DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az ENSZ közgyűlése 1993-ban határozatot fogadott el a szegénység világméretű felszámolására. A program végrehajtása keretében az 1996. évet a szegénység felszámolásának nemzetközi évének nyilvánították. Ennek előkészítéseként 1995. március 6. és 12. között nemzetközi csúcstalálkozót tartottak, ahol a részt vevő nemzetek, közöttük a Magyar Köztársaság képviselői nyilatkozatot fogalmaztak meg, és cselekvési programot fogadtak el.
A nyilatkozat többek között kimondta, hogy az aláírók kötelezik magukat, hogy országukban felszámolják a szegénységet; elősegítik a teljes foglalkoztatottság megvalósulását; biztosítják mindenki számára a biztonságos és elfogadható megélhetést; biztosítják az emberi jogok szilárd, biztonságot nyújtó érvényesülését; biztosítják, hogy mindenki jogszerűen hozzájuthasson a minőségi oktatáshoz, a fizikai és mentális egészség lehető legmagasabb szintjéhez, az alapvető egészségügyi ellátásokhoz s a többi.
A kormányfők jóváhagyták, hogy 1996-ra kidolgozzák a szegénység végleges csökkentését és megszüntetését célzó nemzeti politikákat és stratégiákat; különös figyelmet fordítanak a nők, a gyermekek, az öregek, a kiszolgáltatott csoportok szükségleteire és jogaira; biztosítják, hogy a szegények is hozzájuthassanak hitelhez, földhöz s a többi; olyan politikát alakítanak ki, hogy minden ember társadalmi védelemben részesüljön.
Idézet a Szociális Szakmai Szövetség gyorsjelentéséből: "A szegénység felszámolásának nemzetközi évtizedét, évét és napját övező csend azt sugallja, mintha a kormányzat szerint mindez ránk nem vonatkozna."
Az a pénzügyi diktatúra, amely négy éve tart, destruktív, a társadalom, az állampolgárok leépülésével jár. Nem számít benne sem család, sem gyerek, sem idős, sem beteg, sem oktatás, sem innováció, sem jelen, sem jövő. Nem számít benne az ember, csak a bevasalható pénz, az is a bérből és fizetésből élő és a legszegényebb rétegektől, a stabilizáció meghirdetett igéje alatt. A legszegényebb, magát az adózás alól kivonni nem tudó, ellehetetlenült réteg tartja el a kormányhivatalokat, a luxusfizetésű intézményeket, elsősorban a félmilliós átlagfizetésű bankokat és egyéb pénzintézeteket. Miközben ezeken a munkahelyeken felszabadították a bérkorlátokat, a dolgozók 92 százalékánál reálbércsökkentést hajtottak végre, így a béremelkedés 10-12 százalékkal az infláció alatt marad. Balkáni színvonalú, csődbe ment bankokba pumpálta az állam azokat a vagyonokat, amelyek töredékéből szociális biztonságot teremthetett volna.
A társadalom nagy részének elszegényedése következtében egyre többen a perifériára szorulva kényszerülnek bűnözéssel fenntartani magukat és családjukat. Ezt a jelenséget nevezi a kormány - elnéző mosollyal - megélhetési bűnözésnek.
A kormány gazdasági stabilizációról beszél, holott társadalmi stabilizációra van szükség. Ennek fogalomkörébe tartozik az erkölcsi és a jogi stabilizáció, valamint a szociális biztonság is. Ez ugyanis a legalapvetőbb emberi jogot, az élethez való jogot jelenti. A hajléktalanokat, a fagyoskodókat, az éhezőket, a gyógyszereket kiváltani nem tudó betegeket ma olyan közömbösség veszi körül, melynek alapja a közerkölcsök soha nem tapasztalt romlása. Ennek következménye, hogy a csődbe ment emberek nem tudnak talpra állni.
Miközben a kormány sikerekről beszél, a külföldi sajtó, sőt az általa oly nagyra becsült Világbank a hazánkban gyarapodó szegénységről ír. A pénzügyi destabilizálás jellemzője a forint soha nem tapasztalható romlása a kemény valutákhoz képest. 1995 év vége óta 50 százalékkal romlott a forint reálértéke.
A gazdasági csőd mellett totális erkölcsi csődöt jelentett az, hogy a kormányzat politikájával nem tett meg mindent a spekulációk, a feketegazdaságok, a fantomvállalkozások felszámolására, tehát fedezte azokat. Lehet-e egy olyan országban gazdasági stabilitás, ahol 60 százalékkal emelkedett a bűncselekmények száma, ahol minden áru lett, és ennélfogva hamisítják is, így a pénzt, olajat, bort, paprikát, igazolványt, útlevelet s a többi? A pénz lett a legdrágább. Hozzájutni sokszor csak uzsorásoknál lehet, havi 25-40 százalékos kamatos kamatra, ingatlanfedezet mellett. Lehet ezt gazdasági stabilizációnak tekinteni? A kormány kötelezte magát, hogy a szegénység felszámolására nemzeti cselekvési programot dolgoz ki. Nincs tudomásunk arról, hogy ez a mai napig elkészült volna.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me