GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Hadd kezdjem azzal, hogy Tardos elnök úrral megegyeztünk abban, hogy mind a két törvényjavaslatról a bizottság álláspontját én fogom ismertetni.
Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság 1997. október 29-én megtárgyalta a gazdasági kamarákról szóló 1994. évi XVI. törvény módosításáról szóló T/4935. számú törvényjavaslatot.
A gazdasági bizottságnak nagyon nagy szerepe van abban, hogy a tisztelt Ház elé a törvényjavaslat új, bővített változata került, amely megalapozottabb, szerteágazóbb, sokrétűbb, mint a korábbi volt. A törvényjavaslat tartalma és napirendre kerülése elengedhetetlen a magyar kamarai rendszer fejlődéséhez. A törvényjavaslatot üdvözlik a magyar gazdasági kamarák.
Évek óta húzódó probléma a közigazgatási feladatok kamarák részére való átadása. A törvényjavaslat rendezi a fióktelepek kérdését, a jogokat, a kötelezettséget, a tagdíjügyet. Üdvözöljük a szabad kamaraválasztást, az elkülönített állami pénzalapok célelőirányzatokban való döntés-előkészítési, közreműködési lehetőségét.
Hiányzik ebből a törvényből a minimáltagdíj kérdése; a tagdíj adóból való leírásának lehetősége; a kamarák és a gazdasági kabinet között megfelelő fórum létrehozása, hogy párbeszéd alakulhasson ki a kamarákkal; a köztestületi kamarák és a szakmai kamarák közti viszony rendezése; a kizárás és a kizárás következményeinek törvénybe foglalása.
A bizottság ugyanezen alkalommal tárgyalta a T/4938. számú törvényjavaslatot az egyéni vállalkozási törvény módosításáról. Ez a törvény nagyon szorosan összefügg a kamarai törvénnyel. A kamarák jelentős közfeladatot kaptak az egyéni vállalkozásokkal kapcsolatban: a vállalkozói igazolványok kiadása a jegyzőktől a kamarákhoz kerül.
A törvényjavaslattal megvalósulhat, hogy a kamarák a személyi és tárgyi feltételek meglétét előzetesen vizsgálhatják. Ezt korábban a jegyzők nem tehették meg. Az egyablakos rendszer minden valószínűséggel nagy segítség lesz az induló vállalkozások számára, ahogy a miniszter úr elmondta: adó-, tb-szám, statisztikai szám egy helyen, a kamaránál történő kiadása.
A bizottsági vitában elhangzott, hogy a kormánynak további feladatai vannak az informatikai rendszer és a jogi háttér megteremtésében, amelyet reményeink szerint márciusig még lesz lehetőség megtárgyalni és elfogadni.
Összességében a bizottság mind a két javaslatot egyhangúlag ajánlja a tisztelt Háznak általános vitára. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me