SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Én azt gondolom, megvilágította az előttem felszólaló SZDSZ-es képviselő úr azt, hogy mi a szándéka a Szabad Demokraták Szövetségének: egyértelműen az volt, hogy szeretné folytatni az állam és az egyház szétválasztását; ami ugyebár nincs összenőve - azt megpróbálja szétválasztani.
Ez egy lehetséges politikai magatartás, egy lehetséges törvényalkotói magatartás; csak nem értelmes törvényalkotói magatartás, hiszen a magyar alkotmányban deklarált tény az, hogy az állam és az egyház egymástól elválasztva működik. Ez egy tény! Ettől kezdve a politikusnak, a törvényalkotónak arra kell törekednie - és a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselője arra fog törekedni -, hogy az előttünk levő törvényjavaslatok biztosítékot jelentsenek az egyház és az állam autonómiájának. S erre a biztosítékot meg lehet teremteni: független lesz az egyház, és független marad az állam, a tevékenységén belül mindkettő saját maga határozza meg eljárási szabályait.
Tehát én azt gondolom, teljesen egyértelmű az, hogy mi felé kell törekedni: ez számomra a pozitív semlegesség az állam részéről. Nem igazán értem a képviselő úrnak a problémáit, amikor ilyen egyházi igényekről van szó, hogy ezek túlméretezettek lennének; ezt talán nem ő, hanem mások mondták. Magyarországon az egyházi oktatás körülbelül 3 százalék - 3 százalék! Ötszörös, többszörös túljelentkezés van valamennyi egyházi iskolában. Miről beszélünk? Többszörös a túljelentkezés; szeretnének a gyerekek ilyen iskolákba járni. Ezeket az igényeket ki lehet elégíteni.
És amit még mondani akarok: a túljelentkezések kapcsán azt gondolom, az önkormányzatok eddig jól politizáltak akkor, amikor a saját polgáraiknak olyan támogatást juttattak az iskolatámogatáson keresztül, ami lehetővé tette, hogy ők egyházi iskolába járjanak. Egyébként pedig... - de most már nincs erre időm, talán később ezt még elmondom.
Köszönöm. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me