DR. CZUCZI MIHÁLY

Full text search

DR. CZUCZI MIHÁLY
DR. CZUCZI MIHÁLY, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Asszony! A foglalkoztatási bizottság részletes vita keretében megvitatta, hogy a kormány - illeszkedve a fogyasztóvédelem területén megkezdett jogalkotási tevékenységéhez - döntött arról, hogy szükség van egy fogyasztóvédelmi törvény megalkotására, és meghatározta annak tartalmát is.
A fogyasztóvédelmi törvényben foglaltak alapvető célja, hogy a fogyasztóvédelem területén kiteljesítse a még hiányos szabályozási területeket, egyrészt továbbfejlessze az intézményrendszert, továbbá hatékony és gyors jogorvoslatot biztosítson a fogyasztók számára, akiknek ez a lehetőség alapvetően ez idáig nem volt megteremtve. A törvényjavaslat előkészítése során a bizottság megállapította, hogy a tárcák figyelembe vették a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szempontjait, a fogyasztóvédelmi érdekképviseletek szempontjait, illetőleg a fogyasztóvédelmi törvény előkészítéséhez készült átfogó, az európai fogyasztóvédelmi szabályokat érintő, illetve áttekintő tanulmányt is.
Ennek megfelelően gyakorlatilag két nagy blokkra bontható a törvényjavaslat. Az egyik a fogyasztóvédelmi jogalkotás kiterjesztése. Idetartozik - mint államtitkár asszony említette -, hogy az Európai Unió szabályozásával összhangban megteremtődik majd az általános termékbiztonság harmonizációja, illetve a fogyasztói hitel harmonizációja. Ugyanebbe a körbe tartozik, hogy a fogyasztók megfelelő tájékoztatását elősegítendő ennek megfelelően a legmagasabb jogforrási képbe kerülnek a címkézés és az árfeltüntetés szabályai.
A törvényjavaslat másik pozitívuma az, hogy az intézményrendszert továbbfejleszti; többek között a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség hatáskörének bővítésével, általános fogyasztóvédelmi hatósággá emelésével. A bizottság üdvözöli a hatékony jogorvoslat elősegítését, ennek formáját, a békéltető testületet, ami egy bíróságon kívüli lehetőséget biztosít a fogyasztók számára.
Az előterjesztő a javaslatban megpróbálta megteremteni annak a feltételét, hogy a fogyasztóvédelmi érdekképviseleti szervezetek a fogyasztóvédelem érdekében minél hatékonyabban tudjanak bekapcsolódni, illetőleg hogy a fogyasztóvédelmi oktatás feltételei megteremtődjenek. A foglalkoztatási bizottság nagyon fontosnak tartja, hogy különböző szervezetekkel lényegi egyetértés született a törvénytervezet előkészítése során.
Mindezek alapján a foglalkoztatási bizottság a törvényjavaslatot egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me