DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tegnap hajnalban Szegeden ismét felrobbant egy pokolgép. A detonáció következtében a környező házak ablakai betörtek, a szemben lévő ház teteje teljes mértékben lejött, egy fő a helyszínen meghalt, és több személyt súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. Úgy látszik, ismét - és még mindig - napirenden van a szervezett alvilág - valószínű - egymás közötti leszámolása.
Ezt megelőzően nem olyan régen, körülbelül két-három héttel ezelőtt hasonló esemény történt Budapesten, a Szépvölgyi úton. Akkor a helyszínelő rendőr szerint ezt az igen nagy horderejű robbanást több kilométer sugarú körben lehetett hallani, hatalmas füstoszlop emelkedett, és akkor is több ember megsérült, sőt, ártatlan emberek kerültek bele az akcióba, és életveszélyesen megsebesültek. A robbantáskor a merénylők H. Lászlót kívánták eltenni láb alól, azt a H. Lászlót, aki a napilapok találgatása szerint Prisztás József helyébe lépett az alvilágban, annak a Prisztás Józsefnek a helyébe, akivel a belügyminiszter úrnak is volt szerencséje találkozni egy emlékezetes - úgy gondolom, nagyon emlékezetes - fényképfelvétel alkalmával.
Ezt megelőzően is történtek ilyen robbantások - augusztusban, májusban hasonlóképpen -, megállíthatatlan folyamatnak látszik a szervezett alvilág leszámolása, napról napra érkezik az üzenet mindenki számára, a szabályokat a szervezett alvilág diktálja, aki ezt nem tartja be, azokkal leszámol. Ezt megtehetik büntetlenül, mert mind a mai napig a rendőrség nem tudott megfelelő eredményt velük szemben felmutatni, nem tudta megfékezni a szervezett alvilág vandál pusztítását, ami immáron robbantások tömkelegével fenyegeti a városokat.
Óriási a kontraszt, ha megnézzük a rendőrség fellépését - legalábbis az eredményesség tekintetében - a szervezett alvilággal szemben, illetve a tüntetőkkel szemben - a mai napok példái ezt mutatják. Tény és való, hogy betiltottak egy tüntetést a mai napra. '90 óta talán először fordult elő, hogy megfelelő indok nélkül betiltottak egy tüntetést, ezzel is provokálva... (Zaj, közbeszólások az SZDSZ soraiból: Bíróság!) a tüntetés résztvevőit... (Moraj az SZDSZ soraiban.), és valóban hibát követtek el azok, akik a törvények ellenére tüntettek, és a törvényekkel szembefordultak, ezért minden elmarasztalás megilleti őket. Azonban nem gondolja a tisztelt belügyminiszter úr, hogy micsoda aránytalanság 200 tüntetőre 400 rendőrt kivezényelni?! Nem gondolja... (Zaj, közbeszólások az SZDSZ soraiból.), hogy aránytalan és döbbenetes dolog vétlen asszonyok ellen gumibotos fellépést kezdeményezni?! Olyanról is beszámoltak szemtanúk, hogy az akcióban részt vevő rendőrök magyar zászlót téptek szét, elvéve a tüntetőktől. (Moraj a kormánypártok soraiban.)
A brutális fellépés például a Hősök terére érkező tüntetőknél Pongrácz Gergelyt is elérte, akit autójából kiráncigáltak, úgy vertek bilincsbe... (Felzúdulás és közbekiáltások a kormánypártok soraiból. - Folyamatos zaj.), hogy jobb kezén a vér eleredt. Ezt követően betették a rendőrautóba, a tüntetők körülvették a rendőrautót, és azt követelték, hogy a bilincset vegyék le Pongrácz Gergelyről. Ez megtörtént, aki azt kiabálta ki a rendőrautóból, hogy: ne a rendőrökre haragudjatok, hanem arra, aki a parancsot kiadta. Vajon ki adta ki a parancsot, ki az, aki felel a közbiztonság védelméért, ki az, aki irányítja a rendőrség tevékenységét és működését?
Tavaly év végén a rendőri vezetőket rendkívüli gyorsasággal leváltották - mondhatnánk, lefejezték a teljes rendőri vezetést -, ettől remélve azt, hogy a szervezett bűnözés garázdálkodása megfékezhető. Ez a megoldás nem bizonyult eredményesnek, tisztelt belügyminiszter úr, ön ezt bizonyára látja.
(16.10)
Ön ezzel csak egérutat nyert akkor, mert ezzel a lépésével nem tudott semmit megoldani. Elérkezett az idő, amikor már eredményeket kellene produkálni a szervezett alvilággal szemben elsődlegesen, és nem a tüntetőkkel szemben.
Tisztelt Belügyminiszter Úr! Kérem, hogy éljen a lehetőséggel viszontválaszában, és tájékoztassa a közvéleményt, hogy ma mi történt. Tisztelettel kérem, adjon számot, hogyan irányítja ön a rendőrség tevékenységét, működését (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), ha az alvilági leszámolás ilyen méreteket ölthet ma Magyarországon. Elfogyott az idő, belügyminiszter úr, most már eredményeket kell produkálni! (Zaj.)
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me