DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! A magyar kormány természetesen nem kíván lemondani Magyarország cukorszükségletének a biztosításáról. Egy olyan növényről van szó, amelynek a termelése nagyon komoly szaktudást igényel. Hozzáteszem azonban, hogy Magyarországon valamelyest az is bonyolítja a helyzetet, hogy nem csupán répából gyártanak cukrot, hanem közismerten magas az izocukorgyártás aránya ezt gabonából állítják elő.
A cukorrépa önköltsége, ami a gazdálkodókat nagyon érinti - hiszen nyereség úgy lesz, hogy különbség keletkezik az értékesítési ár és az önköltség között -, valóban magas, és állandó növekedést mutat annak következtében, hogy az ipari eredetű, úgynevezett input árak állandóan emelkednek, növekednek. Ezt nem minden esetben lehet a cukorrépa árbevételében realizálni.
Azt azonban legyen szabad megemlítenem, hogy nagyon jelentős dolog lenne, ha a cukorrépa-termelést megfelelő helyen, megfelelő területen és megfelelő technológiával tudnánk biztosítani. Meggyőződésem, hogy Magyarországon a cukorrépa termésátlaga nem felel meg a nemzetközi követelményeknek. Ahol 250-300 mázsás répaterméseket tudnak betakarítani, amelynek a cukordigestiója a 13-14 százalékot nem haladja meg, ott nem számíthatunk arra, hogy jövedelmező legyen a cukorrépa-termesztés. Másrészt pedig nagyon szigorúan be kell tartani a technológiai előírásokat.
Ami a cukorgyártást illeti, nagy koncentrációs folyamat zajlik az egész világon. Ez megfigyelhető a szomszéd országokban is, ahol a cukorgyárak koncentrálódnak, és néhány, de nagyon nagy teljesítményű cukorgyár látja el az országot cukorral. Meg lehet figyelni például Ausztria esetét.
Köszönöm, majd folytatom. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me