DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Napirend előtti felszólalásomnak nagyon bizakodó címet adtam: "Útban a konszenzus felé." Erre a bizakodásra az jogosított fel, hogy Lezsák Sándor úr, az MDF elnöke, a múlt hét folyamán Brüsszelben megítélésem szerint fontos látogatást tett. Brüsszeli látogatása során Franz Fischler úrral, az EU mezőgazdaságért felelős főbiztosával folytatott megbeszélést, és Fischler úrnak arra a kérdésére, hogy az MDF szerint Magyarország európai uniós tagsága esetén biztosítják-e a külföldiek földtulajdonszerzését, Lezsák Sándor elnök úr a magyar kormány és a józan magyar politikai erők szándékaival összhangban azt mondta: természetesnek tekinti, hogy az európai uniós csatlakozás után az Unió tagországai különféle szigorú rendelkezések és korlátozások mellett Magyarországon földet szerezhetnek.
Tehát üdvözölni szeretném ezt a józan hangot, melyet korábban nem hallottunk sem az MDF politikusaitól, sem más politikusoktól. Csupán az a kérdés merül fel, hogy ebben az esetben miért nem úgy szólt a feltett kérdés, amelyre aláírást gyűjtöttek, hogy Magyarország európai uniós csatlakozásáig ne szerezhessenek. Magyarul: miért nem úgy szólt a kérdés, mint a kormány kérdése, hiszen ebben egyetérthettünk volna. Ezek szerint közösek a gondolataink, csak idáig az MDF vezetése és az MDF politikusai ezt elrejtették. (Juhász Ferenc: Összekeverték...) Úgy látszik, Brüsszelbe kell elutazni ahhoz, hogy olyasmi hangozzék el, aminek tulajdonképpen Budapesten kellene elhangzania. (Taps az SZDSZ padsoraiból. - Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)
Engedjék meg, hogy megemlítsem azt, hogy nem ez az egyetlen kérdés, amelyben most hallunk valamit, ami biztató, és amiben egyet tudunk érteni; van más megvilágítandó kérdés is az ellenzék által feltett kérdésben, amelyet kétszázezer polgár aláírt. Sokszor halljuk ellenzéki vezetőktől, hogy ha ezt a kérdést népszavazásra felteszik, s erre igennel válaszolnak a magyar polgárok, akkor az gyakorlatilag a jelenlegi szabályozás érvényben maradását jelenti.
Tisztelt képviselőtársaim, ellenzéki képviselőtársaim pontosan tudják, hogy ez így egész egyszerűen nem felel meg a valóságnak! Mindannyian tudják, hogy ebben az esetben a helyzet az, hogy nagyon fontos jogokat - ideértve az öröklés jogát, mely alkotmányosan biztosított jog, ideértve az ajándékozás jogát, ideértve a társaságok tulajdonkezelésére... (Dr. Dávid Ibolya: Ezt az alkotmányügyi bizottság ülésén kellene elmondani! - Zaj a jobb oldalon.) és a tulajdon feletti rendelkezésére való jogát, melyet eddig élvezhettek - korlátozni kell, törvényhozási következményei vannak. Alkotmány által védett jogosultságokat kell megváltoztatni! Én remélem, nem kell várnunk arra... (Dr. Dávid Ibolya: Ez az általános vita?), hogy az MDF vagy az ellenzék vezetői újabb brüsszeli látogatást tegyenek, ahol mindezt ismételten el fogják ismerni. (Folyamatos zaj a jobb oldalon.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha ezekben a kérdésekben egyetértünk - és úgy érzékelem, hogy most kezd felsejleni az egyetértés a kormány és az ellenzék között, hiszen kezd tisztulni a tükör, eddig tükör által homályosan láttunk, most színről színre kezdünk látni -, akkor, kedves képviselőtársak, felmerül a kérdés, hogy ki is pazarol 1,7 milliárd forintot egy népszavazásra. Ha ekkora az egyetértés a kormánypártok és az ellenzéki pártok között, akkor valóban mi szükség volt erre az egész aláírásgyűjtésre, és mi szükség van erre az egész népszavazási hercehurcára!? (Közbeszólás az SZDSZ padsoraiból: Nem találod ki?) Képviselőtársaim itt kérdezik, hogy kitalálom-e. Persze, hogy kitalálom! Politikai okai voltak ennek és nem szakmai okai, nem a magyar földtulajdon védelme, hiszen ha erről lett volna szó, akkor természetesen azt az ajánlatot is elfogadta volna a tisztelt ellenzék, amit Pokorni Zoltán tett a házbizottságban, és amit a kormány elfogadott, és amitől aztán a többi frakció visszalépett. Tehát ha tényleg az az aggodalom motiválta volna őket, hogy a külföldiek földtulajdont szerezhetnek, akkor ezt rövid úton megoldhattuk volna.
De még semmi nem késő, tisztelt képviselőtársaim! Még együtt, közösen kimondhatjuk azt, amiben - úgy tűnik - az egyetértés mégis megtalálható... (Dr. Kutrucz Katalin: Mindent megcsinálsz annak érdekében, hogy ne legyen!), hogy ennek a kérdésnek a feltételére már csak azért sincs szükség, mert voltaképpen a következményeket illetően egyetértünk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, jussunk el közösen erre a következményre, és akkor lezárhatjuk ezt a nagyon csúnya, nagyon felesleges és nagyon értelmetlen fejezetet, amelyet önök nyitottak az elmúlt időszakban. (Zaj a jobb oldalon. - Közbeszólások. - Dr. Dávid Ibolya: Ez katasztrofális!)
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me