DR. VÁRNAI LÁSZLÓ

Full text search

DR. VÁRNAI LÁSZLÓ
DR. VÁRNAI LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A fogyasztóvédelmi törvény léte vagy nem léte régóta vitatott kérdés. Nem is annyira a szükségességét kérdőjelezték meg, hanem azt, hogy a magyar jogrend megtűr-e olyan törvényt, ami nem a szabályos jogági tagozódásnak felel meg, hanem érinti a polgári és közigazgatási jogot egyaránt. A vitát az 1996. június 13-i kormányhatározat lezárta, most itt van az Országgyűlés előtt T/4939. számon a fogyasztóvédelmi törvényjavaslat.
Nagyon jó, hogy nem másoltuk le egyetlen európai uniós tagország fogyasztóvédelmi törvényét sem, hanem a Magyar Köztársaság mai viszonyaira telepíthető törvényt alkotunk, ami nem a levegőben lóg, nem szakad el a társadalmi valóságtól, és tisztább helyzetet teremt a fogyasztói jogokban való eligazodásban, a jogok alkalmazhatóságában. A törvényjavaslat eleget tesz a megalkotásával kapcsolatos alapigénynek, a fogyasztói alapjogok érvényesülésének.
A fogyasztóvédelem ma már nem kizárólag kereskedelmi, ipari szolgáltatási kategória, hanem a közszolgáltatások, a pénzügyi és egyéb szolgáltatások terén is felmerül rá az igény, hiszen napjaink fogyasztóvédelmi problémáinak egyre jelentősebb része ez utóbbi területen keletkezik - mindamellett, hogy a fogyasztót szerintem, sajnos, ma is hangsúlyosan a kereskedelem és fogyasztói szolgáltatók tevékenységével összefüggésben kell védeni.
A fogyasztói tapasztalatok alapján nem igazolható az a napjainkban többször hallható álláspont, hogy a fogyasztóvédelemnek túl kell lépni annak ellenőrzésén, hogy a fél deci fél deci-e. Ugyanúgy sorolhatnám a fogyasztóvédelem klasszikus területeit, a fogyasztó tájékoztatását az áruról, a minőség garantálását, a forgalomba hozatalhoz szükséges minőségi és biztonsági vizsgálatok elvégeztetését, ennek tanúsítását, a korrekt használati, kezelési útmutatók biztosítását, a minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő betartását, a vásárlók minőségi kifogásának intézését, a kötelező jótállás, szervizhálózat és alkatrészellátás biztosítását, a jótállási jogok érvényesítését, a korrekt mérést és számolást, az áru csomagolását és mindezzel összefüggésben a kereskedői magatartást. Szerencsére a törvényjavaslat e kérdésekkel is foglalkozik.
A hatékony fogyasztóvédelem egyik alapvető feltétele a fogyasztók oktatásán át jogainak megismertetése. A fogyasztó megfelelő ismeretek birtokában körültekintőbben tud eljárni és dönteni az áru és szolgáltatás vásárlásánál, a forgalmazóval szembeni érdeke és jogai érvényesítésében. Hasonló jelentőséggel bír a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó társadalmi szervezetek működése, ezek működésének állami segítése. Üdvözlendő a hatékony jogorvoslat törvényi szintű elősegítése. Ennek formája az újként felállítandó békéltető testület intézménye, amely bíróságon kívüli plusz lehetőséget biztosít a fogyasztók számára.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezek után nézzük a fenti elvek és célok megvalósításának részletes szabályait! Aggályos számomra a fogyasztó meghatározása, ami úgy kezdődik, hogy "az a személy". Természetes és jogi személy is? A törvényjavaslat szelleméből arra következtethetünk, hogy természetes személyről van szó. Azonban a jogi személy is vásárolhat árut, szolgáltatást gazdasági vagy szakmai tevékenységi körén kívül, például kávéfőzőt, porszívót, nem termelő berendezések javítását, szerelését, felújítását. A jogi személyek szervezetük erejénél fogva lépjenek-e fel a másik szervezettel szemben? Megfontolandó lenne, például a társasházközösségeket, lakásfenntartó szövetkezeteket, oktatási, kulturális és egészségügyi intézményeket a törvény hatálya alá tartozó fogyasztónak minősíteni.
A 6. §-ban részletezett, a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelmét biztosító rendelkezések sorába a gazdálkodó szervezet kötelezettségeinek felsorolását egy újabb pont beiktatásával kellene bővíteni, éspedig azzal, hogy a külön jogszabályban előírt jótállási, szavatossági, szervizhálózat és alkatrészbiztosítás kötelezettségének eleget kell tennie. Ennek megszegése esetén az e törvényben meghatározott jogkövetkezményeket kell alkalmazni.
A 8. § a) pontjába szükséges lenne beépíteni, hogy a tájékoztatásnak alkalmasnak kell lenni arra is, hogy a fogyasztó rendelkezzen a jótállás, az alkatrészellátás és a javítószolgálat-biztosítás időtartamáról szóló alapvető ismeretekkel.
A 10. § (2) bekezdés c) pontjában jelzett rendeltetési használatnak lehet és van várható időtartama, azonban a minőségmegőrzésnek nem lehet várható időtartama, annak csak garantált minimális időtartama lehet.
A 13. §-t követően egy új szakasszal látom célszerűnek kiegészíteni a törvényjavaslatot, amely a jótállásról, alkatrészellátásról és javítószolgálat biztosításáról szól.
Különösen üdvözlöm a törvényjavaslatban megfogalmazott azon fogyasztóvédelmi szabályt, miszerint az árcímke nem takarhatja el az egyedi csomagoláson a jogszabály kötelező előírása szerint elhelyezett fogyasztói tájékoztatót. Tapasztalatom szerint a kereskedők előszeretettel ragasztják az árcímkét az élelmiszerek minőségi határidejét feltüntető szövegre. Nem állítom, hogy tudatosan, de az esetek többségében ez így van.
