KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter, a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A rendszerváltást megelőzően a magánnyomozást a jogszabályok tiltották, a személyi és vagyonvédelmet erőteljesen korlátozták. Ezek a tevékenységek ekkor még zömében állami monopóliumnak számítottak. Az akkori felfogás ugyanis a személyi és vagyonbiztonság megteremtését gyakorlatilag teljes mértékben rendőri feladatnak tekintette, ezen a pályán tehát nem tűrtek meg civileket.
A rendszerváltást követően, a piaci viszonyok térnyerésével megváltozott a helyzet. A nyomozási típusú információgyűjtéssel, valamint a személyi és vagyoni biztonságot garantáló egyes tevékenységekkel kapcsolatban is az az igény jelent meg, hogy ellátásukat az állam ne sajátítsa ki, ne tekintse a maga előjogának. Ezek ugyanis piacképes szolgáltatások, amelyek iránt a bűnözés veszélyeinek növekedése, valamint a vagyoni differenciálódás közepette jelentős kereslet érzékelhető.
Ennek megfelelően a rendőrségről szóló, 1994-ben elfogadott törvényben az említett tevékenységek korszerű jogi környezetének kialakítása célként jelent meg. A rendőrségi törvény 100. §-ának (2) bekezdése úgy rendelkezett, hogy a hatályba lépését, vagyis 1994. október 1-jét követően e tárgyban törvényjavaslatot kell beterjeszteni az Országgyűléshez. A kodifikációs munka nehézségei miatt azonban a törvényjavaslat beterjesztésére csak most kerülhet sor. Ezt megelőzően mind a mai napig az 1995. szeptember 1-jén hatályba lépett kormányrendelet határozta, illetve határozza meg a vállalkozás körében végzett személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység átmeneti szabályait.
(Az elnöki széket dr. Kóródi Mária, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Mindezek alapján a törvény megalkotásával egyrészt a jogbiztonság követelményének teszünk eleget, másrészt hívek vagyunk piaci elkötelezettségünkhöz is.
A törvényjavaslat elfogadásának azonban rendkívül fontos kriminálpolitikai céljai is vannak. Hosszabb ideje hangsúlyozzuk, hogy a közbiztonsági helyzet javítása kizárólag a bűnüldöző szervektől nem várható el, a bűnözés nemcsak a rendőrség ügye. Ennek a világ fejlett részéből származó tapasztalatok szerinti, akut problémának a féken tartásához minél több társadalmi, piaci szereplőt megmozgató fellépésre van szükség. Ebben a munkában bizonyosan van feladata a magánnyomozásnak, valamint a személy- és vagyonvédelemnek.
Ezek közül az utóbbi ugyanis nyilvánvalóan fontos része a bűnmegelőzésnek: a vagyoni értékek és az átlagosnál nagyobb biztonsági veszélynek kitett polgárok megfelelő biztosítása kétségkívül távolabb tartja céljuktól a bűnözőket. A magánnyomozás során pedig egy sor olyan információ merülhet fel, amelynek mind a bűnmegelőzés, mind a bűnüldözés szempontjából komoly jelentősége lehet. (Zaj.)
Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy ezek a tevékenységek is eszközök a polgárok kezében a bűnözéssel szembeni küzdelemben. Ezen a téren a privát szféra és az állam érdeke egybeesik, éppen ezért lehetővé kell tenni, hogy a polgárok kiegészítő jelleggel, piaci alapon is gondoskodhassanak a saját biztonságukról. Ez nem mentesíti, ugyanakkor sok vonatkozásban segíti az állami szerveket saját közbiztonsági feladataik ellátásában.
Amikor a törvényjavaslat meghatározza a jogi kereteket, mindenekelőtt azt a célt tartja szem előtt, hogy a magánnyomozói, illetve személy- és vagyonvédelmi munkát ezzel üzletszerűen foglalkozó, megfelelő szakismerettel rendelkező és - ami nagyon fontos - megbízható személyek, illetve ilyen személyek cégei végezzék. A jogalkotási munka azért sem volt, és nem is lehetett zökkenőmentes, mert mindezek garantálása sokféle szempont összeegyeztethetőségét igényelte.
A törvénytervezet közigazgatási egyeztetése során és az érdekelt szakmai szervezetekkel történt konzultációkon elég komoly nézetkülönbségek merültek fel. Mindenekelőtt a megbízhatóság szükséges törvényi garanciái kapcsán tértek el a vélemények. Vitatottak voltak az előéletre vonatkozó speciális követelmények, a foglalkozási összeférhetetlenség, a tevékenységek profilkényszere, a magánnyomozó által megismerhető adatok köre és a legális tevékenységi módszerek, valamint a szakmai kamara létrehozásának gondolata. E kérdésekben végül megegyezés született.
