GELLÉRT KIS GÁBOR

Full text search

GELLÉRT KIS GÁBOR
GELLÉRT KIS GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Persze én nem tudom, hogy képviselőtársaimra hogyan hatottak Mészáros István László képviselőtársam súlyos érvei, de engem nem győztek meg (Bauer Tamás: Meggyőzően!), számomra nem voltak annyira meggyőzőek, hogy ezek hatására ne támogatnám a Szentszék és a Magyar Köztársaság kormánya között kötött megállapodást. És az a gyanúm, hogy ennek a Háznak a többsége nem úgy gondolkodik, mint Mészáros István László.
Nem akarok részletekbe menően a negyedórás felszólalásba belemenni, de néhány konkrétumról szeretnék szólni.
El kell olvasni a szerződést, és akkor egyértelműen kiderül, hogy ezt követően a Magyar Katolikus Egyháznak csak a szerződés mellékletében felsorolt listában szereplő ingatlanokra terjed ki minden igénye, azon túl nem. Ez nem expressis verbis van a szerződésben így megfogalmazva, de ha valaki figyelmesen elolvassa, benne van.
A másik, hogy nincs kedvezmény, amely kitüntetett helyzetbe hozta volna a Magyar Katolikus Egyházat, csupán egy sajátos joghelyzet van, ezt képviselőtársam egész pontosan tudja. Az ugyanis, hogy a Magyar Katolikus Egyház nincs abban a helyzetben, hogy ezt a megállapodást megkötötte volna a magyar kormánnyal. Nemzetközi jogalany a Szentszék, és ezt a sajátosságot tudomásul kell venni.
Hiányolta képviselőtársam, hogy egyoldalú ez a megállapodás, mert csak magyar állampolgárokról intézkedik. Igen, mert a Magyar Köztársaságnak az én ismereteim szerint nincs érdeksérelme (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amelyet orvosolni kellene a Vatikánban. Ha volna ilyen, akkor nyilván szerepelne. Egyelőre csak arról van szó (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismételten jelzi az időkeret leteltét.), hogy ezt korrigáljuk.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me