DR. OROSZ ISTVÁN

Full text search

DR. OROSZ ISTVÁN
DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az általam már többször idézett és ma is többször hivatkozott Eötvös József, a magyar államelméleti tudományosság mindmáig legnagyobb alakja, meggyőződéssel vallotta, hogy az egyház önállósága az állam irányában egyszersmind biztosítéka mindazon önállóságnak, melyet az alkotmány az állam egyes részeinek ad.
A magyar alkotmány 60. §-a, mint ismeretes, az alapvető jogok között biztosítja a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságát azáltal, hogy kinyilvánítja: az állam az egyháztól elválasztva működik, biztosítja az egyház teljes függetlenségét is az államhatalomtól. A Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék között 1997. június 20-án aláírt megállapodást - melyet megerősítés végett most a kormány H/4922. szám alatt országgyűlési határozati javaslat formájában a parlament elé terjesztett - véleményem szerint leginkább abból a szempontból kell megítélni, hogy előrelépést vagy visszalépést jelent-e az állam és az egyház elválasztása s ezáltal az egyház függetlenségének erősödése szempontjából.
Miután e tekintetben elsősorban szabaddemokrata képviselőtársaink részéről számos olyan megjegyzés hangzott el, hogy a megállapodás nem erősíti, hanem gyengíti az egyház, a magyarországi felekezetek függetlenségét, érdemes néhány ellenérvet közelebbről is megvizsgálni. Ezt kell tenni akkor is, ha józan ésszel nehéz felfogni, miért lenne érdeke a legnagyobb történeti múltra visszatekintő és legnépesebb hazai egyháznak, a katolikusnak olyan megállapodást kötni, amely függetlenségét nem erősíti, hanem gyengíti. A többi felekezet esetében pedig azt kell felvetni, miért fogadják el maguk is a megállapodás alapelveit, miért tekintik mintának saját felekezetük és az állam közötti viszony rendezésében, ha ez csökkentené önállóságukat.
E tekintetben nem ellenérv, hogy a reformátusok például saját egyházuk tekintetében nem tartják megvalósíthatónak az ingatlanok ellenértékének járadékká alakítását, mivel a református egyházban tulajdonosnak csak a gyülekezet tekinthető, csak az dönthet a javak sorsáról. Magát a megállapodást egyetlen történeti egyház sem opponálta, akkor sem, ha a részleteket másként látja, mint a katolikus egyház. Kétlem, hogy érdekeik megvédéshez egy párt támogatását igényelnék, nyolc évvel az egyházak függetlenségének kinyilvánítása után. Ha a megállapodás opponálását egy párt részéről a legnagyobb jóindulattal szemléljük, akkor is nehéz szabadulni attól a gondolattól, hogy az érvek igyekeznek ellentétet támasztani az ökumenizmust politikájuk alapelvének tekintő történeti egyházak között, s felnagyítani néhány kisegyház valóban meglévő ellenvetését.
Nos, lássuk az érveket! Először: az ellenérvek között gyakran szerepel, hogy a kormánynak csak az után lett volna szabad a szentszéki megállapodást megkötni, miután erre a parlamenttől felhatalmazást és utasítást kapott és a hazai egyházakkal megállapodásra jutott. A parlamenti felhatalmazás és utasítás előzetes megszerzése kapcsán csak nagyon halkan merem megjegyezni, hogy a legmodernebb alkotmánytani tankönyv szerint "a kormánynak és az Országgyűlésnek a politikai bizalomra épülő kapcsolata nem jelent hierarchikus viszonyt, alá-, fölérendeltséget. A kormány éppen felelősségének és felelősségre vonhatóságának érdekében nem utasítható az Országgyűlés által."
Az indoklás többnyire azzal folytatódik, hogy a megállapodás kész helyzet elé állítja nemcsak a parlamentet, de a többi hazai felekezetet is.