A jogszabály-előkészítés során nyújtott munkáért szeretnék külön köszönetet mondani néhány civil szervezetnek, amelyek hasznos észrevételeikkel segítették munkánkat, így a Magyar Detektív Szövetségnek, a Biztonsági Nagyvállalkozások Szövetségének, a Magyar Biztonságvédelmi Egyesületnek, a SZEM Vagyonvédelmi Vállalkozók Országos Szövetségének, a VOSZ Vagyonvédelmi Országos Tagozatnak, valamint a Nemzetközi Testőr- és Biztonságszolgálati Szövetségnek.
Az elkövetkezendőkben a törvényjavaslat néhány fontos elemét szeretném röviden ismertetni. Mindenekelőtt azt kell megállapítani, hogy a magánnyomozói, illetve a személy- és vagyonvédelmi tevékenység polgári jogi viszony, a megbízási, illetve vállalkozási szerződések vonatkoznak rá, éppen ezért a felelősségi kérdéseket is alapvetően a polgári törvénykönyv rendezi, a vállalkozásformák közös vonása miatt kell közös jogszabályban rendezni.
Az üzletszerűen folytatott magánnyomozás, valamint a személy- és vagyonvédelem gazdasági szempontból vállalkozásnak tekintendő, az egyéni vállalkozás, illetve gazdasági társaságokra vonatkozó jogszabályok keretei között valósul meg. Formakényszer bevezetése ezen a téren nem tűnt indokoltnak.
A javaslat kidolgozásánál, mint említettem, fontos szempont volt, hogy garantálja a vállalkozásszerű magánnyomozói, illetve a személy- és vagyonbiztonsági szervezetek kriminális kockázatmentességét. A nemzetközi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy ezeknek a szervezeteknek a kriminális veszélyeztetettsége meglehetősen nagy. Ennek legfőbb oka a biztonsági munkára való felkészítettség több irányú konvertálhatósága, valamint a munkáknak az eredendően bizalmi jellege. Éppen ezért nagyon fontosak azok a törvényi garanciák, amelyek megakadályozzák a bűnözői csoportok megjelenését, pozíciószerzését ezekben a tevékenységi körökben.
A szakmai és morális kontrollt megjelenítő szakmai kamara komoly segítséget nyújthat ennek a célnak az eléréséhez. Éppen ezért a javaslat - a gazdasági kamarákról szóló törvényben biztosított lehetőséggel élve - az egyéni vállalkozásokat és a természetes személyt foglalkoztatottakat érintően a személy- és vagyonvédelmi, illetve magánnyomozói kamara létrehozásáról is rendelkezik.
A tevékenységek folytatásának előfeltétele változatlanul, ahogy eddig, a hatályos szabályok szerint is, a rendőrségi engedély. Feltétele még a szolgáltatási felelősségbiztosítási szerződés megléte, vagy a személy- és vagyonvédelmi, magánnyomozói biztosítóegyesületi tagság.
(16.00)
Igazolni kell azt is, hogy a kérelmező rendelkezik a folytatni kívánt tevékenységhez szükséges anyagi, infrastrukturális feltételekkel. A vállalkozások tevékenységét a javaslat szerint a rendőrség az államigazgatási eljárás általános szabályai szerint ellenőrizhetné. A vállalkozói szféra hiedelmével ellentétben ez az ellenőrzés nem terjedne ki a szerződések tartalmának megismerésére, kizárólag a tevékenység folytatására feljogosító jogi előfeltételek meglétének kontrollálására.
A rendőrség a kérelemben szereplő, illetve a hatósági döntést igénylő adatokról vezetne nyilvántartást, és ezen adatok változását regisztrálná. A javaslat e részletei megfelelnek az adatvédelmi normáknak. Kriminálpolitikai szempontból is szükséges a foglalkozási összeférhetetlenségi szabályok fenntartása. Ezzel korlátozni kívánjuk a kapcsolati tőke hasznosításának lehetőségét, kiváltképp azt, hogy magánnyomozást folytatni szándékozók korábbi hivatali kapcsolataikat használhassák megbízásaik teljesítésére, és ennek érdekében a közhatalmi szervek által megismerhető adatokhoz jussanak.
