DR. PUHA SÁNDOR

Full text search

DR. PUHA SÁNDOR
DR. PUHA SÁNDOR (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A T/4603. számú javaslat, amely a vállalkozás keretében végzett személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól, a személy-, vagyonvédelmi és magánnyomozói szakmai kamaráról szóló törvényjavaslat, mint miniszter úr is említette, jogalkotási folyamat, egy törvénycsomag utolsó állomása.
Már lezártuk a fegyveres biztonsági őrségről szóló törvénytervezet általános vitáját, és tulajdonképpen a közterület-felügyelet törvényi szabályozása van még hátra. Az állami tulajdon lebontása és a magántulajdon meghatározóvá válása indokolta ezt a törvényalkotási folyamatot. A rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény feloldja a rendőrség vagyonvédelmi monopóliumát, és a vagyonvédelem területén a bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatokat teszi elsősorban feladatává. A megelőző vagyonvédelem azonban a tulajdonos joga. A személy- és vagyonvédelmi tevékenység felügyeletét utalja a rendőrség hatáskörébe. Egy 1995. évi kormányrendelet és annak végrehajtására kiadott BM-rendeletek szabályozzák jelenleg a tervezet által szabályozandó területet.
Azonban a jogforrási szint elégtelennek mutatkozott, mindenképpen indokolt a törvényi szintű szabályozás. Az előttünk lévő tervezet nem a személy- és vagyonvédelmi tevékenység egészére, csupán a vállalkozás keretében végezhető tevékenység szabályozásához ad törvényi kereteket. Mivel ilyen irányú tevékenységet elég kiterjedten folytattak eddig is, a működést illetően már vannak tapasztalatok, amelyek azt mutatják, hogy a tevékenységet végzők egy részénél szakmai, képzési fogyatékosságok voltak. A szervezetek egy része jogellenes eszközöket alkalmazott, és bizonyos kriminális veszély is jelentkezett.
Alapvető fontosságúvá vált tehát, hogy törvény erősítse a vállalkozás keretében végzett személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói szolgáltatás tevékenységét, és garanciákat nyújtson a társadalom számára a szolgáltatást igénybe vevők és a többi érintett számára, hogy személyhez fűződő jogaik, vagyonérdekeik sérthetetlenek maradnak, az erre irányuló igényeiket érvényesíthetik. A törvényi szabályozásnak törekednie kell arra, hogy ezekben a vállalkozásokban ne érvényesülhessenek kriminális érdekek, vagy hogy a jogi feltételeknek egyébként megfelelő - hadd tegyem idézőjelbe - "magánrendőri" vállalkozások ne elégíthessenek ki bűnözői törekvéseket: védelmi zsarolás, illegális pénzbehajtás s a többi.
Ezt a célt szolgálja a tervezet 4., 5. §-a, amelyek csak olyan személy számára teszik lehetővé a tevékenység végzését, aki szakmailag kellően felkészült, büntetlen előéletű, de például a személy- és vagyonőr, valamint a magánnyomozó esetében a büntetőjogi értelemben vett büntetlenségen túli előéletet is megkövetel. Szigorú adatvédelmi és titoktartási kötelezettséget is előír a törvény. Azonban a harmadik személytől megszerzett adatok tekintetében hatósági vagy bírósági eljárás esetén még relatív mentességet sem ad. Komoly garanciát jelent a kötelező kamarai tagság és a kamara ellenőrző, szankcionáló szerepe is. A kamara komoly és hatékony szakmai, valamint morális kontrollt tud gyakorolni. Egyértelmű, hogy a törvényben is támogatni kell az olyan önszerveződésen alapuló szervezeteket, amelyek eredményesen tudják védeni tagjaik szakmai érdekeit, és fel tudnak lépni a jogszabályokat kijátszó, azokat megkerülő vállalkozókkal szemben.
