DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Kezemben tartom egy előterjesztés részletét. Ez az előterjesztés a kormány előtt volt. Az előterjesztő maga Kiss Elemér közigazgatási államtitkár. Néhány mondatot szeretnék ebből az előterjesztésből idézni: "A kormányzati döntések, vélemények esetenként nagyobb biztonsággal juthatnak el az állampolgárokhoz a helyi médiumokon keresztül. A kormányzati politika hatékonyabb megismertetése és megértetése céljából szükségesnek tartom egy olyan kormányzati TV-híradó rendszeresítését, amely a kábeltelevíziókon keresztül eljut a vidéki közösségekhez. A tervek szerint heti egy alkalommal nyolc-tíz perces műsor kerül összeállításra az adott hét legfontosabb eseményeiről, témáiról a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkára, illetőleg a kommunikációs és sajtóiroda közreműködésével, a tárcák szükség szerinti bevonásával interjúk, képbejátszások stb. formájában.
(9.10)
A műsor saját főcímmel, saját zenével kezdődik, helyet hagyva a helyi televízió főcímeinek, hogy amennyiben a helyi televízió igényli, saját műsoruknak is tekinthessék ezt. A műsorokat a televíziók szabad felhasználásra kapják. Jelenleg 30 televízióval van elvi megállapodás - írja az előterjesztés - a sugárzásokról, ami azt jelenti, hogy a műsorok közel 4 millió nézőhöz juthatnának el közvetlenül. A műsorok készítésének ez évi költségeit a miniszterelnökség költségvetési fejezete tartalékából biztosítjuk, a jövő évit majd a '98-as költségvetés keretében irányozzuk elő. A műsorokat nagy tapasztalattal rendelkező televíziós szakemberekkel készíttetjük el, ennek érdekében három pályázó közül választunk, és a nyertesekkel kezdetben csak próbaműsorokra kötünk szerződést."
Ezt az előterjesztést ismereteim szerint valamikor nyár elején a kormány - ugyan nem szavazással, hanem fejbólintással - tudomásul vette, utat nyitva annak, hogy ezen előterjesztés alapján a végrehajtás is megindulhasson.
Tisztelt Képviselőtársaim! El tudják önök képzelni, hogy akár a holnapi országos napilapokban vagy a műsorok főcímeiben megjelenik majd, hogy "Bekebeleznék a televíziót", "Bekebeleznék a híradásokat"? De tudnék még idézni az elmúlt évekből hasonló témákban megjelent cikkek főcímeit: "Vége a közszolgálatnak", "Veszélyben a sajtószabadság", "A tájékoztatás olyan rabságban van, mint a kommunista rezsim idejében", "A sajtó ismét cenzúrázik", "El kell vágni a rádió és a tévé kormánypórázát" - mondták önök még akkori ellenzéki korukban, illetőleg, hogy "A kormány sajtópolitikája veszélyezteti a választások tisztaságát". Ilyen címekkel jelentek meg ettől sokkal kisebb horderejű, a sajtó szabadságát érintő ügyekben a címek. Azt hiszem, képviselőtársaim, már nem kell attól tartanunk, hogy ez így megjelenik, és már lassan mi is előbb elhisszük a tényeket, mint azt, hogy ilyen főcímeket fogunk a közeljövőben látni.
De hadd tegyem fel a kérdést: hol van a Demokratikus Charta, és hol van a Nyilvánosság Klub? (Gyimóthy Géza: Köztársasági elnök!) Vagy akár a köztársasági elnök úr? Köszönöm a segítséget. Hiszen 1993-ban a köztársasági elnök úr azt állította, hogy a legfontosabb feladatának tekinti védeni a sajtó pártatlanságát, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a sajtó befolyástól mentesen, pártatlanul működhessék. Ki nem tudja ma, tisztelt képviselőtársaim, hogy a televíziót és a rádiót hogyan igazgatják telefonon kormányzati emberek, vagy hogyan tesznek kísérletet erre az igazgatásra?! S azt hiszem, meg sem lepődhetünk az után a tény után, tisztelt képviselőtársaim, hogy még az alkotmánybírák befolyásolására is kísérletet tett két közjogi méltóság! (Közbeszólás: Szezon és a fazon!) Azt hiszem, már nem lepődünk meg azon, hogyan tesznek kísérletet a sajtó befolyásolására.
Pedig, ha megnézzük például most, a hetekben lezajlott közszolgálati műsorokat, beláthatjuk azt, hogy a közszolgálati televízióban és a közszolgálati műsorokban bizony kezd megvalósulni a kormányzati híradó. Hiszen el kell készíteni azt a statisztikát, miszerint meghatározó, több mint kétharmados többséggel vannak jelen a politikai műsorokban, ami még talán nem is lenne annyira szemet szúró, de ha a szórakoztató műsorokat nézzük meg, tisztelt képviselőtársaim - kezdve ilyen sorozatműsorokkal, mint a Szomszédok, a Szabó család, különféle társasági magazinok vagy akár a nővédelmi magazin, amely legutóbb Magyar Bálint miniszter úrral foglalkozott -, akkor bizony szomorúan látjuk azt, hogy megvalósult a kormányzati híradó már a közszolgálati médiumokban is!
Tisztelt Képviselőtársaim! Ugyan kötelezettséget vállalt az Országgyűlés arra (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy lesz egyszer törvény a kábeltelevíziózásról, de a jelenlegi médiatörvény szabályait is tiszteletben kellene tartani.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me