KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy több alkalommal itt a Házban is és más fórumokon is elhangzott, magam is hiányolom az önkormányzatok gazdálkodásának megfelelő ellenőrzését; bár hozzáteszem, ebben egyetértenek velem például az önkormányzati érdekképviseletek is. Éppen ezért folyik az önkormányzatok gazdálkodási-gazdasági ellenőrzését lehetővé tevő rendszeresítő törvény előkészítése, amellyel a parlament feltehetően még ebben az évben találkozni fog. Bevezetése egyébként ennek következményeként 1999. január 1-jétől lesz lehetséges. Az Állami Számvevőszék jogosítványai fognak olyan módon bővülni, hogy ezt a rendszeres gazdasági ellenőrzést, illetve a gazdálkodás célszerűségére vonatkozó ellenőrzést elvégezhesse.
Itt persze megjegyzem, hogy az ön által említett korrupciós ügyben maga a főváros, a főváros vezetése tette meg a feljelentést a rendőrség felé, amikor ez az ügy a tudomására jutott. Ilyen korrupciós ügyek ellen egyébként semmilyen gazdasági vagy gazdálkodási ellenőrzés természetesen nem véd. Egyébként a kormány ebben a ciklusban több intézkedést is tett az önkormányzatok gazdálkodásának ellenőrzésére, hiszen '94 óta képesített belső ellenőrnek kell végeznie a belső ellenőrzést, '96 óta pedig a nagyobb önkormányzatok esetében kötelező könyvvizsgálót is megbízni.
Ami a közbeszerzési törvényt illeti, ettől az ügytől teljesen függetlenül folyik vizsgálata, az eddigi működés tapasztalatainak feldolgozása, és amennyiben szükséges, javaslat készül a módosítására.
Ami meg az önkormányzati képviselői összeférhetetlenséget illeti, a kormány a törvényjavaslatot már elfogadta, és hamarosan benyújtja az Országgyűlés részére. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me