DR. TÓTH TIHAMÉR

Full text search

DR. TÓTH TIHAMÉR
DR. TÓTH TIHAMÉR (MDNP): Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat általános vitájának lezárása előtt nagyon nehéz már olyan körülményekre felhívni a tisztelt Ház figyelmét, ami eddig legalább érintőlegesen ne hangzott volna már el.
(Az elnöki széket dr. Kávássy Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ennek ellenére a Magyar Demokrata Néppárt képviselőcsoportjából a témában második megszólalóként szeretnék röviden utalni néhány olyan kérdésre, amely talán alkalmas lehet arra, hogy az előterjesztőket abba az irányba befolyásolja, hogy jobb lenne olyan törvényt alkotni a fogyasztók védelméről - és ennek a polgári törvénykönyvben megjelenő módosításait is megfogalmazni -, amelyik hosszabb távon maradhatna hatályban.
Sajnos, az utóbbi években a parlament kampányszerű jogalkotásában nagyon gyakran találkozunk azzal, hogy az európai uniós jogharmonizációs elvek megkövetelik az ilyen és ilyen szabályok törvénybe iktatását. Ha röviden kérdezzük, hogy szükség van-e ma arra, hogy Magyarországon a fogyasztók védelme hatékonyabban jelenjen meg, azt hiszem, közülünk nagyon kevesen lennének, akik azt állítanák, hogy nincs erre szükség.
Egyetlenegy probléma van csak ezek után - a kérdés eldöntése után -, hogy e törvényjavaslat elfogadása után fog-e lényegesen változni a helyzet. Akár két oldalról is megközelíthetjük. Egyrészt a gyártók és a forgalmazók oldaláról, másrészt pedig a fogyasztók oldaláról. Alkalmas lesz-e tehát ez a törvény arra, hogy a gyártókat jobb, pontosabb, precízebb munkára ösztönözze, a forgalmazókat arra, hogy minél kevesebbszer forduljon elő az, hogy a vásárlójuk tévedésbe kerüljön az áruk minőségét, mennyiségét, használhatóságát illetően; de nézhetjük a fogyasztó oldaláról is. Mert szép dolog az, hogy a törvény utal arra, hogy a NAT részévé kell tenni a fogyasztók oktatását, de kérdezem én, hogy ha majd elkezdik a NAT-ot oktatni, akkor akik jelenleg az általános iskola keretében ezzel ismerkednek, mikor fognak ők annyian és olyan mértékben ez alapján felkészülni, hogy öntudatos, a jogaikat ismerő fogyasztóként jelenjenek meg a közéletben.
Mindenképpen azt kell tehát mondani, hogy a téma megoldása érdekében nem feltétlenül ez és az így megfogalmazott törvényjavaslat, és nem ennek az 1998. január 1-jén történő hatályba léptetése a megoldás.
Már a bevezetőmben utaltam arra, hogy az általános vita vége felé járunk, és ez alkalmas arra is, hogy átnézzük: hogy néznek ki a törvényjavaslathoz eddig benyújtott módosító indítványok. Nem tudom, hogy az előterjesztők kézbe vették-e már azt a csomagot, és ha csak ellenzéki képviselők részéről jelent volna meg nagy számú módosító indítvány a törvényjavaslatokhoz, akkor azt mondanám, hogy ez természetes dolog, mert egy ellenzéki képviselőnek parlamenti feladata az, hogy bebizonyítsa: a kormány által előterjesztett törvényjavaslathoz neki szakmailag más, netán jobb javaslatai vannak. De akkor, amikor kormánypárti képviselők - mindkét kormánypárt padsorában - az egész javaslat rendszerét érintő módosítványcsomagokkal jönnek elő, akkor azt kell mondani, hogy nem biztos, hogy az előterjesztő megfelelően konzultált azokkal, akik a törvényjavaslat alakításában óriási szerepet fognak majd vállalni.
Néhány gondolatot azokról az aggályokról, amelyek már korábban megfogalmazódtak: egy új intézményrendszer bevezetése nemcsak akkor fog jól működni, ha az intézményrendszer működésének szervezeti keretei, eljárási rendje korrektül került meghatározásra, hanem ehhez a jó működéshez feltétlenül szükség volna arra is, hogy korrektül határozza meg a törvényjavaslat a működéséhez szükséges anyagi forrásokat. Úgy érzem, hogy ez elmarad, ezzel adós a törvényjavaslat, mert amire itt utalás történik, az egyáltalán nem alkalmas a működés anyagi feltételeinek biztosítására.
Itt szeretném megemlíteni azt, hogy a fogyasztóvédelemnek olyan hármas pilléren kellene nyugodnia, amely együtt határozza meg az állami, az önkormányzati és a civil szféra fogyasztóvédelmi feladatait. Az állami szféra feladatait és az annak érvényesítéséhez szükséges lehetőségeket viszonylag kimerítően és jól tartalmazza a törvényjavaslat, ugyanakkor ez nem mondható el az önkormányzatok tekintetében, és még kevésbé mondható el a civil szféra fogyasztóvédelmi érdekegyeztető feladataira vonatkozóan.
Több képviselőtársam utalt már a vita korábbi szakaszában arra, hogy bizonyos módosító indítványokkal esetleg ki lehetne javítani ezeket a hibákat, és képviselőcsoportonként jelezték azt is, hogy amennyiben a parlamenti többség az adott képviselőcsoport módosító indítványait elfogadja, akkor ez a törvényjavaslat akár támogatható is lenne.
(19.10)
Szeretném jelezni: utalnék még egyszer arra, hogy ha az eddig benyújtott módosító indítványok ismeretében, azokon a területeken, ahol a törvényjavaslat eredeti szövegéhez képest a szükséges változtatásokat a parlament a módosító javaslatok elfogadásával megejtené, akkor az egész javaslat, illetve az elfogadott törvény koherenciája, a törvény szerkezete sérülhetne, ami megint csak nem lenne a gyakorlatban való alkalmazhatóság szempontjából egy jó dolog.
Befejezésül éppen ezért azt szeretném kérni - és valóban ne vegyék egy ellenzéki képviselő kukacoskodásának, hanem csak egyszerűen azon aggály kifejtésének -, hogy a törvényjavaslat így, ebben a formában történő elfogadása biztos, hogy nem fogja azt a célt szolgálni, amiért az előterjesztése megtörtént. Nem feltétlenül szükséges nekünk a kétezer-valamikor bekövetkező EU-s csatlakozásunk feltételeként ezt a törvényt így 1998. január 1-jével hatályba léptetni.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me