DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Szocialista Párt számára fontos, hogy olyan ügyek kerüljenek az Országgyűlésben megtárgyalásra, amelyek a polgárok mindennapi életét érintik. Meg vagyok róla győződve, hogy az ilyen ügyek közé tartozik az is, amelyet az előttem szóló képviselő úr megemlített, és amelyre az államtitkár úr válaszolt. A Szocialista Párt nevében egy hasonló ügyet említettem itt két héttel ezelőtt, a gyermekeknek juttatandó támogatást, amely 500 ezer családot, 1 millió gyermeket érint november 1-jétől.
S ilyen ügyről szeretnék ma is szólni, és örülök, hogy más parlamenti frakciók is hasonló témával foglalkoznak itt napirend előtt.
(15.10)
Az özvegyi nyugdíjak megállapításáról szeretnék szólni, elsősorban azért, mert az a személyes tapasztalatom, hogy sok olyan idős ember van, aki a parlamenti közvetítés alapján jut az őt érintő információkhoz, jogokhoz és lehetőségekhez. Köszönöm szépen. (A képviselőnek egy pohár vizet hoztak be, azt köszönte meg. - A képviselő hangosítását kikapcsolják. - Zaj, derültség. - Közbeszólások: A hangot elvették. - Azt hitték, hogy befejezte. - Dr. Torgyán József: Májusig tessék megvonni a szót az MSZP-től!) Tisztelt Képviselőtársaim! Természetesen az órába, gondolom, beleszámít már az eddig elmondott néhány mondat is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Abban sincs vita ma az Országgyűlésben, hogy az elmúlt egy-másfél évtized során mindazok, akik dolgoztak, mindazok, akik nyugdíjasok voltak, nagyon nehéz helyzetbe kerültek, sokszor bérük vagy nyugdíjuk reálértéke csökkent, s ezt legkevésbé kivédeni az idős emberek tudták. Ezért jogos volt az a döntés, hogy Magyarországon egy új nyugdíjrendszer alakuljon ki, amely a fiatalok számára igazságossá teszi a későbbi nyugdíjat, és kiszámíthatóvá a nyugdíjas éveket.
Amikor erről vita folyt a Házban, nagyon sok lakossági fórumon fordultam meg, ahol azt tapasztaltam, hogy a nyugdíjasok aggodalommal és félelemmel néznek ez elé a változás elé. Attól féltek, hogy őket ez esetleg kedvezőtlenül érintheti. Voltak, akik táplálták egyébként ezeket a félelmeket. Ma már letisztult a kép, ilyenről nincs szó. Sőt, több százezer embert, az özvegyeket - akik talán a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak - az új nyugdíj-megállapítás kedvezően érinti. S megszüntet egy igazságtalanságot, amely eddig fennállt.
Mi is volt ez az igazságtalanság? Az, hogy az özvegy esetében a saját nyugdíja mellett csak 20 400 forintig egészítették ki elhunyt házastársa nyugdíjából a neki járó juttatást. Ez az igazságtalanság szűnik meg. Mert így voltak olyanok, akik egy fillért sem kaptak elhunyt házastársuk nyugdíjából, pedig az évtizedeken keresztül fizette a járulékot. Megszűnik ez az igazságtalanság, és az új özvegyinyugdíj-megállapításnak az az alapja, hogy saját nyugdíja mellett mindenféle egyéb korlátozás nélkül megkapja elhunyt házastársa nyugdíjának 20 százalékát. A szakértők számítása szerint ez 3600-4000 forintot jelent közel 400 ezer özvegy esetében s egyben azt is jelenti, hogy 17-20 milliárd forinttal több nyugdíj kerül kifizetésre.
Ennek az új özvegyinyugdíj-megállapításnak azonban más jellemvonásai is vannak. Egyrészt visszamenőleges, tehát már az özvegyek esetében, most özvegyek esetében is érvényes. Másrészt lehetővé teszi, hogy az özvegy számára a kedvezőbb ellátási formát állapítsa meg a nyugdíjigazgatóság, figyelembe véve, hogy az eddigi, most megállapított nyugdíj jobb-e számára vagy az új rendszer szerinti.
Amiért külön a figyelmet fel kell hívni, az az, hogy van nagyon sok olyan idős ember, aki eddig nem kapott özvegyi nyugdíjat, mert nem igényelhetett a korlátozás miatt. Neki jelentkeznie kell. Amennyiben házastársa aktív dolgozóként hunyt el, akkor a megyei igazgatóságoknál, amennyiben már nyugdíjasként, akkor a nyugdíjfolyósítási igazgatóságnál. Ezek azok a napok és hetek, amikor ezt meg kell tenniük. S úgy gondolom, a mindennapok ügyeihez tartozik az is, hogy erre a figyelmet felhívjuk, mert ez mindenkit érint, azt is, aki a nyugdíjat megkapja, és az országgyűlési képviselőket is, akik olyan törvényt hoztak, amely az emberek mindennapját kedvezőbbé formálhatja.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me