AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Én is azzal szeretném kezdeni, hogy a Magyar Államkincstár '96. január 1-jén jött létre az Országgyűlés '95. november 28-ai döntésének megfelelően.
A döntéskor, úgy gondolom, mindenki tudatában volt annak, hogy a kincstár létrehozása, tevékenységének kibontakoztatása egy hosszabb időszakot fog igénybe venni. Abban az értelemben is hosszabb időszakot, hogy egyre szélesebb körben fejti ki a tevékenységét, és abban az értelemben is, hogy egyre inkább elmélyül az a tevékenység, amit folytat. Más megfogalmazásban azt is mondhatnám: előre lehetett látni, hogy az első induló év természetesen döccenőkkel is együtt fog járni, és azt kell mondani, ahhoz képest, amennyire rövid idő alatt, szinte a semmiből kellett ezt az új intézményt létrehozni, ezek a döccenők mérsékeltek voltak. A kincstár már az első évben is alapvető funkcióinak eleget tett. A konkrét tapasztalatok, amire rámutat az Állami Számvevőszék jelentése is, hasznosításra kerültek már a '97-es működés során is, ezt maga az ÁSZ-jelentés is elismeri.
Ezenkívül szeretném képviselő úr figyelmét felhívni, hogy a költségvetési törvény keretében javasoljuk az Áht. több ponton való módosítását, ami szintén ezeket a tanulságokat veszi figyelembe, továbbá még ebben az évben négy kormányrendelet-módosítási javaslatot viszünk a kormány elé, amely a kincstár működésének különböző oldalról való szabályozását fogja továbbfejleszteni. Itt is szeretném elmondani, hogy a teljes egyezőséget definíció szerint sem lehet elérni az egyes intézményeknél levő könyvelés és a kincstári könyvelés között, de hogy ezek között nagyon kis különbségnek szabad csak lenni, az teljesen egyértelmű. Ezt talán a későbbiekben majd még részletesebben meg tudjuk vitatni.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me