KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Mindenekelőtt azt szeretném leszögezni, hogy ebben az évben - bár erre Szabad György képviselőtársam nem tért ki, de azért szükséges tudunk -, januárban 19,5 százalékkal növekedett a nyugdíj, a nettó keresetnövekedés pedig 17,4 százalék volt. Tehát ebben az évben további nyugdíjemelésre nincs szükség, illetve nem kell rá számítani.
1998-ban az új társadalombiztosítási nyugdíjról szóló törvény rendelkezése szerint a nyugdíjakat az előző, tehát az 1997. évi nettó átlagkereset mértékének megfelelően kell emelni azzal, hogy ezen belül kell biztosítani az özvegyi ellátások reformjának 2,5 százalékpontnyi általános emelést kitevő többletét is.
A törvény rendelkezése szerint az emelést két ütemben kell végrehajtani. Január hónapban az 1997. évi nettó átlagkereset-növekedés várható mértékének megfelelő emelést kell tenni. Ennek a mutatónak a várható mértékét a központi költségvetésről szóló törvényjavaslat indokolása, továbbá a törvényjavaslathoz a gazdaság 1997. évi várható mutatóiról mellékelt függelék tartalmazza a 21-22 százalékos mértékben.
Az 1998 január hónapra jóváhagyott nyugdíjemelés 21,5 százalék, mínusz az özvegyi nyugdíjreform többlete, ami 2,5 százalék, tehát ennek az eredménye összesen 19 százalék. Ezt egyébként a törvény mint minimális mértéket is garantálja. Ezt a 19 százalékos januári emelést a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság oly módon készíti elő, hogy a január havi szokásos nyugdíjfolyósítási napokon a nyugdíjasok ezt a havi nyugdíjukat már a 19 százalékkal növelt mértékben fogják megkapni.
Az emelés második ütemét november hónapra írja elő a törvény, mégpedig oly módon, hogy ha az ekkorra már megismert 1997. évi keresetnövekedés tényadata 1 százalékponttal meghaladja a januári emelés alapjául szolgáló várható mértéket, akkor novemberben az egész évre járó különbözetet egy összegben kell a nyugdíjasok számára kifizetni. Ha a tényleges és a várható adat közötti eltérés 1 százalékpontnál nagyobb lesz, akkor november hónapban a különbözetet nyugdíjemelés formájában természetesen január 1-jei visszamenőleges hatállyal kell biztosítani.
Még kellő biztonsággal nem lehet megjósolni, hogy jövő évben milyen mértékű és ennek függvényében milyen módszerű második ütemű nyugdíjemelésre fog sor kerülni. Ez majd jövő májusban fog a tényadat ismeretében kiderülni.
Arról pedig szeretném megnyugtatni képviselőtársamat, hogy az özvegyinyugdíj-rendezés 1998. január 1-jétől hatályos, és mint ahogy már Szekeres Imre frakcióvezető úr felszólalására reagálva elmondtam, a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok arra törekednek, hogy még ez évben az erről szóló határozatokat kikézbesítsék. Akinek esetleg ez a kézbesítés csak január hónapban kerül a kezébe, annál is január 1-jétől az özvegyinyugdíj-rendezés érvényes és hatályos, és minden további nélkül meg fogja kapni az özvegy.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me