A 16. § (1) bekezdés a) pontját álláspontom szerint ki kellene egészíteni a jótállási jegy biztosításának kötelezettségével is.
A 16. § (4) bekezdésének azon megfogalmazása, hogy a fogyasztó az árut forgalomba hozó bármely szervezettel szemben érvényesítheti a jogait, véleményem szerint aggályos, ugyanis az egyik forgalmazót nem terhelheti felelősség a másik magatartásáért, jogszerű teljesítéséért vagy nem teljesítéséért. Helyesebb lenne az olyan meghatározás, hogy a fogyasztó az árut a részére forgalomba hozó gazdasági szervezettel szemben érvényesítheti a jogait. Természetesen a gyártóval szemben is, ahogy a törvényjavaslat ezt megfogalmazza.
A 19. § (1) bekezdése tartalmazza a békéltető testület feladatkörét, eljárásának célját. Ugyanez megtalálható lényegében az állami fogyasztóvédelem feladatkörét taglaló 42. § g) és h) pontjaiban is. Ebbe gyakorlatilag minden fogyasztói reklamáció, vitás ügy beletartozik. Nem látszik egyértelműnek, hogy a fogyasztó mikor forduljon a békéltető testületekhez, és mikor az állami fogyasztóvédelemhez. Fordulhat-e a fogyasztó mindkét szervezethez párhuzamosan vagy egymást követően? Nem világos, hogy a törvényalkotó azt akarja-e, hogy ezt a fogyasztó maga döntse el. A törvényjavaslatból nem tűnik ki, hogy a fogyasztónak kötelező-e igénybe venni a békéltető testületet. Minőségi reklamáció esetén a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség döntése szerint maga járjon el, vagy a felügyelőség adja át a békéltető testületnek?
A békéltető testület eljárásának megindításához a törvényjavaslat szerint 1000 forint eljárási díj befizetésével egy időben terjesztheti elő kérelmét a fogyasztó. Szerintem az eljárásidíj-befizetés előírásával egy fogyasztói kört kizárunk a békéltető testületi eljárás igénybe vételétől. Ebben az esetben teljesen nyilvánvaló, hogy a fogyasztó nem a békéltető testülethez, hanem az eljárásidíj-mentes állami fogyasztóvédelemhez fog fordulni.
(19.00)
Ha a békéltető testület elnöke esetleg megállapítja a testület hatáskörének hiányát, a befizetett eljárási díj visszakerül-e majd a panaszoshoz?
A fogyasztóvédelem állami intézményrendszerével kapcsolatban én is csatlakozom Buzás Sándor képviselőtársam már elhangzott véleményéhez: magam is megnyugtatóbbnak látnám egy szervezetileg egységes Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségre és az irányításilag, munkajogilag és költségvetés szempontjából is hozzá tartozó területi felügyelőségekre bízni a fogyasztóvédelmi munkát. Ezzel megvalósítható lenne a szakmai és irányítási felelősség, valamint egy kézbe kerülne a feladat ellátásának pénzügyi finanszírozása is. Ettől vélhetően hatékonyabb fogyasztóvédelem várható.
A fogyasztóvédelmi bírság alsó és felső határának meghatározásával kapcsolatos vitában én is azzal értek egyet - az előterjesztő szövegezésével megegyezően -, hogy ne legyen meghatározva, hanem az eljáró hatóság döntse el a fogyasztói érdekek sérelmét eredményező cselekményt a magatartás súlyától függően. Az esetleges túlkapástól, aránytalanságtól felesleges félni, hiszen a jogorvoslati lehetőség biztosított. A fogyasztóvédelmi felügyelőségeknek egységes gyakorlat kialakítására kell törekedniük. Ebben a tekintetben is fontosnak tartom a fogyasztóvédelem állami intézményrendszerének egységes szervezetét.
Még egy dologgal szeretnék foglalkozni. A fogyasztóvédelmi felügyelőségek és a főfelügyelőség a jelen törvényjavaslatban megfogalmazott eljárási szabályai nem tartalmazzák a szabálysértési hatóságként való eljárást. A fogyasztók vagyoni érdeke cím alatt a törvényjavaslat 6. §-ába szinte valamennyi szabálysértési tényállást beemelte, melyeket ha elkövet a gazdálkodó szervezet, az e törvényben meghatározott jogkövetkezményeket kell alkalmazni. Ha jól értem, a fogyasztók érdekeit sértő cselekmény elkövetése esetén a gazdálkodó szervezet terhére az eljáró fogyasztóvédelmi felügyelőség fogyasztóvédelmi bírságot szab ki, az elkövetésben felelős természetes személy ellen pedig szabálysértési hatóságként jár el a szabálysértésekről szóló törvényben meglevő felhatalmazás alapján. Szükséges lenne a törvényjavaslatban ezt nyomatékosítani, illetve pontosítani.
Tisztelt Képviselőtársaim! Összességében úgy látom, hogy a vitában elhangzott érvek, illetve a módosító indítványban megfogalmazott pontosítások után a megszületendő törvény javíthat a magyar fogyasztó helyzetén, kedvezően hathat a vásárlók és a vállalkozók piaci magatartására és megítélésére. Az is nyilvánvaló, hogy a törvény a fogyasztók védelméről szól - hiszen a fogyasztó a leginkább kiszolgáltatott - s nem a kereskedők, szolgáltatók és a gyártók védelméről, bár nekik is megfelelő eligazítást ad a fogyasztói társadalom velük szembeni elvárásáról, a békés egymás mellett élés és a vállalkozás törvényes keretek közötti biztonsága érdekében.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me