DR. FAZAKAS SZABOLCS

Full text search

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A tisztelt Országgyűlés határozatában értékelte a gazdasági kamarákról szóló törvény végrehajtásának tapasztalatait, és felkérte a kormányt, hogy segítse elő az egyértelmű rendezést, beleértve a gazdasági kamarákról szóló törvény módosítását.
Az Országgyűlés a közigazgatási feladatoknak a kamarákhoz való átadásához kapcsolódóan fontosnak tartotta a kamarák finanszírozására vonatkozó alternatív javaslatok kidolgozását, a kamarai tagdíjak adóból való teljes vagy részleges levonási lehetőségének újbóli átgondolását, a kamarák döntési kompetenciájának tisztázását az állami pénzalapokból és pénzügyi célelőirányzatokból nyújtott támogatások odaítélésénél.
A törvényjavaslat legfontosabb elemei a következők:
A kamarai tagdíjrendszer felülvizsgálata során mérsékelni kell a kamarai tagok terheit, és a jelenleginél arányosabb teherviselést biztosító tagdíjrendszert kell kialakítani. A követelményeknek megfelelően a tagdíj mértékének felső határa az iparűzési adó 25 százaléka, legfeljebb 10 millió forint legyen.
A jelenlegi tagdíjrendszer szerint a kamarai tagok csak székhelyük szerint fizetnek tagdíjat, ennek következtében az arányos közteherviselés elve szenved sérelmet. A módosítás lényege, hogy az Országos Gazdasági Kamara alapszabálya rendelkezhet arról, hogy a gazdálkodó szervezetet a fióktelepe szerint illetékes területi kamarákban megillethetik a tagok jogai és terhelhetik a tagok kötelezettségei.
A gyakorlati tapasztalatok azt igazolták, hogy a gazdasági kamarák tagkör-elhatárolásához nem teljesek az objektív ismérvek. E probléma megoldására a törvénymódosítás lehetőséget ad, hogy a vállalkozások maguk dönthessék el: melyik gazdasági kamarához kívánnak tartozni. A kamarai tag a választás lehetőségével ötévenként egyszer élhet, és csak olyan gazdasági kamarát választhat, amelynek feladatkörébe tartozó tevékenységet ténylegesen végez.
A kamarák fontos gazdaságfejlesztési feladatai indokolják, hogy részt vehessenek az elkülönített állami pénzalapokból és célelőirányzatokból nyújtott támogatások odaítélésének döntési mechanizmusában. A törvényjavaslat az Országgyűlés határozatának figyelembevételével tartalmazza, hogy a gazdasági kamarák külön törvények rendelkezései szerint részt vehessenek a törvényes feladatokkal összefüggő célokat szolgáló elkülönített állami pénzalapok és költségvetési célelőirányzatok felhasználására vonatkozó döntések előkészítésében.
A kamarák egyetértésével kialakított esetekben a törvényjavaslat felhatalmazza a kormányt, hogy a - nem törvényi szinten megállapított - közigazgatási hatásköröket a kamarák részére kormányrendelettel átadhassa. A javaslat elfogadása esetén a közigazgatási feladatok átadásának folyamata jelentősen fölgyorsulhat. A későbbi esetleges változások nemigen igényelnének törvényhozási eljárást, ugyanakkor a kamarai egyetértés a gazdasági kamarák számára kellő garanciákat biztosít. Ehhez kapcsolódóan a javaslat a közigazgatási feladatok ellátásának pénzügyi feltételeit is megteremti. Ezzel lehetővé válik, hogy a gazdasági kamarák közigazgatási eljárási, szolgáltatási díjat szedjenek.
Az időközben megjelent magasabb szintű jogszabályok alapján a javaslat pontosítja a gazdasági kamarákról szóló törvényt. Így egyértelművé teszi, hogy a mesterképzés és -vizsgáztatás kamarai feladat.
Fontos garanciális jellegű rendelkezést tartalmaz az a javaslat, amely a kamaráknak jogot ad arra, hogy az üzleti forgalom biztonságának és a piaci magatartás tisztességének megteremtése, megőrzése érdekében működjenek együtt a fogyasztóvédelmi hatóságokkal, a Gazdasági Versenyhivatallal.
