BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Fidesz-Magyar Polgári Párt önkormányzati és rendészeti kabinetje áttanulmányozta a vállalkozás keretében végzett személy- és vagyonvédelmi, valamint magánnyomozói tevékenység szabályairól, a személy-, vagyonvédelmi és magánnyomozói szakmai kamaráról szóló törvénytervezetet.
Mint ahogy a beterjesztett törvénytervezet preambulumában olvasható, e törvénytervezet célja a közrend, a közbiztonság javítása, és ezek részeként a személy- és vagyonvédelem, a bűnmegelőzés hatékonyságának fokozása érdekében erősítse a vállalkozás keretében végzett személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói szolgáltatás törvényességét, és további garanciát nyújtson a társadalom számára e szolgáltatásokat igénybe vevők, illetve az e szolgáltatások gyakorlása során érintett személyekhez fűződő jogai, vagyoni érdekei sérthetetlenségére irányuló igények érvényesítéséhez.
Tisztelt Ház! Bár az előttem szóló megnyugtatott, hogy e törvény nem ad felhatalmazást különböző eszközök alkalmazására, és számomra nagyon megnyugtató volt, hogy sokkolót nem alkalmazhatnak majd velem szemben - bár maroklőfegyver alkalmazására lehetőségük nyílik -, mégis úgy érzem, hogy e törvénytervezet sok vonatkozásban nem elégíti ki az e témakörben, e tárgykörben benyújtott törvények színvonalát, és további javításra, további pontosításra szorul.
Úgy gondolom, hogy a miniszter úr expozéjában szereplő megállapítás, miszerint e törvénytervezet e témakörben a jogalkotás végállomása, nem állja meg a helyét. Ha ez végállomás lenne, és ezzel egyirányú pályán jön a közbiztonság rohamos mértékű romlása - nemcsak a közérzet romlik, hanem azok a statisztikai mutatók is, amelyek e tárgykörben napvilágot láttak -, akkor nem beszélhetünk e témakörben jogalkotási végállomásról, hanem feltétlenül követnünk kell az állampolgárok és az egész állam, a Magyar Köztársaság igényeit a biztonsághoz, a személy- és vagyonvédelemhez, a közrendhez, a közbiztonsághoz, a bűnmegelőzés hatékonyságának fokozásához.
Úgy tűnik, hogy most válik valóban pregnánssá az államról és az állam szerepéről alkotott vélemény e nagyon fontos törvénytervezet elemzése során is. A véleményünk az, hogy az államnak a tulajdonviszonyok változása során sem szabad lemondania az állampolgárok alapvető érdekéről. A közrend, a vagyonvédelem, a személyi biztonság akkor sem szenvedhet csorbát, ha egyesek olcsó államról beszélnek. Mi szeretnénk, ha egy hatékony állam, a költségvetésben biztosított feltételekkel működő rendőrség és mindazon - a közrend és közbiztonság érdekében szolgálatot végző - szervek, közhatalmi szervek erősödéséről lehetne szó, amelyek meg tudnak felelni ezen elvárásoknak.
Az egyik indoklás során azt olvashattuk, hogy a magánnyomozói szakmai kamaráról szóló törvényjavaslat egy olyan jogszabályozási sorozat eleme, amely a gazdaság átalakulásából következik, illetve ehhez képest a gazdaság védelmét átalakító rendszerből. Úgy szólt az indokló, hogy arról van szó ugyanis, hogy a vagyon és a vagyonhoz kapcsoló jogosítványok a tulajdonost illetik, a vagyonhoz kapcsolódó jogosítványok, a vagyonnal történő rendelkezés, a vagyon gyümölcsöztetése és a vagyon védelme a tulajdonos feladata. Arról beszélt, hogy amennyiben privát magántulajdonba kerül a vagyon, ez a feladat természetesen a tulajdonosé, amely tulajdonos adott esetben nem az állam. Arról szólt, hogy ehhez képest az állam feladata, hogy a tulajdonost olyan helyzetbe hozza, amitől a tulajdonosi jogon és a kötelezettségen alapuló vagyonvédelmi feladatainak hatékonyan eleget tud tenni, és az ehhez szükséges szolgáltatások törvényes feltételeit biztosítja.
Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt tisztán látja azt a folyamatot, amelyről az önkormányzati és rendészeti bizottság többségi, illetve bizottsági előadója is beszélt, hogy 1997 márciusában a személy- és vagyonvédelmi területen összesen 7494 - ebből 1599 társas, 5580 egyéni - magánnyomozói engedély került kiadásra. A rendőrség felügyeli ezeket a szervezeteket. Az igazolványok visszavonására 523 esetben került sor, és összesen 800 esetben kellett szabálysértési eljárást kezdeményezni ezen vállalkozások tevékenységével kapcsolatban. Megállapítható tehát, hogy e területnek a szabályozása szükséges és fontos, az ilyen törvénytervezeti szintű szabályozás azonban - amelyben az állam ismételt területet ad át, és nemcsak a társas vállalkozások számára, hanem a kamarai keretek között a magánvállalkozók számára új szervezeti feltételeket is biztosít - nem lehet a társadalom igényét a személy- és vagyonvédelem, a bűnmegelőzés hatékonyságának fokozása érdekében, valamint a személy- és vagyonvédelmi dolgok tekintetében csak e kamarára, csak a társas vállalkozásokra, magánnyomozói tevékenységre szorítkozóan biztosítani.
Mi vitatjuk azt is, hogy a vagyoni viszonyok átrendezése során az állam kikerült az általános vagyonvédői szerepkörből. Nem értünk azzal egyet, hogy amíg a vagyon, a termelő vagyon többsége állami tulajdonban van, addig az állami tulajdonos - akár a rendőrség bevonásával is - védi a tulajdont, amint ez az állami tulajdonszerkezet kisebbségbe kerül, akkor az államnak mint fő tulajdonosnak már nem kell a tulajdonosok vagyonvédelmi feladatait teljes egészében mint általános vagyonvédő ellátnia. Mi ezzel vitatkozunk, és minden javaslatunkban - amely akár a költségvetésben, akár napirend előtt, akár interpellációban elhangzik a belügyminiszter úrhoz és a Belügyminisztériumhoz, a kormányhoz - szeretnénk, ha határozottabban a rendőrséget, a Belügyminisztériumot mint az általános vagyonvédő szerepét erősítenék.
(A jegyzői széket Póda Jenő helyett dr. Kiss Róbert foglalja el.)
Ezért ezzel a törvénytervezettel kapcsolatban több kifogásunk van. Mi sem tartjuk megfelelőnek azt - mint ahogy ez az indoklásban is olvasható -, hogy a vagyonvédelem mértéke a vagyon mértékéhez, a vagyon nagyságrendjéhez igazodjék; hogy ez a tarthatatlan, erkölcsileg indokolhatatlan felfogás egy olyan új vagyonvédelmi rend bevezetését tegye lehetővé, amelyben az állam a vagyon nagyságához igazodó védelemben részesíti a tulajdonost, az államilag szervezett védelmi szolgáltatások révén. Ez a szabályozás, ellentétben a bizottság előtti indoklással is, lehetőséget ad arra, hogy a vagyon átalakulása során az állam e feladatait átadja más szervezeteknek.
Vitatkozunk azzal is, hogy ki fogja biztosítani azt, amit az előttem szóló képviselőtársam már említett, hogy korlátozza valaki ellenőrzési módszerrel a kapcsolati tőke hasznosításának lehetőségét; hogy a magánnyomozást folytatni kívánók korábbi hivatali kapcsolataikat ne használhassák fel a megbízásuk teljesítése érdekében; hogy a közhatalmi szervezet számára megismerhető adatokat kifürkészhessék, és ezt átadhassák. Sok tapasztalatot szereztünk az elmúlt években, de azt látjuk, hogy ennek kiszűrésére sem a jelenlegi, sem a későbbi, sem a kamarai szervezeti formák között nincs lehetősége sem az államnak, sem a Belügyminisztériumnak, sem a rendőrségnek. Ezért ilyen irányba elvinni e törvénytervezet indoklását és egyes szakaszait, rendkívül kockázatos.
Egyetértünk azzal a megállapítással, amely az indokok között szól, hogy a rendkívül drágán, államköltségen kiképzett nyomozóhatósági jogkörrel rendelkező szervezetek tagjai kilépése elé gátat szabjon, a tömeges pályaelhagyási törekvéseknek gátat vessen e szabályozás.