A tapasztalatok szerint elsősorban a bűnüldöző szervek birtokában lévő operatív információk állnak a megrendelői igények középpontjában, ezek megismerése azonban büntetőeljárási érdeket sért. Egyébként a megbízás nem irányulhat olyan igényekre, amelyeket a jogszabályok a megbízó polgár számára is tiltanak, illetve amely jogosítványokat a jog a közhatalmi szerveknek tartja fenn. Ebből adódóan a személy- és vagyonvédők a szolgálat ellátása során azt tehetik meg, amit bármely polgár tehet a jogos védelmi, birtokvédelmi és végszükségi pozícióban. Hatósági jogosítványok tehát nem illetik meg őket. Nem tartjuk megengedhetőnek azt sem, hogy a rendvédelmi szervezetek hivatásos állományú tagjai egyúttal magánnyomozást vagy személy- és vagyonvédelmi tevékenységet ellátó vállalkozások vezető tisztségviselői legyenek. A magánnyomozói, illetve a személy- és vagyonvédelmi szervezetekre szabott profilkényszer a specializálódásból eredő előnyökön túl a szolgáltatás függetlenségét és befolyásolástól való mentességét is segíti.
A törvényjavaslat ezért legfeljebb a szervezetek kétprofilúságát tenné lehetővé, azonban tiltaná minden más gazdasági tevékenység gyakorlását. Ugyanakkor a javaslat taxatíve felsorol egyes szolgáltatásokat, amelyek adhéziós jelleggel kapcsolódnak a szabályozni kívánt tevékenységi körökhöz, és amelyek engedélykötelessé tétele indokolatlan lenne. Lényeges személyi típusú garanciális elem az egyéni vállalkozókkal, a vállalkozás vezető tisztségviselőivel, a szolgáltatásokat személyesen végzőkkel vagy a szolgáltatásokat szervezőkkel, irányítókkal szemben támasztott követelményrendszer. Ezt egészíti ki, hogy meghatározott bűncselekmények miatti elítélés, továbbá háromévi vagy ennél súlyosabb szabadságvesztéssel fenyegetett szándékos bűncselekmény miatt folytatott eljárás a szolgáltatás gyakorlását kizárná.
Ehhez kapcsolódik, hogy a szolgáltatás valamennyi közreműködőjével szemben azonos követelményeket fogalmaztunk meg. A javaslat éppen ezért nemcsak a tevékenységet személyesen végző, illetve szervező egyéntől, hanem a szolgáltatás szervezésében, irányításában részt nem vevő egyéni vállalkozótól, illetve társaság vezető tisztségviselőitől is ugyanazokat a személyi feltételeket kívánja meg.
Garanciális elem a felügyeleti bírság jogintézményének bevezetése. Ezt az igazgatásrendészeti szankciót az indokolja, hogy sem a rendőrségi engedély bevonása, sem a jogsértővel szemben kiszabható szabálysértési bírság önmagában aligha jelent elegendő visszatartó erőt a jogsértésekkel szemben, a felügyeleti bírság azonban erre alkalmas lehet.
A vállalkozás keretében végzett személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységről szóló törvény végrehajtási szabályait belügyminiszteri rendelet tartalmazná. E rendelet többek között meghatározná az engedély és az igazolvány iránti kérelem kiadására, azok tartalmára, mellékleteire vonatkozó szabályokat, a kérelemhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak mértékét, az engedményes adatközlési kötelezettségére vonatkozó normákat és a személy- és vagyonőr jelzés használatával összefüggő rendelkezéseket.
A szabályozott tevékenységhez kapcsolódó képzési követelményeket előkészítés alatt álló miniszteri jogszabályok rendeznék. Különösen fontos, hogy az említett valamennyi jogszabály egyidőben jelenjen meg. A törvény alkalmazása ugyanis nélkülözhetetlenné teszi a képesítésre vonatkozó normák érvényesülését.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a törvényjavaslat egy hosszabb ideje tartó jogalkotási munka végállomása. Beterjesztésével befejeződik a privát szféra személy- és vagyonvédelmének törvényi szabályozása. Ezek a normák egységbe foglalhatók a halőrök, vadőrök, erdészeti szakszemélyek, továbbá a fegyveres biztonsági őrök, a természetvédelmi őrök, a mezőőrök, illetve hegyőrök tevékenységének részben már megtörtént, illetve rövidesen sorra kerülő törvényi rendezésével. Mindezek célja a személy- és vagyonbiztonságot védelmező szervezetek integrált rendszerének kiépítése és az ezek munkáját meghatározó jogi környezet korszerűsítése. Biztos vagyok benne, hogy a jelen javaslat ezt a célt jól szolgálja.
Ehhez még hozzá kell tenni, hogy a javaslat felhatalmazást ad a kormánynak a közületi szervek rendészeti tevékenységre vonatkozó joganyagának átfogó felülvizsgálatára. A nem közhatalmi szervezetek személy- és vagyonvédelmi tevékenységének jogi revíziója a rendészeti szervek tevékenységének újraszabályozásával zárulna le.
Mindezekre tekintettel kérem az előterjesztett törvényjavaslat megvitatását majd elfogadását.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me