése után a hágai ítélet következtében Magyarország visszakapta - legalábbis az ítéletet követő tárgyalásokat követően visszakaphatja - a Dunát.
A hágai ítélet megszületését követően a kormányfő, az ellenzéki és kormánypárti frakcióvezetők és pártelnökök egybehangzóan azt mondták: a hágai ítéletet követően olyan magatartásra van szükség mindenki részéről, ami azt bizonyítja, hogy e kérdés rendezése nemzeti ügy, ehhez a kérdéshez mindannyian úgy kívánunk viszonyulni, hogy pártok feletti ügyként kezeljük. Olyan ügyről van szó, amelyben kormánypárti és ellenzéki politikusok, kormánypárti és ellenzéki szakértők, független szervezetek szakértőinek érdemi együttműködésére van szükség.
A nagyon szép és mindannyiunk által elfogadható megnyilatkozások óta eltelt idő azonban azt mutatja mindannyiunk számára, hogy sajnos, ami a hágai ítéletet követően szükségessé vált Szlovákiával folytatandó tárgyalások előkészítése terén folyik, az elszomorító.
(8.50)
A tegnapi budapesti tárgyalási forduló után is világosan lehet azt látni, hogy nagyon nehéz tárgyalásokat kell folytatni a magyar tárgyalódelegációnak a szlovák tárgyalódelegációval. Egy makacs, nyilvánvalóan a magyar tárgyalási álláspontokkal szemben keményen ellenérdekelt tárgyaló félről van szó. Ezt a tegnapi álláspont-ismertetés is világossá tette, amikor a szlovák tárgyalódelegáció világossá tette, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy felépüljön a nagymarosi gát.
Mindezek következtében tehát nyilvánvaló, hogy nem pusztán csak egyszerű parlamenti deklarációkra, hanem - az akkori parlamenti felszólalásban a kormányfő által is jelzett - érdemi együttműködésre van szükség. Mert nem általában nemzeti kérdés ez, nem általában pártok feletti ügy, nem általában kell együttműködnünk, nem általában kell tárgyalást folytatni a szlovák tárgyalódelegációval, hanem ez egy konkrét, kézzelfogható, a polgárok millióit érintő ügy, egy olyan konkrét ügy, amiben szükség és lehetőség van a pártok egyetértésének a kialakítására, és amelyben konkrét, kézzelfogható együttműködésre lenne szükség.
Mindezek ellenére - a kormányfőnek a pártokkal folytatott tárgyalásán elhangzott ígéretével szemben, a kormányfőnek a parlamentben elhangzott ígéretével szemben - mindeddig nem a pártok közötti és a független szakértők bevonásával létrejött egyetértés jegyében kívánja kialakítani a kormány a Bős-Nagymaros ügyében tárgyaló magyar delegáció tárgyalási stratégiáját, nem ennek a jegyében állítja össze a kormány ennek a tárgyalódelegációnak a személyi összetételét, és nem ennek az egyetértésnek, ennek a problémának a nemzeti ügyként való kezelése jegyében folynak a tárgyalási előkészületek.
Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatos érdemi és jogi aggályainkat az elmúlt időszakban több levélben jeleztük a Magyar Köztársaság miniszterelnökének. Az érdemi együttműködés, sajnos, arra sem terjed ki, hogy a miniszterelnök úr legalább a levelünk megérkezését nyugtázó válaszra méltatta volna a Fidesz-Magyar Polgári Párt országgyűlési képviselőcsoportjának vezetőjét. Az természetesen már csak - ahogy mondani szokták - hab a tortán, hogy érdemi válasz természetesen nem érkezett ezekre a kérdésekre.
Még egyszer szeretném tisztelettel - a miniszterelnök úr korábbi ígéreteire felhívva a figyelmet - megismételni, hogy egy olyan (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) tárgyalási kérdésről van szó, amelyben lehetőség és szükség van a pártok egyetértésének kialakítására, ennek azonban érdemi, gyakorlati együttműködésnek kell lenni. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me