(16.30)
Csakhogy nem ezt a célt éri el a törvénytervezet, hanem éppen ellenkezőleg. Mi is kapcsolatba léptünk több olyan társasággal, kamarával, vagyonvédelmi és magánnyomozói vállalkozások, érdekszövetségek képviselőivel, akik elmondták a vita során, hogy szerintük a tervezet nincs összhangban több alapvető kérdésben a hatályos jogszabályokkal.
A szakmai kamara létrehozására vonatkozó szabály megítélésük szerint a gazdasági kamarákról szóló törvény rendelkezéseivel nincs összhangban és a tényleges helyzettel sem. Azt írják a vagyonvédelmi és magánnyomozói vállalkozások és érdekszövetségek képviselői, hogy a szakmai kamara tagsága az egyéni vállalkozók részvételével jön létre, és ha a társasvállalkozások nem lennének tagjai e kamaráknak, az súlyos ellentmondásokat hordozna magában. Ugyanis a vagyonvédelmi és magánnyomozási szolgáltatások döntő hányadát a társasvállalkozások végzik, ugyanakkor az egyéni vállalkozókat tömörítő kamara határozná meg a szakmai és az etikai követelményeket. Ezt nem tartjuk működőképes modellnek.
Megoldás lehetne az, hogy a gazdasági kamarán belül hoznának létre megfelelő szakosztályt, vagy ez a köztestület kapna olyan jogosítványokat a közfeladatok ellátására, vagy a szakmai kamarába kellene bevonni a társasvállalkozásokat és közülük azokat, amelyek csak e területen működnek, és ki kellene venni a gazdasági kamara kötelező tagság alól. És így tovább. Lehet folytatni azokat a változásokat, amelyek egy alkotmányosabb és más törvényekben már rögzített jogi szabályozáshoz jobban alkalmazkodnának.
Nemcsak arról van szó, hogy a szakmai kamara létrehozását a vagyonvédelmi nagy vállalkozások támadják, a kisebb szervezetek és a területi érdekszövetségek szükségesnek tartják, hanem teljes mértékben át kell tekinteni, hogy ezt a területet milyen kamarai szabályozással lehet a kívánt cél érdekébe állítani.
Vitatható az is, hogy a 2. § szerinti profilkényszer, azaz a társasági formában működő és a személyi és vagyonvédelem a magánnyomozás egyik tevékenységi köreként gyakorló társaságot nem lehet elzárni más tevékenységi körök törvényes felvételétől, tevékenységi körbe való bevételétől. Ez erősen megkérdőjelezhető nemcsak célszerűsége kapcsán, hanem törvényesség kapcsán is. A vállalkozó fogalma szerintünk azt jelenti, hogy mind az egyéni, mind a társasvállalkozás formájában a kamarai tagság között figyelembe kell venni.
Megítélésünk szerint keveredik a jogrendszer más elemeivel is e tervezet. A vállalkozás tagja, tulajdonosa helyenként alkalmazott, és helyenként a vezető tisztségviselő fogalma néha önkényesen használt, és átfedésekre, illetve hiányokra adhat a jogértelmezés kapcsán alapot.
Általában vitatott kérdés az is, hogy a közületi szervek rendészeti tevékenységéről szóló jogszabály módosítására adandó felhatalmazás milyen lehetőségeket biztosít a kormány, illetve a belügyminiszter úr számára. Többen úgy vélik, alkotmányba ütköző az is, hogy a nyomozó hatóságok tagjai szolgálati viszonyuk megszűnése után két évig foglalkozási tilalom alatt állnak, ugyanakkor e tervezet vagy más jogszabály nem zárja ki, hogy e szolgálati viszony fennállása alatt másodállásban végezte azt a tevékenységet, amelyet utána két évig nem végezhet. És így tovább. Lehet sorolni azokat a szabályozásokat és módosító indítvány-javaslatokat, amelyeket e témakörben az érdekvédelmi szervezetek, illetve a vagyonvédelmi és magánnyomozói vállalkozások, valamint a Fidesz-Magyar Polgári Párt önkormányzati és rendészeti kabinetje felsorolt.
Összefoglalóan véleményünk az, hogy a benyújtott törvénytervezet nem e jogalkotási témában végállomása, hanem igen erősen módosításra, pontosításra szorul, egy új törvénytervezet beadásáról szóló közbenső állomás, amelyet a parlamentnek nemcsak módosítani, hanem újra kell kezdeni. Köszönöm a szíves figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me