(23.00)
A fordítottja nem szokott szerepelni az érvelésben. Milyen nemzetközi szerződést köthetett volna a kormány, ha annak tartalmát nemcsak a parlament, hanem a Katolikus Egyház kivételével minden hazai egyház meghatározhatta volna? Azt ugyanis mások mellett én is szeretném hangsúlyozni, hogy a megállapodás a magyarországi katolikusokra vonatkozik ugyan, de a katolikus világegyház szervezetéből fakadóan nemzetközi szerződés. A kormánynak nemzetközi szerződések kötésére vonatkozó jogát pedig eddig egyetlen párt sem vonta kétségbe tudomásom szerint, nem is tehette, hiszen az alkotmány 34. § j) pontja azt mondja ki, hogy "a kormány közreműködik a külpolitika meghatározásában, a Magyar Köztársaság kormánya nevében nemzetközi szerződéseket köt". E szerződéseket a 19. § (3) bekezdésének f) pontja értelmében az Országgyűlés elfogadhatja, illetve elvetheti, de a kormány által megkötött szerződéseket nem módosíthatja.
Számomra megnyugtató a külügyminiszteri expozé, amely szerint "az egyeztetések során az egyházak képviselői tudomásul vették, hogy a Szentszékkel a magyar kormány azért kíván különmegállapodást kötni, mert az nemzetközi jogalany". Kifejezésre került, hogy a kormány más egyházakkal nem szándékozik különmegállapodást kötni, a rájuk vonatkozó szabályozás egyeztetések lefolytatásával a megfelelő törvényekben kerül kidolgozásra.
A fent vázolt finanszírozási modellel szemben alapvető, elvi jellegű kifogás nem merült fel, a megfelelő törvények pedig e megállapodással együtt az Országgyűlés elé vannak terjesztve. Nincs tehát alapja annak az ellenvetésnek, hogy a szerződés előkészítése nem volt alkotmányos és a többi egyház háta mögött készült.
Másodszor: a két kormánypárt közötti vitában gyakran felmerül az az érv is, hogy a megállapodás nem a koalíciós szerződés és a kormányprogram szellemében született. A magyarázkodás helyett legyen szabad - most nem a kormányprogramot, de a kormányprogram a koalíciós megállapodás alapján született - a koalíciós megállapodás vonatkozó részét idézni:
A két párt fontosnak tartja az egyházi tevékenység anyagi hátterének kiépülését. Ezt úgy kívánják előmozdítani, hogy az elvezessen az egyházak anyagi függetlenségéhez, másfelől ne sértse mások lelkiismereti szabadságát. Távlatilag azt tartják helyesnek, ha a hívek személyi jövedelemadójuk meghatározott részének terhére maguk gondoskodnak egyházuk fenntartásáról. Belátják azonban - és számomra az itt következő mondatok is nagyon fontosak -, hogy az egyházak ez idő szerint még állami támogatásra szorulnak. Arra törekednek a koalíciós felek, hogy az egyházak költségvetési automatizmus révén jussanak állami támogatáshoz.
Én a megállapodást és a benyújtott törvényeket nem tudom másként értelmezni, mint törekvést arra, hogy az állampolgárok az adójuk egy részével valóban támogathassák egyházukat, így a pénzügyi támogatás valóban függetlenedni fog az államtól, illetve az állam éves költségvetésétől, mert abban is megjelennek az aktuális döntéstől független automatizmusok. Szerintem az akarja az egyházak függetlenségét gátolni, aki továbbra is fenn kívánja tartani az állam évenkénti pénzügyi döntési jogát, és arról beszél, hogy az államkassza bent ragad a rendszerben.
Mellesleg jó néhány közösen alkotott törvény is megköti a költségvetés kezét bizonyos automatizmusok révén. Például az, hogy a közoktatási intézmények éves normatívájának el kell érni a két évvel korábbi norma legalább 80 százalékát, vagy a felsőoktatásban tartalmaznia kell 500 új Széchenyi-professzori ösztöndíjas minimálbér többszöröséhez kapcsolt összegét. Ezek is automatizmusok, ezek is megkötik a költségvetés kezét.
Harmadszor: a legnagyobb nézetkülönbség azonban abban van, hogy koalíciós társunk vallásilag pártosnak, diszkriminatívnak tartja az előterjesztést; úgy véli, hogy az örök járadék ráépítése az ingatlanrendezési törvényre tartós pénzügyi összefonódást eredményez egyház és állam között; tartósítja az 1948-ban fennálló rendszert; a járadék eltávolítja az egyházak támogatási rendszerét a polgárok akaratától és a többi és a többi.
