DR. LÁNYI ZSOLT

Full text search

DR. LÁNYI ZSOLT
DR. LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Tavaly emlékeztünk meg itt a parlamentben is, de az országban sok helyen a német ajkú, Magyarországon élő lakosság kitelepítésének 50 éves évfordulójáról, és elítéltük mindnyájan, azt hiszem, azt a kollektív bűnösségre vonatkozó rendelkezést, amely akkor nagyon helytelenül rengeteg becsületes német ajkú lakos elűzését jelentette hazánkból.
Ezt a német ajkú lakosságot, amely szerényen, szorgalmasan, több száz éve együtt él a magyarsággal, dolgozik, épít, és hozzájárul, hozzájárult az ország fölvirágoztatásához, egy újabb sérelem érte ezelőtt nem egészen egy évvel. Ugyanis megjelent egy ilyen kazetta, amelyben olyan kitételek szerepelnek az egyik nótában, amelyek föltépik ezeket a régi sebeket, és újra megsértik az itt élő német ajkú kisebbséget. A kazettán, amely - idézném szó szerint - a Rap és punk a fasizmus ellen címet viseli, az egyik nóta így szól, hogy "Fajgyűlölet, neonácizmus, rasszista álmok, ezeknek hódolnak a tetves, kopasz svábok."
Amikor megjelent ez a kazetta, felzúdulást keltett minden jó érzésű emberben a rasszizmusnak eme jelentkezése, úgyhogy egy magánvádi feljelentést a Fővárosi Főügyészséghez egy állampolgár elküldött 1997. április 16-án, majd ehhez csatlakozott nem sokkal később Kaltenbach Jenő úr, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa is. Azóta semmi hír nincs erről az ügyről, a kazettát árulják, szabadon forgalmazzák, tovább uszítanak, és a rasszista gyűlölet hangján szólhatnak. A Fővárosi Főügyészség, ahova a bejelentés és a följelentés érkezett, augusztus 13-án egy levele szerint azt írja, hogy "Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást folytat." A feljelentés óta, április 13-a óta most már körülbelül hét hónap telt el, és a világon semmiféle eredmény nem látható, nem mutatkozik.
A Független Kisgazdapárt a magyar igazságszolgáltatásnak ezt a pártosságát kifogásolja itt, és ezért szól, mert éppen nem olyan régen a bíróságnak elég volt három nap ahhoz, hogy döntsön egy olyan ügyben, ahol a magyar parasztság, a magyar földet védők egy tüntetést szerveztek, és elegendő volt az indulástól, a bejelentéstől három nap, hogy a bíróság ítéletet hozzon, a tüntetést, a fölvonulást, a demonstrációt szabálytalannak, helytelennek, alkotmányellenesnek, stb., stb. tartja, sőt, a bírósági végzés alapján volt lehetőség arra, hogy a rendőrség beavatkozzon, és azt a pár embert - az elmúlt napokban az újságban rengetegszer lehetett olvasni - milyen módon félemlítse meg.
A Független Kisgazdapárt ez ellen a pártosság ellen tiltakozik, mert ez egy demokratikus jogállamban elfogadhatatlan. Elfogadhatatlan, és amikor többször fölmerül ez a probléma a parlamentben is, hogy vigyázni kell Magyarország jó hírnevére, és nem szabad olyan dolgokat tennünk és megengednünk, amelyek esetleg problémákat okoznak a mi euro-atlanti csatlakozásunkkal és a NATO-csatlakozásunkkal kapcsolatban, akkor én itt most megkérdezem a tisztelt képviselőtársaimtól, és megkérdezem magyar kormánytól, és megkérdezem a magyar állampolgároktól, az egész magyar társadalomtól, hogy vajon ez a szóban forgó németellenes, igen durva támadás jót tesz-e a magyar euro-atlanti csatlakozásnak, Magyarország hírének, és vajon ez erősbíti-e Budapest és Bonn kapcsolatait, a magyar és a német kapcsolatokat, avagy ártalmasan érinti.
Ezért tartottam ezt szükségesnek elmondani, és kérem a képviselőházat is, de kérem az illetékes hatóságot is, hogy tegyen pontot erre végre, mert nem hiszem, hogy olyan komplikált nyomozásra van szükség egy ilyen ügyben, ahol egy kazettáról (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) van szó, a szöveg elolvasható, és ma is árusítják a boltokban.
Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me