DONÁTH LÁSZLÓ

Full text search

DONÁTH LÁSZLÓ
DONÁTH LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Asszony! Köszönöm szépen. Egy-két gondolat erejéig muszáj reflektálnom, talán utolsónak e kései órán. De mégis, mint lelkész végzettségű és foglalkozású ember, meg kell állapítanom azt, hogy nem az állami támogatás alapján, nyomán valósul meg az egyházak történelmi szerepe, hanem sokkal inkább a mártíriumok nyomán, az alapján, amit valóságosan, hitükből következően megtesznek.
Nem gondolnám azt, hogy célszerű lenne, ahogy képviselőtársam említette, szem előtt tartani, hogy a római katolikus egyház a legtöbb hívőt tudhatja maga mögött. Azt, hogy ki hívő és ki nem hívő, ezt sem itt, sem most, sem más, sem máshol el nem döntheti, vélhetően képviselőtársam nem is kívánt az Örökkévaló trónusára ülni, hanem egyszerűen a valóságot és a tényt keverte egy picit össze. Én azt gondolom, hogy valóban a római katolikus egyház a legrégebbi, bár egyetértek frakciótársunkkal abban, hogy a pravoszláv egyházak tagjait sem lenne illendő mint nem történelmieket jelezni, miközben a legrégebbi keresztény tradíció hordozói.
De elfogadva azt, hogy a Katolikus Egyház valóban a legrégebbi hazai, magyarországi felekezet, én nem tartom - mint Mészáros képviselőtársam - abnormálisnak vagy - mint Fodor Gábor képviselőtársunk - rosszul kidolgozottnak ezt a javaslatot, hanem azt mondom, hogy bizony, ebben egy tudatos politikai szándék húzódik meg, amely vélhetően hosszú időre az összes többi Magyarországon működő keresztény vagy nem keresztény felekezet számára megszabja a medret, amelyben élete folyhat, és biztosít indirekt vagy direkt módon egyetlenegy felekezet számára, annak nemzetközi súlya következtében olyan szerepet, amelyre, úgy gondoltam, nem ebben az Országgyűlésben fog sor kerülni. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me