T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönjük a kérdését. Elsősorban arra szeretnék válaszolni, ami a Duna Menti Erőmű Rt. jelenlegi eladási részét illeti.
Le szeretném szögezni, hogy a Duna Menti Erőmű Rt. privatizációja első körben 1995. december 8-án történt meg, amikor is az ÁPV Rt. a jegyzett tőke 49 százalékának megfelelő részvénycsomagot adott el a belga konzorciumnak, a Powerfin-Tractebel konzorciumnak. A társaság dolgozói '96-ban a kedvezményes munkavállalói tulajdonszerzési programban szintén vásárolhattak részvényeket, s a külföldi tulajdonos 1996-ban már többségi tulajdonba került a munkavállalói részvények egy részének megvásárlásával. Tehát azt lehet mondani, hogy a Duna Menti Erőmű privatizációja a többségi tulajdonos megjelenésével kvázi megtörtént.
A kormánynak a villamosenergia-ipar privatizációjával kapcsolatban rögzített álláspontja azt a célt tűzte ki, hogy a villamosenergia-ipari társaságok tulajdonosi szerkezete úgy módosuljon, hogy a Paksi Atomerőmű és az Országos Villamos Távvezeték Rt. kivételével mind tulajdonjogilag, mind működésileg váljanak le az MVM Rt.-től 1998 végéig. A Magyar Villamos Művek Rt. a Powerfin-Tractebel konzorciumtól kapott vételi ajánlatot a 23,44 százalékos részvénycsomagért, amelyért a konzorcium 5,6 milliárd forintot fizetett. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
A továbbiakra a viszontválaszban térek ki. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me