DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Budapest lakói ma úgy érzik, mintha átköltözött volna hozzájuk a gengszterfilmekből, regényekből ismert amerikai nagyváros: Chicago. Zsebtolvajok a villamoson, metrón és autóbuszokon, betörők a bérházak folyosóin, rablók az esti, de már a nappali órákban is az utcákon és aluljárókban. Kézigránátok az éjszakai mulatók és éttermek előtt, leszámolások, kivégzések, robbantások, bandaharcok közterületeken fényes nappal - és ugyanez a helyzet az ország nagyobb városaiban is.
Az ország lakói meg vannak győződve arról, hogy Budapest ma a világ egyik legveszélyesebb városa (Moraj a kormánypártok soraiban.), közbiztonsága valóban a harmincas évek Chicagójáéhoz hasonlít. Berta Attila véleménye szerint semmi okunk sincs a derűlátásra, sajnos előbb-utóbb mi is fölzárkózunk a nagy európai metropoliszokhoz. Míg a nyugati fővárosok bűnözési intenzitása 40-50 év alatt érte el a jelenlegi szintet, nálunk rövid hét esztendő alatt zúdult az emberek nyakába a bűnözés. Nemcsak a bűncselekmények száma növekedett, de megváltozott jellegük is. Az alvilág sokkal kegyetlenebb, sokkal brutálisabb lett, ez szintén tovább növelte a békés lakosok félelemérzetét. A közvélemény úgy látja, hogy Budapest a magyarországi szervezett bűnözés központja.
A rendőrség négyezer fős létszámhiánnyal küszködik, Budapesten hiába kapnak több lehetőséget a rendőrlétszám bővítésére, a jelentkezők 85 százaléka vidéki, akik közül csak keveseknek tudnak szállást, főleg lakást biztosítani. Megélhetési gondok miatt igen nagy számban szerelnek le, hagyják el a pályát az állomány tagjai.
A lakosság nyugalmát leginkább zaklató bűncselekmények döntő többségét külföldiek követik el, részben külföldiek terhére. Ez évben a fővárosban elkövetett tucatnyi emberölési esetből többségben külföldi volt az elkövető és az áldozat is. Liberalizálták az idegenrendészeti törvényt, megszüntették az egykori lakónyilvántartó könyvet, így ma Magyarországon nincs bejelentési kötelezettség. Így hogyan lehet megakadályozni azt, hogy az orosz, ukrán, csecsen, lengyel, román, délszláv, albán, kínai, vietnami, koreai vagy a különféle arab országokból beengedett és itt garázdálkodó csoportok bandaharcainak és leszámolásainak az ország ne váljon színterévé?
(15.50)
Ugyancsak a szervezett bűnözés keretében ezekhez még hozzájönnek a hazai alvilág prominens képviselői által elkövetett bűncselekmények is. A szomszédos államokkal megkötöttük a toloncegyezményt. Ennek ellenére az illetékesek - a kormány - nem élnek megfelelően a törvény adta lehetőségekkel.
Felvetődik a kérdés: vajon kiknek az érdeke fűződik ahhoz, hogy városainkban és a fővárosban tovább garázdálkodjanak az itt tartózkodó külföldi bűnözők és szervezett bűnbandák. Ezzel el lehet terelni a lakosság figyelmét saját nyomoráról. Kérdezem államtitkár úrtól: mikor lesz megfelelő törvény és rend Magyarországon?
Várom államtitkár úr válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me