DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Asszony! Mielőtt a válaszomat megkezdeném, engedje meg, hogy Katalin-nap alkalmából minden jót kívánjak önnek. (Derültség és taps.)
Tisztelt Országgyűlés! A büntetőeljárási törvény az, amelyik meghatározza, hogy milyen intézkedéseket kell tenniük a büntetőügyekben hozott határozatok végrehajtásával kapcsolatban az illetékes bíróságok büntetés-végrehajtási csoportjainak. A jogerős bírósági ítélet meghozatala után először - meghatározott időpont kitűzésével - fel kell hívni az elítéltet a szabadságvesztés végrehajtásának önkéntes megkezdésére. Amennyiben a szabályszerűen kézbesített felhívás ellenére az elítélt nem jelenik meg, a büntetés-végrehajtási bíró elrendeli az elítélt rendőri elővezetését. Ha ez a felhívás nem volt kézbesíthető, mert mondjuk, megszökött, elrejtőzött az elítélt, akkor a bv.-bíró a tartózkodási helyének a felkutatását rendeli el, vagy elfogató parancsot bocsát ki.
Ebben az ügyben - szabályszerű időpontokban - mindez megtörtént; nem akarom az időt húzni azzal, hogy felsoroljam, pontosan melyik nap, mikor mi történt. Azt azonban hangsúlyozni szeretném, hogy mindez akkor igaz, hogyha a jogerős ítélet meghozatalakor nincs előzetes letartóztatásban a vádlott, illetve akkor már elítélt. Amennyiben az előzetes letartóztatást nem szünteti meg korábban a bíróság, akkor természetesen abban a pillanatban megkezdődik a jogerős ítélet végrehajtása a bv.-intézetben. Sajnos ebben az esetben az elsőrendű vádlott előzetes letartóztatását korábban megszüntették. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me