DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Frappáns az ön hasonlata a létminimum alatt tengődő szívsebészetről, csak éppen sántít, mint a legtöbb hasonlat. Az interpellációban vázolt probléma gyökere tulajdonképpen még 1993-ra nyúlik vissza, mert az ekkor indult teljesítményarányos finanszírozás alig néhány hónapos alkalmazása után kiderült, hogy nagy aránytalanságok vannak egyes intézmények között, ugyanazért a beavatkozásért egyik kórház lényegesen több pénzt kapott, mint a másik. Jelenleg valódi, fokozatos díjkiegyenlítést hajtunk végre, havi egyenlő lépésekben alakítunk ki egy egységes országos alapdíjat a fekvőbeteg-intézetek számára, amelyet az adott betegcsoport ellátási igényeit kifejező súlyszámmal kell szorozni.
A Zala megyei kórházban kialakult finanszírozási helyzet oka összetettebb az interpellációban említettnél. Például az önkormányzat által vásárolt komputertomográf hitelének törlesztése is befolyásolja.
Ami viszont a létminimum alattinak minősített támogatást illeti, hadd mondjak néhány adatot. Az előirányzaton felül a Zala megyei kardiológiai-szívsebészeti centrum beruházási hitelének törlesztésére a Népjóléti Minisztérium 1996-ban 250 millió forintot biztosított, és a centrum folyamatos működéséhez, szívsebészeti anyagok, eszközök, nagy értékű implantátumok beszerzéséhez további 100 millió forinttal járultunk hozzá. A '97. március 1-jén bevezetett új finanszírozási szabályozás értelmében a billentyűk és egyéb eszközök beszerzési ára mellett elszámolás alapján az esetenként több millió forintot kitevő egyéb műtéti költségeket is megtéríti a biztosító valamennyi kardiológiai centrumnak. Ebből eredő finanszírozási különbség már nincsen a különböző kórházak között. Van különbség viszont az alap-előirányzatban, de a képviselő úr által szóvá tett mértékű hátrány a Zala megyei kórháznál semmiképpen nem áll fenn, s a megye hátrányára még meglevő különbség a díjkiegyenlítési folyamat során 1998 tavaszára teljesen meg fog szűnni.
A központi és egészségbiztosítási költségvetésen belül a kardiológiai ellátás súlyát egyébként jelzi, hogy csupán egyszerhasználatos nagy értékű szívsebészeti eszközökre idén több mint két- és fél milliárd forintot fordít a biztosító, kiemelt beruházásként befejezéshez közeledik a pécsi szívcentrum építése, s nemrég öt szívkatéteres laboratórium felújítása történt meg.
Ugyanakkor van lemaradás, tisztelt képviselőtársaim, van szakemberhiány, és bizony van várakozás is szívműtétekre, azt azonban felelősséggel állítom, hogy Közép-Kelet-Európában élen járunk a nyitott szívműtétek számában, 1996-ban egymillió lakosra 400 ilyen beavatkozás történt, ez a szám pedig némileg meghaladja a hasonló gazdasági fejlettségű országok teljesítményét. Elvárható viszont, hogy a hét szívsebészeti központ jobban együttműködjön. Az meg egyenesen megengedhetetlen, hogy eszközeiket összehangolatlanul, a szállítói érdekek nyomásának engedve, indokolatlanul drágán szerzik be, sokszor akadályozva a központosított közbeszerzési szándékot. Ez is hozzájárul, kérem szépen, például Zalaegerszegen a finanszírozási gondokhoz.
Tisztelt Országgyűlés! Képviselő úrnak az egészségügy összeomlására vonatkozó figyelmeztetésével összefüggésben azt tudom mondani, hogy a jóslással ellentétben azt gondolom, hogy '98 lesz a rendszerváltás óta először az az év, amikor nem fog csökkenni az egészségügyre fordítható pénz reálértéke. Az ország fenntartható gazdasági növekedésére alapozva, a pénzügyi teherbíró-képesség függvényében javulhat a kardiológiai és szívsebészeti ellátás helyzete is.
Kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me