DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nem tudom, immáron hanyadszor folytatjuk le ugyanezt a vitát, múlt héten is volt rá egy alkalom, most a magyar tudomány napja ad erre alkalmat. Akkor is elmondtam, most is elmondom: a tudományos kutatást és fejlesztést világszerte együvé szokták sorolni, mindazonáltal ez nem fedheti el azt a tényt, hogy a tudományos kutatás és fejlesztés finanszírozása, bizony, más-más csatornákon szokott történni. A tudományos kutatás közfeladat, közpénzekből szokták finanszírozni, a fejlesztés egy üzleti tevékenység, amelyet üzleti életben alkalmaznak, amelyet a termelésben alkalmaznak, és amelynek a legnagyobb részét, bizony, piacon, piacorientált vállalatok megrendelésére szokták végezni.
Magyarországon ez az összesített arány, amely azt mutatja, hogy milyen drámaian esett vissza a kutatás-fejlesztés finanszírozása a nyolcvanas évekhez képest, azt az ilyenkor soha el nem mondott tényt takarja, hogy miközben a tudományos kutatásra fordított összegek nem csökkentek, aközben a fejlesztésre fordított összegek - azok az összegek, amelyeket piaci orientáltságú vállalatok, piaci logika alapján fordítottak a különböző intézeteknél fejlesztések megrendelésére - a gazdasági válsággal összhangban drasztikusan csökkentek. (Zaj, mozgás.)
Ez a kettősség az, amely megmutatkozik a tudományos kutatás és fejlesztés finanszírozásának elmúlt évtizedhez képesti visszaesésében, és ez az, amely reményeink szerint most visszájára fog fordulni - tekintettel arra, hogy a gazdaság minden jel szerint kilábalófélben van a 14 esztendeje tartó hét szűk esztendőből -, és a magasabb jövedelmezőség, a magasabb termelékenység mellett több fog jutni arra, hogy a vállalatok az egyébként kiélezett piaci versenyhelyzetben, létszükségletüknek megfelelően több fejlesztést rendeljenek meg.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me