A javaslat lehetőséget ad a gazdasági kamaráknak, hogy törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezzenek. Ennek keretében a cégbíróság eltilthatja a céget a további működéstől, megszűntnek nyilváníthatja, amennyiben a törvényes működés másképp nem biztosítható.
Szeretném ezt az alkalmat is felhasználni arra, hogy köszönetemet fejezzem ki a kamaráknak a konstruktív javaslatokért, észrevételekért, amelyekkel elősegítették a törvényjavaslat jobb megalapozását. A törvényjavaslat bizottsági tárgyalása során elhangzott néhány olyan fontos észrevétel, javaslat, amelyek további megfontolást igényelnek.
Ezek közül szeretném kiemelni azt a javaslatot, hogy szervezettebbé kellene tenni a kormány és a kamarák közti együttműködést, esetleg olyan intézményes fórum kialakításával, amely lehetőséget nyújtana a jelentősebb gazdasági előterjesztések, javaslatok, jogszabálytervezetek megvitatására.
A különböző kamarai elnevezésű szervezetek számának szaporodása miatt meg kell fontolnunk a gazdasági és a szakmai kamarák közötti pontosabb elhatárolást, a kettős tagság kérdését.
(16.40)
A 2. ponthoz: a közigazgatási feladatátadás jelentős lépése az egyéni vállalkozásról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat. Az egyéni vállalkozásról szóló 1990. évi V. törvény a magántulajdon garanciáit és a vállalkozói szabadság, valamint az azonos versenyfeltételek biztosítását helyezte a szabályozás központjába. Az új szabályozás a hagyományos kisipari és kiskereskedelmi szabályozás helyébe lépett, megszüntette a múlt századig visszanyúló céhes jellegű vonásokat, és felszámolta azokat a vállalkozásokat akadályozó kötöttségeket is, amelyek 1990-ig a kisvállalkozásra vonatkozó szabályozást jellemezték.
Az elmúlt években ugyanakkor szembetűnővé vált a szabályozás néhány fogyatékossága. Így például nem megfelelően érvényesültek az egyes tevékenységekre vonatkozó hatósági rendelkezések, nem hatékony az utólagos ellenőrzés, amely egyes esetekben nem megfelelő munkavégzést eredményezett.
A törvényjavaslat nemcsak abban újszerű, hogy az egyéni vállalkozói igazolvány kiadását a gazdasági kamarák hatáskörébe bocsátja, hanem abban is, hogy a hatósági és más előírások meglétét a gazdasági kamara előzetesen vizsgálja. A fentieken túlmenően széles körű szolgáltatási, tanácsadási tevékenységgel is segíti a vállalkozásokat. A törvényjavaslatban előterjesztett új rendszer számos előnnyel járhat mind a vállalkozók, mind a nemzetgazdaság egésze számára. A gazdasági kamarák eredményesen léphetnek fel a tisztességes vállalkozók hírnevét rontó kontárokkal szemben, és segíthetik a feketegazdaság elleni küzdelmet.
A törvényjavaslat további rendelkezése, hogy megkönnyíti a vállalkozások megkezdését. A gazdasági kamara szerzi be a vállalkozás megszervezéséhez szükséges adatokat; az egyablakos rendszer keretében a gazdasági kamara az érintett szervezetektől a vállalkozások részére biztosítja az adószámot, esetleg az adóazonosító jelet, a társadalombiztosítási számot, valamint a statisztikai számjelet, ezzel is mentesítve a vállalkozókat számos adminisztratív kötelezettségtől. Ezzel jelentősen egyszerűbbé válik az egyéni vállalkozások megkezdése. A bizottsági vitákban megfontolásra érdemes javaslatként vetődött fel, hogy a jogszabály hatálybalépését nem évközi időpontban kellene megállapítani.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslatok régóta érlelődő gyakorlati problémákat oldanak meg, erősítik a kamarák köztestületi jellegét, a kamarai törvényben megállapított feladatok végrehajtásához jobb feltételeket nyújtanak, mérséklik a tagok terheit.
Megköszönöm a bizottságok támogatását, konstruktív javaslatait és észrevételeit, és egyben kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatokat elfogadni szíveskedjenek.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me