KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Pokorni képviselő úr immáron sokadik alkalommal foglalkozik a közbiztonság kérdésével napirend előtti felszólalásaiban, én pedig immár sokadik alkalommal értek vele egyet abban, hogy ez valóban egy nagyon súlyos probléma. Az sem igaz ezért aztán, hogy a belügyminisztert nem érdekli a kérdés, vagy nem hajlandó tudomásul venni, miszerint itt problémák vannak.
Ugyanakkor azonban az a fajta beállítás, ahogy ezt a képviselő úr teszi, félrevezető. Hiszen amikor én azt mondom, hogy a közbiztonság alakulása egy társadalmi probléma, és ezért a társadalom egészének kell a megoldást megtalálnia, akkor én ezt úgy szoktam folytatni, mint ahogy tettem például egy héttel ezelőtt is - a parlamenti jegyzőkönyvben megtalálható -, hogy éppen ezért van kiemelt fontossága a bűn megelőzésének, tisztelt képviselő úr, hiszen a bűnt üldöznie természetesen a rendőrségnek kell, és senkinek nem jut eszébe ezek szerint önökön kívül, hogy ezt az állampolgárok tegyék meg. (Derültség a kormánypártok soraiban.)
A probléma éppen abban van, képviselő úr, hogy olyan helyzet van ma a társadalomban, hogy valóban mindenkinek mindent el kell követnie annak érdekében, hogy a bűnelkövetési alkalmakat megelőzze, hogy a bűnözővé válást vagy hogy akár az áldozattá válást is megelőzze. És azért mondom én ezt, képviselő úr, mert mindenütt, ahol sikert tudtak elérni a közbiztonság javításában - akár az utóbbi években New Yorkban, akár azt megelőzően például Angliában vagy Londonban -, ez mindig akkor volt lehetséges, ha a bűn megelőzése területén sikeresek voltak.
Az ön által felsorolt példákkal nem nagyon kell foglalkoznom, mert azokban hasonló csúsztatások vannak. Így például a Teve utcai székház dokumentumai természetesen a rendőrségnél rendelkezésre állnak. (Németh Zsolt: Is!) Egy - két évvel ezelőtt, az előző rendőri vezetés által egy vállalkozó részére átadott - példányt valóban elloptak, amelyből meg lehet tudni, hogy hány emelete van a Teve utcának... (Derültség a kormánypártok soraiban.), és meg lehet tudni, hogy hány irodahelyiség van benne. Nem a számítógépes nyilvántartási rendszert, nem a számítógépes rendszer felépítését lopták el, és olyan veszélyei ennek, amiket a képviselő úr felsorolt, nincsenek. Valakitől elloptak egy autót, amiben sajnos benne voltak ezek a dokumentumok, ettől azonban egyébként még semmilyen veszély nem keletkezett a rendőrségre vonatkozóan.
Azt sem szerencsés játszanunk, képviselő úr, hogy oda-vissza hivatkozunk a statisztikák különböző soraira. Elmondtam a múlt héten is, megismétlem: én nem statisztikák alapján tájékozódom a közbiztonság alakulásáról. Ha a polgárok biztonságérzete rossz, és rossz a véleményük a közbiztonságról, akkor őket semmilyen statisztikával nem lehet meggyőzni ennek az ellenkezőjéről. Ezért én azt gondolom, hogy amíg a polgárok biztonságérzete rossz, addig nekem is rossz a véleményem a közbiztonságról. Éppen ezért követ el a kormány mindent annak érdekében, hogy ezen a helyzeten javítson.
Én örömmel veszem a képviselő úr felajánlását, hogy ez a Fidesznek is fontos, és a Fidesz is támogat minden olyan kezdeményezést, ami a közbiztonság javítását célozza. Kérem, álljon a Fidesz például a bűnmegelőzési programok, a bűnmegelőzési folyamatok élére, mint ahogy azt is kérem, hogy a maga eszközeivel a Fidesz is kövessen el mindent a közbiztonság javítása érdekében - annál valamivel kevesebbet az olyan jellegű felszólalások elmondásában, amelyek viszont esetleg tovább ronthatják az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me