E tevékenységekre alapvetően a megbízási, illetve a vállalkozási szerződésekre vonatkozó szabályok az irányadók, ezért a felelősségi kérdéseket a polgári törvénykönyv - a Ptk. -, a gazdasági tevékenységre vonatkozókat pedig a gazdasági társaságokra érvényes törvények szabályozzák. A vállalkozások tevékenységét az államigazgatási eljárás általános szabályai szerint a rendőrség ellenőrzi. A szolgáltatás bizalmi jellegét erősíti az ellenérdekű vállalások megbízásának tilalma és a titoktartási kötelezettség is. Fontosak a foglalkoztatási összeférhetetlenségi szabályok. Ezek egyrészt akadályozzák a rendőrségi állomány fluktuációját, másrészt pedig az úgynevezett kapcsolati tőke hasznosításának lehetőségét, vagyis a bűnüldöző szervek birtokában lévő operatív információk kikerülését akadályozzák. Ez esetenként ugyanis büntetőeljárási érdekeket is sérthet. A magánnyomozót, de a személy- és vagyonvédőt is csak olyan jogok illetik meg, amelyek bármely állampolgárt megilletnének az információhoz jutás, a jogos védelem, a birtokvédelem esetén vagy végszükségi pozícióban.
Említettem már, hogy a tervezet pontosan előírja azokat a személyi feltételeket - végzettség, büntetlen előélet, összeférhetetlenség -, amelyeknek a szolgáltatást végzőnek meg kell felelnie. Nem tesz különbséget a tervezet a védendő tulajdonformák szerint vagy a védendő személy szerint. A felügyeleti bírság bevezetése és az engedély visszavonása - mint szankció - elégségesek lehetnek, hogy ezeket a tevékenységeket a megadott törvényes keretek között lehessen tartani. Azon jogosítványok, amelyek lehetővé teszik más állampolgárok alapvető jogainak a korlátozását - ilyen a fegyverhasználat, kutya használata vagy más kényszerítő eszközök -, mindig nagy vitákat váltanak ki.
Nézzük tehát, mely jogosítványok illetik meg a személy- és vagyonőrt! Testi kényszert alkalmazhat, ennek során gumibotot, gázsprayt, rendőrségi kutyakiképzőnél levizsgáztatott kutyát használhat, csomagot vizsgálhat át, és foglalhat le a védett területen. Nem alkalmazhat viszont elektromos sokkolót és bilincset, nem szabhat ki bírságot, nem igazoltathat, csak felszólíthat a kilét felfedésére. Csak tettenérés esetén van előállítási joga. Nem áll fokozott büntetőjogi védelem alatt. Végül maroklőfegyvert - de csak külön jogszabály szerint - tarthat, amit csak a jogos védelem pozíciójában és az arányosság elvének figyelembevételével használhat; tehát tulajdonképpen olyan esetekben, amikor minden fegyvertartási engedéllyel rendelkező állampolgár is használhatja fegyverét.
Alapvetően egyetértek a kamara létrehozásával és a kötelező kamarai tagsággal is. A kamara létrehozásának indoka, hogy a tagok által gyakorolt hivatás olyan speciális szakmai bizalmi viszonyt testesít meg, amely közvetlen kihatással van az állampolgárok személyi és vagyoni biztonságára, és a bizalmi viszonyból eredő etikai kötelezettségek az önszerveződés keretei között hatékonyabban juttathatók érvényre.
Az érintett vállalkozások kriminális befolyás alóli mentességének igénye és szakmai érdekvédelmi törekvéseik is leginkább kamarai szerveződésben és a kötelező tagság mellett érvényesülhetnek. Jogi alapot pedig a kamara létrehozására a Ptk. 65. §-a ad, amely kimondja, hogy köztestület akkor hozható létre, ha közfeladatot lát el. Márpedig a kamara jó néhány teendője közfeladat-jellegű.
Azonban a tervezet kamarára vonatkozó részét kritizálnám is. Néhány apróbb technikai módosítás mellett szükségesnek tartanám, hogy világosan elváljon a megalakulás - ami egy egyszeri aktus - és a későbbi működés szabályozása. Továbbá nem tudok példát arra, hogy szakmai kamarának gazdasági társaság vagy vállalkozás legyen a tagja. A szakmai kamarának a szakmai tevékenységet végző személy a tagja. A vállalkozások a három gazdasági kamara tagjai. Az ügyvédi kamarának nem az ügyvédi iroda, hanem az ügyvédek a tagjai, az orvosi kamarának sem a kórház, hanem az orvosok a tagjai, vagy a gyógyszerész kamarának a gyógyszerész, és nem a patika a tagja. Ebből a szempontból, úgy gondolom, érdemes még egyszer végiggondolni a tervezet kamarai részét.
Ezen észrevételek után engedjék meg, hogy az SZDSZ és a magam nevében vita után elfogadásra ajánljam képviselőtársaimnak a törvény tervezetét. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me