POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Sokadik alkalommal szólunk a közbiztonság helyzetének romlásáról. Önmagában is szomorú az a kép, amit látunk; az azonban még szomorúbb, hogy az illetékes miniszter nem hajlandó tudomásul venni a romlás tényét.
Eddig a polgárok helyzetértékeléséről, a statisztikai adatokról, dr. Györgyi Kálmán legfőbb ügyész jelentéséről szóltunk, most azonban kénytelenek vagyunk fölsorolni néhány esetet, amit mind a hazai, mind a nemzetközi sajtó is tárgyalt. Csak néhányat említek ezek hosszú sorából.
1. Mindnyájan emlékszünk arra a fura esetre, amikor lába kelt annak a berendezésnek, amellyel hivatalos okmányok, többek között rendőrigazolványok is készültek.
2. A Teve utcai ingatlan tervrajzai. Világosi Gábor államtitkár úr szavaiból a minap világosan kiderült az is, hogy a Belügyminisztériumnak fogalma sincs arról, mi lett a sorsa a Teve utcai rendőrpalota szőrén-szálán eltűnt részletes tervdokumentációjának.
3. A belbiztonsági szolgálat gyűrűjéből lopták el a hazánkba látogató horvát elnök, Tudjman úr páncélozott BMW-jét. S nem tudjuk eldönteni, hogy sírjunk-e vagy nevessünk, amikor arról értesülünk, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal mellől, a szállítótrélerről lopták el a hivatal által megrendelt vadonatúj, méregdrága biztonsági Mercedeseket.
(15.30)
És akkor még nem beszéltünk arról a több tonnányi fémszálas bankjegypapírról, amelynek egy részét még nem találták meg a hatóságok, illetve nem azt a bankjegypapírt találták meg, amit kerestek.
Ha valaki ma bűnözésre adja a fejét, az minden eddiginél jobb feltételekkel teheti ezt. Ha ugyanis képzeletbeli bűnözőnk hivatalos személyként be akar jutni valahová, akkor könnyedén nyomtat magának rendőrigazolványt; ha útra kél, akkor válogathat a Nemzetvédelmi Hivatal Mercedesei között; ha sötét ügyletei során netán pénzzavarba kerül, akkor a sufniban eldugott pénzpapír birtokában ez sem jelenthet neki gondot; ha netán bizalmas rendőri információkra van szüksége, akkor csak elő kell vennie a Teve utcai rendőrpalota számítógépes hálózatának dokumentációját. Ez nyilván abszurdum, ahogy maga a helyzet is abszurd, ami kialakult.
Tisztelt Belügyminiszter Úr! Ön néhány napja kijelentette, hogy: "Mivel a bűnözésnek a társadalomban gyökerező okai vannak, ezért a társadalom egészének kell megtalálnia a megfelelő választ.". Ez részben - de csak részben - igaz, hiszen valóban a társadalomban gyökerező okai vannak annak, hogy 14 éves lányok magas talpú cipőjükkel taxisofőrt verhetnek agyon. (Moraj és közbeszólások a kormánypártok soraiban.) Részben igaz, miszerint az ország közerkölcse olyan állapotban van, hogy ez előfordulhat - de csak részben. Hiszen - hogy önt idézzem - a társadalom egészének kell megtalálnia a megfelelő választ; de ahogyan a népi kohók mozgalma nem hozta helyre Kína nehéziparát, úgy feltehetően a népi bűnüldözés sem hoz majd megnyugtató választ a közbiztonság magyarországi romlására. Mert nincs népi kohó, nincs népi bűnüldözés, vagy ha van, az nagyon nagy baj, az maga az önbíráskodás.
Erre is láttunk példát, hiszen a harci ebekről hozott törvény végrehajtása késlekedik, így Magyarország számos városában előfordult az a helyzet, hogy mérgeket tettek ki a játszóterekre, a homokozók mellé, nyilván a kutyákkal szemben; én azonban nem szívesen vinném olyan helyre játszani a gyerekeimet, ahol a kutyákkal szemben mérget helyeznek ki az amúgy magukat önbíráskodásra elszánó emberek. A polgárok ugyanis azért hozták létre az államot, hogy mindazokat a gondokat, amelyekkel az egyes ember képtelen megküzdeni, az állam intézményein keresztül igyekezzék orvosolni, és a bűnözés bizony ilyen természetű gond. A polgároknak nem azért van szükségük Belügyminisztériumra és magára a belügyminiszterre, mert az olyan jó dolog, hanem azért, mert az a bűnözés kérdését megoldja - vagy legalábbis elviselhető keretek közé szorítja.
Befejezésül két gondolat: először is szembe kell nézni a kialakult helyzet tarthatatlanságával! Abba kell hagyni az olyasféle nevetséges védekezést, hogy nem a bűnözés nőtt, hanem a statisztika javult! Szabadon idézve a szállóigévé vált verset: "Bizony növeli az, aki elfödi a bajt.".
Másodikként: ha őszintén szembesülünk a gond nagyságával, akkor biztosan számíthatunk a megfelelő segítségre. Ha ön úgy érzi, hogy azért sikertelen, mert nem kap elég támogatást a munkájához, kérem, forduljon segítségért a kormányhoz, az Országgyűléshez vagy magukhoz a polgárokhoz! Ha ön képes félretenni a presztízsszempontokat, a Fidesz-Magyar Polgári Párt (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.) képviselőcsoportja támogatni fogja önt minden olyan kezdeményezésben, amely a polgárok biztonságát szolgálja.
Köszönöm a figyelmet. (Közbeszólások, moraj a kormánypártok soraiban. - Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me