Néhány kérdés e véleményekkel kapcsolatban is megfogalmazható. Közbevetőleg csak annyit, amire egy kétperces reagálásban már utaltam: 150 évvel ezelőtt, amikor a feudális járadékokat az utolsó rendi országgyűlés kárpótlás mellett megszüntette, az egyházi tized volt az egyetlen járadék, ami kárpótlás nélkül szűnt meg. Nem ildomos tehát máig emlegetni az egyházak mohóságát.
Az új Magyar Köztársaság törvényt alkotott arról, hogy a kommunizmus évei alatt anyagi kárt szenvedett állampolgárokat legalább részlegesen kárpótolni kell. Törvényt alkotott arról is, hogy a vallásgyakorlás alkotmányos jogában az állam által okozott károk is megtérítendők. Erről intézkedett az 1991. évi XXXII. törvény. A javak visszaadásának határideje vagy az értük járó pénzbeni kártalanítás határideje 2001 volt. Ez változott 2011-re, hogy a költségvetésre ne háruljanak elviselhetetlen terhek. Ugyanakkor az egyéb volt egyházi javak ellenértéke járadék forrásává vált, amely járadék az egyház hitéleti tevékenységének finanszírozását szolgálja a megállapodás szavai szerint.
A kérdés csak az, hogy lehetséges-e a pénzbeli kártalanítás összegét olyan tőkévé alakítani, amelynek 5 százalékos kamatát az egyház jogosan igényelheti. Ha nem, azt kell megkérdezni, hogy a magyar alkotmány alapján lehet-e úgy különbséget tenni, hogy a világi állampolgárokat megilleti a kárpótlás, az egyházakat nem.
A kárpótlás vagyon után járt a kárpótlási törvény szerint is. Természetesen nem jár azoknak, akiknek nem volt vagyonuk, nem veszítették azt el, nem kérték vissza vagy még meg sem születtek. Így nem értelmezhető az az ellenvetés sem, hogy azok az egyházak miért maradnak ki a kárpótlásból, amelyek meg sem alakultak még 1948-ban, vagy nem volt vagyonuk. Az lenne diszkrimináció, ha a sérelmet szenvedett és a sérelmet nem szenvedett egyházak esetén valamiféle egyenlősdi érvényesülne.
Nem értelmezhető ez az állítás azért sem, mert a kérdésben az Alkotmánybíróság már nyilatkozott. Ezt szabaddemokrata képviselőtársaim figyelmébe ajánlom, mert ezek figyelembevétele is kötelező egy országgyűlési képviselőnek. Azt mondotta ki az Alkotmánybíróság: "Mivel ez az átadás olyan ingatlanokat ölel fel, amelyeket a jogosult egyházak korábban is a vallásgyakorláshoz való jog megvalósítására használtak, és most is ugyanerre a célra, a tényleges szükségletek mértéke szerint igényelhetik vissza őket, ésszerű oka van annak is, hogy miért nem rendelkezik a törvény ingatlanjuttatásokról olyan egyházak számára, amelyek a tulajdonelvonások idején nem működtek vagy ilyen sérelmet nem szenvedtek."
Természetesen lehet vitatni, tisztelt képviselőtársaim - és bizonyára nem is alaptalanul -, a kárpótlás jogosságát. Ha azonban a Magyar Országgyűlés törvényt alkotott a kárpótlásról, akkor kár arra hivatkozni, hogy voltak 1948-ban kevés vagyonú vagy vagyontalan egyházak, amelyek a finanszírozásban most megrövidülnek.
Tisztelt Országgyűlés! Bizonyára jó néhány olyan kérdés van, amelyben megközelítési módszerünk eltérő. Befejezésül csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy milyen presztízsvesztést jelentene a Magyar Köztársaságnak, ha az Apostoli Szentszékkel kötött megállapodást a Magyar Országgyűlés elutasítaná. A Vatikán állam feje egyben az egész katolikus világ köztiszteletben álló vezetője is, aki sok nagyhatalomnál többet tett a békéért és az emberiség boldogulásáért. Erre is gondoljanak, képviselőtársaim, amikor a határozati javaslatot elfogadják vagy elutasítják!
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me