DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarországnak talán még az első és a második világháború tombolásakor sem kellett a tél olyan szomorú következményeivel szembenéznie, mint jelenleg, hiszen már eddig hozzávetőlegesen tízen fagytak meg a hajléktalanok közül, és a tél még el sem kezdődött. A hét végén például egy telefonfülkében fagyott meg valaki, mert ez volt számára az egyetlen melegedési lehetőség.
A statisztikai adatok szerint országos viszonylatban mintegy 40-50 ezren, tehát egy nagyobb vidéki város lélekszámának megfelelően nagy számú tömeg hajléktalan ma már. És ha ez az ország valóban az európai utat választaná, akkor a Független Kisgazdapárt megítélése szerint ennek a kormánynak, ha valóban emberséges kormány akarna lenni, tennie kellett volna az ellen a helyzet ellen, ami ilyen elképesztően szomorú halálhoz vezet. Hiszen nem hinném, hogy megoldás lenne a pályaudvarok várótermeibe, az üres tehervagonokba, a metróállomásokba, az aluljárókba szorítani a hajléktalanokat, és nem hinném, hogy metrószerelvényeken, autóbuszokon, trolibuszokon, villamosokon való melegedést és ülve alvást kellene annak a sok tízezer magyarnak az osztályrészéül elfogadnunk, akik egyszerűen nem tudnak az önmaguk helyzetén változtatni.
A Független Kisgazdapárt álláspontja szerint a kormánynak kötelessége lenne - hiszen ez jelenti az európai gondolkodást - mindenekelőtt szállást, tisztálkodási és orvosi lehetőségeket biztosítani ezen tömeg számára, majd az otthonteremtés lehetőségét is biztosítani kellene. Hiszen az ország jövője szempontjából elfogadhatatlan, hogy ilyen tömegek a tél bekövetkeztekor mindig a fagyhalál szélére sodródjanak. A Független Kisgazdapárt úgy gondolja, ahelyett, hogy ezeknek a lélekszáma oly értelemben csökkenne, hogy egyesek megfelelő elhelyezése biztosítva lenne, mind nagyobb tömegek kerülnek abba a helyzetbe, hogy elvesztik az otthont adó lakás biztonságát. Hiszen már tömegesen fordul elő, hogy az áramszolgáltatást beszüntetik lakásokban, a vízszolgáltatást beszüntetik, arról cikkeznek, hogy 30 liter vizet végül is az idős emberek számára biztosítani kell, beszüntetik a távfűtést, és igen sokan kénytelenek emellett még választani aközött, hogy vajon a fűtéssel hagyjanak fel vagy éhezzenek a télen. Tehát egy elfogadhatatlan helyzet keletkezett ebben az országban.
Ugyanakkor azt hiszem, hogy ezeknek a hajléktalanoknak és mindazoknak a helyzetén, akiket most majd fenyeget a hajléktalanság bekövetkezte, segíteni lehetne olyan pénzeken, amelyek ma elfolynak az államkasszában. A Polgári Bank esetében eredményként próbálják feltüntetni, hogy talán nyomozás indul 1 milliárd 100 millió eltűnése körül, de ugyanakkor megfeledkeznek arról, hogy a Budapest Bank összesen 32 milliárd forintot érint; 20 milliárd, ami rossz kölcsönként, ilyen-olyan jogcímen elment, 12 milliárd a be nem folyt vételár. A Független Kisgazdapárt úgy gondolja, hogy a nyomorba taszítottak helyzetén éppen az ilyen összegek megfogása útján és ezeknek a nyomor elleni fordítása útján (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) lehetne eredményesen küzdeni. Ebben a kérem a Ház segítségét.
Köszönöm a türelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me