DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Hétről hétre hallgatva önt és a mostani interpellációját is, arra a következtetésre kell jussak, hogy önre, illetve az ön fantáziájára valóban nagy hatást gyakorolnak és gyakoroltak az amerikai gengszterfilmek. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Gondolom, az egyik kedvenc sztorija a Bonnie and Clyde. (Derültség a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Fordítsd le neki!) Gyakorlatilag hetente ugyanazokat a kérdéseket felteszi.
Természetesen - mivel a helyzet ilyen gyorsan nem változik - nagyjából ugyanazokat a válaszokat tudom elmondani. El tudom mondani, hogy jó néhány kérdésben természetesen egyetértünk. Egyetértek önnel abban, hogy pontosan a rendszerváltás időszakában, a '80-as évek végén, a '90-es évek elején valóban drasztikusan romlott a bűnözési helyzet Magyarországon, nemcsak mennyiségi, hanem minőségi tekintetben is. Ebben közöttünk nincsen vita.
Ugyanakkor pedig egy ellentmondásra felhívnám képviselő úr figyelmét. Ön azt mondta, hogy Budapest ma a világ egyik legveszélyesebb városa - azt mondta, hogy ma. Utána négy-öt mondattal azt mondta, hogy sajnos előbb-utóbb mi is felzárkózunk a nagy európai metropoliszokhoz. Akkor most felzárkózunk, vagy már ott vagyunk? De megnyugtatom képviselőtársamat, hogy nemcsak az amerikai városokhoz képest, hanem a jobb képet mutató, ebből a szempontból előnyösebb helyzetben lévő európai nagyvárosokhoz képest is Budapest bűnügyi helyzete jobb, mint az ön által említett helyzet, ami szerint már jelenleg is az egyik legveszélyesebb város lenne. Nem a legveszélyesebb város, képviselő úr!
Ugyanakkor az az állítása tartalmaz valós elemeket, hogy bizony nem beszélhetünk arról, hogy adott esetben 40-50 százalékkal csökkenne a bűnözés, hanem ha csekély mértékben is, de nő. Ugyanakkor pont Budapest az a város, ahol - valóban az elmúlt rövid időszakot alapul véve is - pozitív változásokat tapasztalhatunk. Említeném itt - ami megint csak kedvenc téma volt ebben a Házban - a gépjárműlopások esetét, ahol sikerült jelentős eredményeket elérni, és várható, hogy ezek az eredmények még jobbak lesznek, hisz eredményes volt az a tenderkiírás, amelynek alapján a felismerő rendszerek bevezetésre kerülnek, és remélhetőleg a gépkocsi-tulajdonosok ezzel élnek majd a jövőt tekintve.
Arra a kérdésre, képviselő úr, hogy itt liberalizálásra kerültek a jogszabályok: gondolom, az idegenrendészeti jogszabályra hivatkozik, az '94 májusában lépett hatályba; de, képviselő úr, megint csak azt tudom mondani: bár néhány valóban nagyon súlyos és - mondhatni - látványos bűncselekmény résztvevői akár sértetti oldalon, akár elkövetői oldalon külföldi állampolgárok voltak, vagy legalábbis ők is voltak, megint csak azt kell mondanom, hogy ha Magyarország bűnügyi helyzetét nézi, akkor sem a sértetti oldalon, sem pedig az elkövetői oldalon nem szerepelnek jelentős számban külföldi állampolgárok. Úgyhogy az a hosszú felsorolás, amit ön az előbb megtett, azt hiszem, hogy indokolatlan.
Kinek fűződik érdeke ahhoz - teszi fel ön a kérdést -, hogy városainkba és a fővárosunkba beszivárogjanak az itt tartózkodó külföldi bűnözők és szervezett bűnbandák? Képviselő úr, senkinek sem fűződik ehhez érdeke természetesen. Ha akár a határőrizeti statisztikákat megnézi, megtekinti, akkor láthatja, hogy százezerszámra kerülnek visszairányításra azok, akik nem rendelkeznek a Magyarországra belépés feltételeivel. Természetesen a határok nyitottsága egyben indokolja, és magyarázata annak, hogy külföldi bűnelkövetők is vannak Magyarországon.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me