DR. KUTRUCZ KATALIN

Full text search

DR. KUTRUCZ KATALIN
DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Elfogadom a válaszadó személyét. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarországon évente körülbelül 30 ezer esetben szabnak ki szabadságvesztést, s ezeknek egyharmada, vagyis körülbelül 10 ezer a végrehajtható szabadságvesztés, és aztán elő-előfordul, hogy a szabadságvesztésre ítélt kivonja magát a végrehajtás alól, mint ahogy az utóbbi időben a nagy port felvert Tribuszerné-ügyben három elítéltből kettő.
Miután nem túl gyakran fordul elő az valóban, hogy az elítéltek sikeresen ki tudják vonni magukat a végrehajtás alól, legalábbis furcsa, hogy itt egy olyan ügy van, ahol ez az arány kétharmados. Furcsa az is, hogy ennek az ügynek a kapcsán sajátos vélemények hangzottak el, méghozzá az igazságszolgáltatás vonzáskörébe tartozó személyek részéről, tehát nem kezelhetők egyszerű magánvéleményként.
(15.00)
Idézek ebből egyet: "Na most ebből a szempontból az, hogy ő fél évvel később kezdje el a kilencéves büntetését, számomra nem akkora nagy gondot jelent. És gondolom, a társadalom számára sem." Én nem hiszem, hogy a társadalom ezzel egyetért, de az ténykérdés, hogy az idő múlik, és nem Tribuszerné került elő, hanem az egyik elítélttársa is eltűnt. Erre pedig a következő reagálás történt: "Az ítélet célja végeredményben az, hogy a bűncselekményt elkövetőt óráig-ideig kivonja a társadalomból, ha pedig ezt az elítélt önként megteszi, a jog fejet hajt."
Kérdezem ezért tisztelettel államtitkár urat, és önön keresztül a kormányt: a kormánynak is az a véleménye, hogy fejet hajthat a jog, ha az elítélt önmagát vonja ki a társadalomból, méghozzá úgy, hogy a bíróság által elrendelt börtön helyett maga választja meg a tartózkodási helyét? (Taps az MDF és a MDNP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me